Президент заявив, що так само як було знайдено та затримано групу терористів під керівництвом бойовика «Гроза», що збили з ПЗРК «Ігла» український гелікоптер сил АТО і це призвело до втрат українських військових, так само будуть знайдені і знищені всі, хто застосував «Град» проти Збройних сил України. «За кожне життя наших військових бойовики заплатять десятками й сотнями своїх. Жоден терорист не уникне відповідальності, кожен отримає по «заслугах»», - наголосив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що сьогодні усі військовослужбовці, які захищають кордон, аеропорти Донецька, Луганська та інші міста і населені пункти під обстрілом, щохвилини ризикуючи життям – є героями, в яких вірить вся Україна. «Держава шанує своїх героїв і пам’ятає кожного, хто віддав найцінніше захищаючи її - життя », - підкреслив Президент.

Петро Порошенко також відзначив дії військовослужбовців на звільнених територіях. «Дуже важливо, що з першої секунди звільнення міст, українські військові ведуть себе надзвичайно відповідально, віддаючи свої сухпаї, воду та все, що мають, місцевим жителям», - сказав він.

Президент високо оцінив роботу інженерно-саперних підрозділів, які за останній час знищили більше ста мін і фугасів. Він наголосив на необхідності поліпшення ситуації щодо забезпечення службовців засобами особистого захисту. «Важливо, щоб кожен військовослужбовець, який знаходиться на блокпосту, був оснащений бронежилетом та всім необхідним», - наголосив Глава держави.

У звільнених силами АТО від терористів 6 містах та населених пунктах - Слов\'янську, Краматорську, Дружківці, Костянтинівці, Артемівську, Миколаївці йде активне відновлення інфраструктури. Особливу увагу місцева українська влада приділяє освітній сфері – відбудові зруйнованих шкіл та дитячих садків, всебічній підготовці закладів до прийняття учнів 1 вересня.

Військові дії в зоні конфлікту

За отриманою інформацією, ситуація в районі проведення антитерористичної операції залишається складною. О 4 ранку – бандити обстріляли з реактивної установки «Град» блокпост українських військових в районі Зеленопілля Луганської області.

Під час виконання завдань з відновлення та розблокування державного кордону України та взяття прикордонних пунктів пропуску Червонопартизанськ та Ізварино особовий склад підрозділів і частин Збройних Сил України проявили мужність та героїзм. В ході виконання завдань відзначились:

- капітан Іван ВОЙТЕНКО здійснював уміле управління підрозділами в бою при взаємодії з іншими частинами та підрозділами АТО;

- лейтенант Олександр ШТОЮНДА проявив мужність і героїзм під час ведення колони з боєприпасами, а саме під час підриву колони на фугасі не припинив рух, без втрат вивів колону в безпечне місце та своєчасно доставив боєприпаси на вогневі позиції;

- старший лейтенант Микола РОЖКОВ вміло провів розвідку боєм, виявив групу бойовиків, вступив у бій та вивів свою розвідувальну групу без втрат у безпечне місце;

- старший лейтенант Микола РУЗЕВИЧ здійснив вміле управління взводом у ході бою, прийняв бій з великою кількістю терористів, не втратив жодного військовослужбовця та відбив напад.

На жаль, за цю добу під час виконання бойових завдань у різних районах, де триває активна фаза АТО, загинуло 23 військовослужбовці: 19 зі складу ЗСУ та 4 прикордонника.

 Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Сьогодні неподалік станції Оленівка Докучаєвського району Донецької області бойовики підірвали залізничні колії, які ведуть до Флюсодоломітного комбінату. Біля станції Мандрикіно Донецької залізниці сепаратисти розбирають залізничні колії та вивозять їх у невідомому напрямку.

Приблизно о 10 ранку терористи навмисно обірвали кабель волоконно-оптичного зв’язку на ділянці Костянтинівка – Дзержинськ. Без зв’язку залишилися мешканці Краматорська, Слов’янська, Дружківки, Красного Лиману і Св’ятогірська Донецької області. У центрі Дзержинська терористи пошкодили систему електроживлення і залишили жителів без мобільного зв’язку.

У Донецькій області місцеві органи влади допомагають громадянам, які перебувають у зоні проведення бойових дій і тимчасово залишають територію АТО. Так, у Красноармійську знайшли притулок понад 200 вимушених переселенців. Їм надано житло, соціальна допомога, відновлюється нарахування пенсій. Дітей влаштовують в дошкільні установи, а дорослим допомагають знайти роботу. Мешканці міста, благодійні фонди, підприємства підтримують їх продуктами харчування, одягом, засобами гігієни. У Шахтарську розселено 26 жителів Степанівки і Дмитрівки Шахтарського району, що скористувалися гуманітарним коридором для мирного населення. У Новоазовському районі на даний час перебуває понад тисячу переселенців. Місцеві органи влади надають їм усі види необхідної допомоги.

У Донецькій області на територіях, де припинилися бойові дії, влада займається організацією оперативного відновлення системи життєзабезпечення. У Слов\'янську на сьогоднішній день відновлено подачу електроенергії, триває робота з розчищення доріг. У Донецьку область за добу доправлено 63 т гуманітарної допомоги з Києва, Житомира, Святогірська та від різних благодійних фондів.    За 5 останніх діб мешканцям Слов’янську та прилеглих населених пунктів доставлено 158 тонн продуктів харчування, медикаментів та різноманітного обладнання. Проводиться виплата пенсій, фахівці Ощадбанку відновлюють банкоматну мережу.



Переглядів: 3018
Поширень: 0