Як відзначив на сьогоднішньому брифінгу в Києві речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко, на минулому тижні завдяки злагодженим діям підрозділів Збройних Сил України, СБУ, МВС, Національної гвардії, Держприкордонслужби від терористів було звільнено низку населених пунктів. Зокрема, це міста Слов’янськ, Краматорськ, Костянтинівка, Артемівськ, Дружківка, селище Миколаївка, пропускний пункт «Должанський» та інші. Зокрема, вчора над Артемівськом та Дружківкою піднято Державний прапор України.

На даному етапі згідно доручення Президента України пріоритетним завданням є налагодження мирного життя на територіях, звільнених від терористів.

Українські військові займаються розмінуванням адміністративних та соціальних будівель, об’єктів життєзабезпечення, мостів та доріг. Сили АТО знешкоджують терористів, які намагаються маскуватися під мирних мешканців. Спеціальні технічні служби роблять все можливе, щоб у домах людей якнайшвидше з’явилися вода та світло.

Місцевому населенню надається уся необхідна допомога. Це медикаменти, питна вода, продукти харчування. Зокрема, 6 липня у містах Слов’янську, Святогірську, Дружківці людям було передано понад 25 тон гуманітарної допомоги.  

Уже перераховано перший транш пенсій за липень мешканцям Слов’янського та Краматорського районів. Ремонтні бригади роблять все, щоб якомога швидше було відновлене залізничне сполучення.

Подальше розгортання антитерористичної операції відбувається відповідно до стратегічного плану Президента України щодо звільнення Донбасу.

Президент поставив завдання зробити все, щоб мінімізувати загрози та уникнути жертв серед місцевого населення. Тому бомбардування авіацією та застосування важкої артилерії по населеним пунктам ВИКЛЮЧЕНІ.

Водночас Глава держави наголошує на неприпустимості одностороннього припинення вогню. Можливість зупинки активних дій у рамках АТО буде розглядатися тільки після виконання мирного плану, який передбачає звільнення усіх заручників і полонених, звільнення усіх українських міст, здачу терористами зброї, відновлення контролю над державним кордоном з залученням до моніторингу ситуації представників ОБСЄ.

 Військові дії в зоні конфлікту

Сьогодні сили АТО зосереджені на знищенні баз підготовки, осередків і блокпостів бойовиків, відновленні контролю над державним кордоном та надійній ізоляції зони конфлікту. У результаті активних дій в лавах найманців та найманців спостерігаються панічні настрої. Все більше бойовиків здається в полон. Наразі ведуться підрахунки кількості полонених та зданої ними зброї.

Протягом останньої доби терористи 10 разів обстріляли блокпости та позицій підрозділів Збройних сил України у районах населених пунктів Луганськ, Кремінна, Амвросіївка та Довжанський. Усі атаки відбито. Жоден з військовослужбовців не загинув, лише 1 отримав поранення.

 Ситуація на кордоні

У вкрай складних умовах підрозділи Держприкордонслужби продовжують виконувати завдання з охорони та оборони державного кордону на українсько-російській ділянці. Сьогодні близько 2 години ночі в районі населеного пункту Бірюково терористи обстріляли пункт пропуску «Довжанський». Втрат та поранених серед українських прикордонників та військовослужбовців немає. Більш детальну інформацію про події на кордоні надасть перший заступник голови Державної прикордонної служби генерал-полковник Павло Шишолін після цього брифінгу.

Під тиском наступаючих сил АТО, залишаючи українські міста і села, диверсанти мінують важливі об’єкти соціального та адміністративного значення. Розуміючи, що це може призвести до численних втрат серед мирного населення, Президент України доручив командуванню силових відомств приділити особливу увагу розмінуванню об’єктів інфраструктури у містах, які звільнені від бойовиків. Тільки за останню добу у місті Слов’янськ військовими саперами знешкоджено 700 мін. Вилучено кілька десятків детонаторів.

Також під час обстеження місцевості біля посту технічного спостереження у селі Обрив Донецької області виявлено мінування бойовиками підходів до пункту з метою пошкодження телекомунікаційних веж «Укртелеком» і «Київстар».

 Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Звільнення населених пунктів Слов\'янського, Артемівського, Марийського районів та м. Щастя позитивно вплинуло на суспільно-політичну обстановку та на настрої населення в Донецькій області. На звільнених територіях відновлюється робота теле- та радіомереж. За останні дві доби українські військові взяли під контроль дві телевежі у містах Костянтинівка та Артемівськ, на яких поновлено трансляції українських телеканалів. На третій телевежі, що на горі Карачун, ведуться ремонтні роботи.

На територіях, які тимчасово контролюються терористами, продовжують викрадати людей. Зокрема, 6 липня бандити захопили начальника відділу оперативної служби Сєверодонецького МВ ГУ МВС у Луганській області, його заступника та ще 3-х співробітників.

Розуміючи наближення своєї неминучої поразки, диверсанти продовжують руйнувати інфраструктуру. Так, 6 липня у Луганській області між станціями «Городня» та «Кондрашівська» терористи підірвали залізничний міст, яким проходить під’їзна колія до Щастинської ТЕЦ. А в Донецькій області у м. Зугресі бойовики замінували дамбу, мости на в’їзді у місто. Таким чином найманці роблять все можливе для ускладнення ситуації на Донбасі і посиленні соціальної напруги серед місцевих мешканців.



Переглядів: 3823
Поширень: 0