Глава держави ознайомився з ходом виконання його доручень стосовно відновлення міської інфраструктури, поспілкувався з місцевим населенням та нагородив військовослужбовців, які відзначилися під час АТО.

Президент ще раз наголосив на необхідності надання людям всебічної допомоги, у найкоротший термін відновлення системи життєзабезпечення міста та житлового фонду, який постраждав від обстрілів терористів. Про це повідомив сьогодні на ранковому брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ Андрій Лисенко.

Вчора у будинках Слов’янська вперше за кілька тижнів з’явилося світло. Відновлено залізничне сполучення. Налагоджено постачання питної води та продовольства. Запрацювали органи державної влади, які спільно з військовими займаються нормалізацією ситуації. Уже сьогодні планується відновлення роботи в місті українських мобільних операторів.

Уся Україна допомагає постраждалим регіонам. Тільки за минулу добу у звільнені населені пункти було доставлено близько 100 тонн гуманітарної допомоги з усіх областей України.

Президент поставив завдання зробити усе належне, щоб 1 вересня діти Слов’янська пішли до школи і почувалися у повній безпеці.

Про відновлення мирного життя свідчить також той факт, що мешканці міста, які були вимушені втікати від терористів, масово повертаються додому.

Одночасно Президент відзначив, що готовий до переговорів стосовно подальшої долі Донбасу. Передумовою таких переговорів має стати імплементація мирного плану, який передбачає роззброєння терористів та амністію для тих, хто не скоїв важких злочинів.

За минулу добу незаконними збройними формуваннями скоєно шість обстрілів блокпостів та позицій підрозділів ЗС України в районах Луганськ, Д\'яково, Весела Гора, Лисич\'є, Маринівка, Щастя.

Ситуація на українсько-російському кордоні залишається напруженою. Терористи продовжують нічні атаки та обстріли українських блокпостів, що прикривають державний кордон. В ніч на 9 липня бойовики з мінометів обстріляли блокпост Збройних сил України неподалік пункту пропуску «Успенка» Донецької області. Приблизно о першій ночі прикордонний наряд з використанням засобу нічного бачення виявив приховане наближення до пункту пропуску великої групи бойовиків. Прикордонники відкрили вогонь із автоматичних гранатометів та інших видів стрілецької зброї на упередження і відбили спробу захопити пункт пропуску.

Внаслідок ведення бойових дій протягом доби 3 військовослужбовця загинуло, 4 отримали поранення. Серед загиблих – начальник штабу 5 батальйону територіальної оборони, якого вбила куля снайпера.

Як ми повідомляли раніше, у районі АТО терористи видають себе за представників Національної гвардії України і використовують установки артилерійського вогню «Град» для обстрілів населених пунктів.

Командування Національної гвардії України офіційно повідомляє, що її підрозділи не мають на озброєнні установок «Град» та у своїй повсякденній діяльності керуються законодавством України і не застосовують зброю проти мирного населення.

На територіях, де орудують терористи, фіксуються факти масових порушень прав громадян та громадського порядку.

За минулу добу викрадено понад десять громадян – жителів Донецької та Луганської областей.

Так, вчора у Донецьку бойовики викрали директора шахти та його заступника із виробництва та вивезли в невідомому напрямку.

У місті Петровське Луганської області бойовиками був затриманий та вивезений у невідомому напрямку заступник директора з безпеки хімічного об’єднання ім. Петровського.

Крім цього, на територіях, захоплених бойовиками, тривають розбійні напади та пограбування: за добу викрадено більше 20-ти автомобілів громадян та підприємств регіону.

Бойовики продовжують руйнувати й інфраструктуру. Сьогодні, о 06.55 диверсанти підірвали залізничні колії на перегоні між станціями Роти – Світлодарськ Донецької залізниці.

До того ж, у Луганській області бойовики розповсюджують серед місцевого населення брехливі листівки, в яких звинувачують Збройні Сили України в бомбардуванні населених пунктів. Разом з тим, вони продовжують обстрілювати житлові квартали для дискредитації сил АТО. Як приклад, вчора з 10.00 до 12.00 з боку Луганська бойовики обстріляли з мінометів аеродром «Луганськ». Під обстріл у районі кварталу Пролетаріату Донбасу потрапив і маршрутний автобус з пасажирами. Загинуло двоє місцевих мешканців та четверо поранені. Також були розбиті снарядами два приватні житлові будинки по вул. Смірнова та дев’ятиповерхівка, у яку міна, випущена терористами, знесла дах.

З кожним днем бойовики втрачають підтримку населення Донбасу. Зокрема, терористи публічно оголосили про те, що готові платити 20 тис. російських рублів на місяць тим, хто готовий приєднатися до їхніх банд. Це підтверджує, що проти українських силовиків воюватимуть найманці. Але кількість добровільних прихильників терористичних організацій постійно зменшується.

Нещодавно було зафіксовано цілу низку беззаперечних фактів, які в черговий раз підтвердили, що Російська Федерація активно підтримує терористів і скеровує їхні злочини.

Зокрема, вчора під час прес-конференції у Донецьку ватажки бойовиків підтвердили, що бронетехніку, артилерійські системи, протитанкову, протиповітряну та стрілецьку зброю вони отримують з Росії. Про це ми неодноразово повідомляли. Тепер це відкрито визнають самі бойовики. Це свідчить, що Росія не докладає зусиль для деескалації ситуації на Донбасі і заважає встановленню миру.

Також стало відомо про незаконне вивезення на територію Росії української льотчиці Надії Савченко, яка була захоплена терористами. Після отримання цієї інформації Президент України одразу доручив Міністерству закордонних справ зв’язатися з Міністерством закордонних справ Російської федерації, з’ясувати усі обставини ситуації та вжити дипломатичних заходів для звільнення Надії Савченко. Також Президент доручив Генпрокуратурі з’ясувати обставини викрадення українського військовослужбовця та вжити відповідних заходів реагування. Крім цього, згідно доручення Президента, Міністерство юстиції залучено для надання правової допомоги у процесі визволення українського пілота.

МЗС України вже зробило відповідну заяву з вимогою про звільнення Надії Савченко та вжиття заходів для її повернення на Батьківщину.



Переглядів: 3038
Поширень: 0