Як повідомив сьогодні вранці на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ Андрій Лисенко, міжнародна спільнота підтримує дії України з відновлення миру на Донбасі. Президент України Петро Порошенко провів тристоронню телефонну розмову з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель та Президентом Франції Франсуа Олландом. Співрозмовники констатували відсутність прогресу з боку Росії у виконанні раніше досягнутих домовленостей щодо деескалації ситуації на Сході України.

Президент, зокрема, звернув увагу на те, що пілот Збройних сил України Надія Савченко була захоплена бойовиками на території Луганської області і нещодавно виявлена у в’язниці російського міста Вороніж.

Відповідно до розпорядження Президента Міністерство закордонних справ та Міністерство юстиції вживають заходи щодо звільнення українського пілота. Генеральна прокуратура та Служба безпеки здійснюють перевірку обставин вивезення Надії Савченко до Росії для подальшого реагування. За офіційною інформацією Державної прикордонної служби України, Надія Савченко кордон між Україною і Росією не перетинала.

Продовжуються відверті провокації на кордоні з боку Російської Федерації. В районі н.п. Ільєнкове наші прикордонники зафіксували заліт на територію України на глибину до 4 км 6-ти вертольотів Російської Федерації, які незабаром повернулися назад. Після ретельної перевірки району прикордонники виявили підготовлені мінометні позиції та предмети військової амуніції.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

На територіях, звільнених від терористів, продовжується налагодження мирного життя. У Слов’янську у найближчі дні буде відновлено централізоване водопостачання. 10 липня розпочнеться видача пенсій особам, які отримують її через поштові відділення. На карткові рахунки пенсії почали надходити мешканцям Слов’янського та Краматорського районів з 7 липня.

На даний момент у Слов’янську розпочалося відновлення пріоритетних об’єктів соціальної інфраструктури. Зокрема, дитячих садків, шкіл та лікарень. Налагоджено забезпечення місцевого населення медикаментами. У першу чергу – життєво необхідними, такими як інсулін.

За підсумками міжнародних переговорів Президента, фінансову допомогу у розмірі 2,5 млн. євро для відновлення інфраструктури Слов’янська та Краматорська надасть Німеччина.

У всіх звільнених населених пунктах на Сході держави проводяться роботи з розмінування та відновлення об\'єктів інфраструктури, доставці гуманітарних вантажів місцевому населенню. Відновлюється робота органів місцевого самоврядування та комунальних служб. У Донецьку область за останню добу передано гуманітарної допомоги близько 25 т.

Військові сапери завершили обслідування територій на предмет закладених мін між Ізюмом та Слов`янськом. Тільки за останні 3 доби інженери виявили та вилучили у Слов’янську 2 тисячі вибухонебезпечних предметів.

Відновлено рух електропоїздів на ділянці Харків - Слов\'янськ.

У Краматорську відновлено електропостачання, ведуться роботи з ремонту водо- та окремих газопровідних ділянок.

У Шахтарському районі відновлена високовольтна лінія і підстанція, які були пошкоджені в результаті вибухів. Відновлено електропостачання в Степанівці, Латишеві, Таранах, Саурівці, частково - у Дмитрівці. Ведуться роботи з ремонту газопроводу між Дмитрівкою і Дібровкою.

Відновлено електропостачання для підключення Слов\'янських резервуарів чистої води. Зокрема, першого і другого підйомів Донецького водогону, фільтрувальних станцій № 1 та № 2. Завершення всіх робіт дасть можливість повністю забезпечити водою міста Слов\'янськ, Краматорськ, Дружківку, Костянтинівку.

У Волновасі та Красноармійську Донецької області на території стадіонів загальноосвітніх шкіл та у місті Сватове Луганської області відповідно до рішення Кабінету Міністрів та доручення Президента відкрито 3 транзитні пункти для осіб, які рятуються від терористів. Працює цілодобова гаряча лінія 101. Функціонує міжвідомчий координаційний штаб з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції. Уся оперативна інформація розміщена на сайті Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Військові дії в зоні конфлікту

Протягом доби незаконними збройними формуваннями скоєно десять обстрілів блокпостів та позицій підрозділів Збройних сил України в районах Луганська, Довжанський, Привольє, Сіверськ, Розсипне, Маринівка, Шишкове, Рубіжне, Муратово. На закладеному терористами фугасі підірвався БТР-80 в районі н.п. Червона зоря. Під час боїв в полон було взято одного бойовика.

Сьогодні вночі під час проведення спеціальної операції в районі Сіверська українські військові в бою знищили 2 групи мінометної обслуги та зруйнували фортифікаційні споруди бойовиків.

Впродовж 9 липня банди терористів вели активний вогонь по позиціях українських військових в аеропорту «Луганськ» з систем залпового вогню БМ-21 «ГРАД», а також з танків. Особовий склад сил АТО дав гідну відсіч противнику. В повітря була піднята авіація. Внаслідок авіаудару українських військових терористи втратили 2 танки та 1 систему залпового вогню БМ-21 «Град» з екіпажами та бойовим розрахунком.

Надходить інформація про те, що терористи займають будівлі шкіл, дитячих садків, навчальних закладів та інші об’єкти інфраструктури та обладнують у них вогневі позиції.

Внаслідок ведення бойових дій протягом доби 3 військовослужбовці Збройних сил України загинули, 27 отримали поранення.

Ситуація на кордоні

Українські силовики утримують ситуацію в прикордонні під контролем. На виконання доручення Президента України щодо протидії тероризму, а саме припинення фінансування торгівлі зброєю, Державна прикордонна служба України спільно зі Службою безпеки та митною Службою провела спеціальну операцію з недопущення вивозу за кордон значної кількості валюти.Близько 19 години 9 липня в пункті пропуску «Гоптівка», що на кордоні з Росією, під час поглибленого огляду автомобілю «Mitsubishi Pajero», що виїжджав з України,  у резервному паливному баку було виявлено 2,8 мільйона доларів США.

У Красноармійську пройшла сесія міськради. На неї було запрошено командира 3 батальйону Національної гвардії «Донбас» для координації взаємодії, спрямованої на забезпечення миру, безпеки громадян і охорону правопорядку. Також у місті почався запис місцевих мешканців, бажаючих поповнити ряди батальйону «Донбас».



Переглядів: 3093
Поширень: 0