Міжнародна спільнота продовжує викривати та засуджувати участь Росії в конфлікті на сході України. Так, помічник держсекретаря Сполучених штатів Америки Вікторія Нуланд заявила, що поява захопленої терористами Надії Савченко у російському слідчому ізоляторі вказує на стійкий зв’язок між РФ та озброєними бойовиками, які діють на Сході України. При цьому представники посольства США в Російській федерації закликали російське керівництво негайно звільнити українського пілота Савченко. Про це сьогодні на щоденному брифінгу розповів речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Він відзначив, що напередодні Президент  України Петро Порошенко заявив, що докладе всіх зусиль для визволення всіх заручників, захоплених на Донбасі, в тому числі – українського пілота Надії Савченко, яку утримують у російській в’язниці. За дорученням Глави держави у найближчі дні буде призначений новий адвокат, який має забезпечити захист Надії.

Військові дії в зоні конфлікту

Вчора Збройні Сили України звільнили від терористів та взяли під контроль районний центр Сіверськ Луганської області.

10 липня підрозділи Антитерористичної операції розпочали наступ у районі селища Карлівка, що на Донеччині. Населений пункт розташований у 30 км від Донецька. Військовослужбовці знищили танк терористів, дві одиниці БМ-21 «Град», мінометні секції та склад боєприпасів.

Вчора неподалік пункту пропуску Ізварино колону українських військових було обстріляно та підірвано фугасом. Незважаючи на несподіваність атаки, молодий офіцер-розвідник, який вів колону, прийняв рішення не припиняти рух, організував гідну відсіч, вивів колону у безпечне місце та своєчасно доставив боєприпаси на вогневі позиції.

Протягом доби терористи скоїли 15 обстрілів блокпостів та позицій підрозділів Збройних сил України в районах населених пунктів Карлівка, Стукалова Балка, Трьохізбенка, Донецьк, Райгородок, Стара Краснянка, Довжанський, Маринівка, Шишкове, а також терористи обстріляли з мінометів та зенітних установок ЗУ-23-2, Донецький аеропорт, який контролюють сили АТО.

Сьогодні зранку бойовики обстріляли з мінометів пункти пропуску «Должанський», «Червонопартизанськ» та «Дяково». Станом на 9 годину бої ще тривали. Щоб спровокувати Російську Федерацію на пряму військову агресію проти України, терористи періодично проводять обстріл російської території в районі пункту «Довжанський».

Вчора о 19.50 на перегоні між станціями Микитівка – Диліївка Донецької залізниці терористи підірвали залізничний міст на ділянці Горлівка – Дзержинськ. Люди не постраждали. Рух поїздів припинено. Проводяться ремонтні роботи.

Терористи також обстріляли з мінометної та стрілецької зброї Луганський аеропорт. Вогневі позиції бойовиків були знищені. Під час бою в районі аеропорту через конфлікт між банд формуваннями відбулася перестрілка між батальйоном терористів «Заря» та російськими найманцями, що рухалися із Донецька, в результаті чого 7 бойовиків загинуло.

У місті Луганськ зафіксовані неодноразові факти зйомок російських телеканалів, постановочних обстрілів терористів, які видають себе за українських військових. Ці факти свідчать про реальну загрозу мирному населенню в місцях, де з’являються російські тележурналісти.

Внаслідок обстрілу терористами міста Червонопартизанськ зруйновано школу, 4 будинки, пошкоджено електропідстанцію. Один із снарядів влучив у автобус з шахтарями. У результаті 5 людей загинуло і 10 поранено. Ми засуджуємо дії терористів, спрямовані проти мирного населення регіону, і висловлюємо глибокі співчуття родинам загиблих.

Вчора на автодорозі поблизу селища Оленівки Волноваського району терористи під загрозою вогнепальної зброї заволоділи службовим автомобілем «Райффайзен банк Аваль». На ньому інкасатори перевозили 3 млн. гривень, що призначалися для соціальних виплат та пенсій.

Завдяки чітко злагодженій роботі всіх взаємопов\'язаних служб авіація АТО виконала точні авіаудари по місцях скупчення бойовиків: в районі луганського аеродрому, по вогневих точках бойовиків на териконах неподалік населеного пункту Ровеньки, по укріпленому пункту бойовиків біля Савур Могили, а також по блокпосту біля Карлівки. Внаслідок авіа удару в районі населеного пункту Ізварине було знищено понад 50 бойовиків.

Вчора о 21.30 на прикордонному посту «Каланчак», що Херсонщині, під час поглибленого огляду автомобіля при в’їзді з АР Крим у підлокітнику виявлено 102 500 доларів США. За попередньою інформацією, ці кошти спрямовувались на підтримку терористів.

Загалом за останню добу внаслідок ведення бойових дій 4 військовослужбовці ЗС України загинуло, 25 отримали поранення. Усі поранені доставлені в медичні заклади, їм надана відповідна медична допомога.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Військові інженери оперативно навели мости неподалік Слов’янська та Кривої Луки, через річку Казений Торець та Сіверський Донець, відновивши тим самим транспортне сполучення на напрямку Харків – Ростов-на-Дону. Перед тим, як понтонери почали наводити міст на під’їздах до водної перешкоди сапери вилучили 24 вибухонебезпечні предмети. Відтепер мирне населення багатьох міст та сіл району матимуть змогу оперативно отримувати гуманітарні вантажі.

Для зустрічі внутрішньо переміщених осіб на кордонах районів АТО розгорнули 4 транзитних пункти з розрахунку до 400 осіб кожний, а саме: Донецька область – в районі міста Красноармійськ та в районі міста Волноваха, Луганська область – в районі міста Сватове та Харківська область – в районі міста Барвінкове.

Південно-західна залізниця призначила ще два додаткові потяги для можливості виїзду громадян з території, де проходить антитерористична операція. Зокрема, це потяги № 534 Київ-Луганськ та № 564 Луганськ-Київ, які почали курсувати з вчорашнього дня. Також повідомляємо, що завдяки відновленню зруйнованої ділянки залізничного полотна запущений електропотяг Харків – Слов’янськ. Тільки вчора до Слов’янська ним повернулося понад 200 чоловік.

У суботу в Києві на території меморіального комплексу Національного музею Великої вітчизняної війни відкриється виставка доказів причетності Росії до підтримки терористів, які діють на Сході України. Там можна буде побачити захоплені українськими військовими документи, зброю та бойову техніку, що були переданв бойовикам з Російської федерації. Ми звертаємось до громадськості, журналістів, активістів з проханням виставляти в мережу інтернет наявні докази причетності Росії до підтримки терористів на Донбасі.

Вчора у двох поранених десантників, які зараз проходять курс лікування у центральному клінічному військовому госпіталі Києва, відбулися весілля. Церемонія одруження пройшла прямо в палаті, де вони знаходяться. Ми вітаємо молодят з цим відповідальним кроком та сподіваємось, що їхня діти будуть жити в мирній Україні і ніколи не дізнаються, що таке війна.



Переглядів: 3112
Поширень: 0