Ситуація на кордоні

Впродовж останньої доби спостерігалося подальше зосередження військової техніки РФ неподлік кордону України та на адміністративному кордоні з АР Крим. Також були спроби терористів блокувати дії прикордонних підрозділів.

28 червня близько півночі терористи обстріляли з мінометів опорний пункт Держприкордонслужби на Луганщині. У відповідь прикордонники відкрили вогонь на ураження, після чого бойовики відступили.1 прикордонник зазнав поранення.

Крім цього, за даними Держприкордонслужби, в районі газорозоподільчої станції села Стрілкове Генічеського району Херсонської області на блокпосту Збройних сил Російської федераціїдодатково з’явилась реактивна установка залпового вогню «Град» та комплекс типу «С-300». Також на позиціях спостерігаються ПЗРК та гармата.

Учора близько 6 вечора прикордонний наряд «Станічно-Луганське» Луганського загону помітив безпілотний літальний апарат, який перетнув російсько-український кордон і заглибився на територію України на 300-500 м. Вогнем зі стрілецької зброї розвідувальну місію безпілотника було зірвано. 

Військові дії в зоні конфлікту

Банди терористів минулої доби знову порушували умови припинення вогню:

Впродовж вчорашнього дня бойовики кілька разів обстріляли з автоматичних гранатометів та мінометів один з блокпостів під Слав’янськом. Атаку відбито. Внаслідок бою загинули 3 українські військові, ще 4 отримали поранення.

28 червня терористи здійснили підступний напад на колону тилового забезпечення в районі населеного пункту Нижня Ольхівка на Луганщині. Терористи атакували військовослужбовців сил АТО зі стрілецької зброї та гранатометів. Бій тривав близько 30 хвилин. Атаку відбито. Під час бою
2 військовослужбовці ЗСУ загинули та 8 отримали поранення.

У другій половині дня терористи зі стрілецької зброї та мінометів здійснили обстріл опорного пункту сил АТО в районі населеного пункту Тарани Донецької області. Атаку відбито. Втрат серед українських військових нема.

28 червня в районі населеного пункту Привілля Луганської області терористи влаштували засідку та заклали фугас на маршруті руху колони українських військових, які перевозили гуманітарний вантаж. Машина супроводу БМП-2 підірвалася на закладеному фугасі. Атаку відбито. 5 військовослужбовців контужено, один з них отримав перелом ноги.

Впродовж останньої ночі бойовики кілька разів здійснювали мінометні обстріли блокпосту неподалік Слов’янська, в районі аеродрому в Краматорську, а також селище Бірюково Луганської області.

Учора терористи атакували позиції Нацгвардії України поблизу с. Шишкове Слов’яносербського району на Луганщині. Атаку відбито. Втрат серед українських військовослужбовців нема.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Учора терористи захопили Донецький завод хімічних виробів. На ньому терористи планують розпочати виробництво ручних осколкових гранат.

Порушуючи перемир’я, терористи продовжують захоплювати адмінбудівлі.Так, 28 червня у Костянтинівці терористи захопили будівлю райвідділу МВС України у Донецькій області, у Луганську бандформування взяли під контроль приймальник-розподільник МВС та обласний офіс технічної служби «Київстар».

Вчора у центрі Донецька озброєні бойовики захопили 3 броньовані інкасаторські мікроавтобуси «Южкомбанку».

Увечері у селі Веселому на Донеччині 12 озброєних бойовиків у масках під загрозо вогнепальної зброї заволоділи двомазернозбиральними комбайнами.

У Харківській області близько третьої ночі на перегоні між станціями Мохнач – Зелений Колодязь Південної залізниці виявлено підрив парної колії (на 36 км) та непарну колію (на 17 км). Рух поїздів зупинено. Пасажирський потяг №18 сполученням Адлер – Київ відправлено до пункту призначення в об’їзд. Евакуація не проводилась. Потерпілих немає. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 258 (Терористичний акт) КК України.

Вербування бойовиків у Росії

Українська держава вимагає від російської сторони негайно припинити підтримку терористів. І вважає за необхідне закриття Росією пунктів вербовки, таборів для підготовки найманців, припинення вербування наших громадян та виведення раніше направлених в Україну диверсійно-розвідувальних груп. Служба безпеки України отримала та оприлюднила беззаперечні докази про функціонування на території Росії центрів вербування найманців та диверсантів для дестабілізації ситуації і  підтримки терористів в Україні. Є дані про наявність на території Росії, зокрема у Пскові, Таганрозі, м. Шахти Ростовській області, с. Молькіно Краснодарського краю та в Московській області центрів підготовки диверсійних груп для вчинення терористичних актів та диверсій, збройних нападів на українських військовослужбовців і мирне населення.

Задокументовані факти свідчать, що саме звідти бойовики направляються в Україну з отриманими від російських кураторів завданнями. Для цього використовуються соціальні мережі, де розміщується контактна інформація. Вербування так званих "добровольців" здійснюється головним чином за гроші.



Переглядів: 5058
Поширень: 0