Екс-президент України Янукович, його сини та шестеро спільників, які занесені до "чорних списків" Євросоюзу, пред\'явили позови на рішення ЄС про замороження їхніх активів, повідомляють ЗМІ.

Усунутий від влади у лютому 2014 року екс-президент України Віктор Янукович та наближені до нього в часи президентства особи подали позови до Європейського суду в Люксембурзі, оскарживши запроваджені щодо них ЄС санкції. Про це у вівторок, 3 червня, повідомляє інтернет-видання EUObserver.

За даними видання, колишній заступник голови адміністрації президента Андрій Портнов подав позов ще 29 квітня цього року. 12 травня до суду в Люксембурзі звернулись екс-прем\'єр-міністр Микола Азаров та його син Олексій. Сам Віктор Янукович та його сини Віктор і Олександр подали відповідні позови 14 травня, а наступного дня - бізнесмен Сергій Курченко. Також 15 травня до Євросуду в Люксембурзі звернулись екс-голова президентської адміністрації Андрій Клюєв та його брат Сергій - народний депутат України.

Усі позивачі, йдеться у повідомленні EUObserver, вимагають анулювання рішень ЄС про застосування до них санкцій.

Крім того, четверо громадян України із "санкційного списку" Євросоюзу звернулись до Ради ЄС із запитами для отримання доказів. Видання припускає, що український екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем, колишній очільник СБУ Олександр Якименко та екс-глава МВС Віталій Захарченко також мають намір подати позови до Європейського суду в Люксембурзі.

Як відомо, 5 березня 2014 року у ЄС ухвалено рішення про застосування персональних санкцій до українців, визнаних відповідальними за розтрату або присвоєння державних грошей та незаконне виведення їх за кордон, а також порушення прав людини. Окрім замороження рахунків в європейських банках, ідеться також про вилучення власності, розташованої у країнах ЄС.

"Чорний список" ЄС, оприлюднений 6 березня, очолює Віктор Янукович, крім якого там містяться імена ще 17-ти осіб - міністрів колишнього уряду України, їхніх заступників, радників президента та кількох бізнесменів. Рішення ЄС буде чинним до 6 березня 2015 року.



Переглядів: 3649
Поширень: 0