Обстановка у Донецькій та Луганській областях загострюється. Бойовики суттєво активізували обстріли блокпостів сил АТО та військових об’єктів, фіксуються непоодинокі спроби перенесення терористичних акцій на інші регіони України, зокрема, на Харківську область. Про це на щоденному брифінгу повідомив речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Ватажки терористичних угрупувань і російська сторона продовжують спроби перекласти відповідальність за недотримання перемир’я на українських військових. Зокрема, активно поширюються провокаційні заяви про нібито обстріли українськими силовиками житлових будівель ряду міст сходу України, а також території Російської федерації у т.ч. об’єктів прикордонної і митної служб. Проте встановлено, що терористи активно використовують артилерійську установку у Слов’янську і ведуть з неї вогонь по житлових кварталах міста. Так, о 15:00 під час артобстрілу терористами Слов’янська загинуло двоє пенсіонерів, частково пошкоджено житловий будинок. О 19:30 було обстріляно приміщення відділу Державної автомобільної інспекції. Всього в результаті обстрілів загинуло 8 мирних мешканців.

Не припиняється масштабна підтримка Росією терористичних угруповань, у т.ч. постачання зброї і боєприпасів (використовуючи захоплені в Криму арсенали ЗС України), спорядження (під видом гуманітарної допомоги), а також поповнення лав терористів бойовиками. Крім цього, є сигнали про передачу бойовикам важкої бронетехніки. Зокрема, є інформація про пересування танку на автомобільній платформі вулицями Луганську. Про походження цієї бойової одиниці інформація уточнюється.

Ситуація на кордоні

Зафіксовані систематичні порушення терористами режиму припинення вогню в зоні АТО. Зокрема,29 червня о 14:25 під час слідування колони прикордонного відомства на ділянці відділу «Дмитрівка» Донецького загону на фугасній міні підірвався вантажний автомобіль. 1 прикордонник отримав поранення.

Військова авіація Росії здійснювала демонстративні польоти вздовж українського кордону. Вертоліт «Мі-8» був помічений неподалік пункту пропуску «Маринівка» у Донецькій області.
29 червня підселом Бірюкове Луганської області, розташованого за 4 км від Державного кордону України, підрозділом українських десантників влучною чергою з кулемета збито безпілотний літальний апарат, що порушив повітряний простір України з території Росії. Збитий безпілотник ідентифікований як апарат ZALA-421-08 під кодовою назвою «Стрекоза». Був пофарбований у сірий колір та не мав розпізнавальних знаків.

Військові дії в зоні конфлікту

Банди терористів минулої добизнову порушували в односторонньому порядку умови припинення вогню:

Сьогодні о пів на першу ночі неподалік населеного пункту Кременная терористи підступно з лісосмуги відкрили вогонь з автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї по одному з блокпостів Збройних Сил України. Українські військові відкрили вогонь у відповідь та щільним вогнем змусили бойовиків відійти. З боку українських захисників втрат нема.

29 червня о 19:00, особовий склад військової частини Національної гвардії, яка дислокувалась у Донецьку, здійснив успішний прорив крізь облогу терористів та без втрат і поранень приєднався до основних сил антитерористичної операції. З метою недопущення заволодіння зброєю військової частини, за наказом командування Нацгвардії склади з озброєнням і боєприпасами були підірвані.

Сьогодні о 6 ранку бойовики здійснили мінометний та артилерійський обстріл блокпосту НГУ біля гори Карачун на Донеччині. Поранених та загиблих серед військовослужбовців немає.

Також атаковано розташування підрозділу механізованої бригади в селі Містки Сватовського району Луганської області з метою захоплення зброї й боєприпасів. Атака успішно відбита. Втрат серед особового складу підрозділу Збройних сил України немає.

У селі Шишкове, що в 5 км від Луганська терористи обстріляли бронетехніку сил АТО, використовуючи протитанковий ракетний комплекс. Одна з ракет потрапила в танк, але спрацював активний захист, через що техніка залишилась непошкодженою.
У Краматорську терористи обстріляли з мінометів аеропорт та авіаційну комендатуру. Втрат немає.

Протягом ночі та ранку бойовиками здійснено обстріл зі стрілецької зброї, гранатометів та мінометів 5-ти блокпостів сил АТО під Слов’янськом. Серед наших військовослужбовців постраждалих немає.

Також вчора ввечері у районі села Макарове Станично-Луганського району терористами було здійснено наступ на позиції Національної гвардії України. Атаку відбито. Втрат немає.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Місцеві жителі все активніше чинять опір терористам. Наприклад, у Слов’янську мирними мешканцями проведено мітинг з вимогами терористам винести свої бойові позиції за межі району і припинити обстріл сил АТО. Протестний захід припинений озброєними бойовиками, частину мітингувальників затримано та направлено на примусове будівництво оборонних споруд міста.



Переглядів: 5115
Поширень: 0