Угорці, які живуть на території України, повинні отримати автономію і подвійне громадянство. Про це заявив у парламенті Угорщини прем\'єр-міністр цієї країни Віктор Орбан, повідомляє «Радіо Свобода».

«Ми розглядаємо угорське питання як європейське питання. Угорці, які живуть у Карпатському регіоні, мають право на подвійне громадянство, права національної спільноти та на автономію», - заявив він.

На думку Орбана, питання про становище угорців в Україні - особливо гостре для Будапешта. «Положення 200 тисяч угорців за національністю, які живуть в Україні, надає цьому питанню особливої гостроти. Угорська громада там повинна отримати подвійне громадянство, всі права національної спільноти, а також вона повинна отримати можливість самоврядування», - заявив він.

«Це наші чіткі очікування від нової України, яка зараз формується», - додав угорський прем\'єр.

Разом з тим, Орбан підтримав українську владу у розбудові демократичної держави.

В Україні живе, за різними даними, від 160 до 200 тисяч угорців. В інших країнах є значні угорські меншини - в Сербії угорців від 250 до 290 тисяч, у Словаччині близько 500 тисяч, а в Румунії - понад мільйон.

Раніше в Міністерстві закордонних справ Угорщини заявили, що Будапешт не буде порушувати територіальну цілісність України і не буде намагатися приєднати до себе Закарпаття. Проте 9 квітня, на сесії ПАРЄ, угорський делегат виступив одним фронтом із представниками російської делегації. Угорець тоді заявив, що в Україні діють «приховані сили», які намагаються захопити владу.

Також він заявив, що Україна – «штучна держава», до складу якої, зокрема, входить Закарпаття, яке багато років належало Угорщині. Крім того, представник Угорщини згадав про проблему закарпатських русинів, яких «ніхто не визнає в Україні».



Переглядів: 3118
Поширень: 0