Військові дії в зоні конфлікту

Продовжується активна фаза Антитерористичної операції на Сході країни. Українські військовослужбовці блокують бойовиків в районі Донецька та дообладнують нові блокпости. Підрозділи Національної гвардії України завершили перевірку міста Сіверськ та інших населених пунктів неподалік Луганська, взявши їх під повний контроль. Там працюють сапери, знешкоджуючи мінні пастки та виявляють залишені боєприпаси бойовиків. Складається план з відновлення інфраструктури та робиться розрахунок необхідних матеріалів для цього. Усі заходи у першу чергу спрямовані на забезпечення безпеки мирних мешканців регіону, та створюють передумови для швидкого відновлення конституційного ладу та правопорядку на сході України.

У лісосмузі біля села Підгаївка Станично-Луганського району Луганської області на відстані 3 км від лінії держкордону виявлено зосередження військовослужбовців ЗС РФ. Отримано дані, що терористи спробують створити коридор на державному кордоні для проходження колони бойової техніки та нових найманців з території Російської федерації.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Сьогодні о 13.30 неподалік селища Курахово терористи вели вогонь з установки залпового вогню «Град» по діючий шахті. Також з установок «Град» бойовики обстріляли населений пункт Мар\'їнка. Масштаб руйнувань, за свідчення очевидців, величезний. Люди й досі залишаються під завалами. А терористи перешкоджають рятувальній операції, не припиняючи обстріл.

Також надійшла інформація про те, що вулицями міста Донецьк рухається вантажівка фірми «Ман», у кузові якої знаходиться замаскований міномет крупного калібру. Переїжджаючи з району в район, з неї ведеться вогонь по житлових кварталах міста. Ватажки бандформувань намагаються видати це за артилерійський обстріл з боку українських військових, вдаючись до чергових провокацій. Тільки за сьогодні вони розповсюдили інформацію про начебто збитий український літак СУ-25, а також про здачу в полон підрозділу українських військовослужбовців, які утримують під контролем Донецький аеропорт. Ватажки терористів намагаються таким чином підняти бойовий дух найманців та ввести в оману місцеве населення. Насправді усі літаки, які задіяні в антитерористичній операції, у справному стані і чітко виконують завдання зі знищення російських найманців. Жоден український військовий не здався у полон і продовжує боронити українську землю та звільняти її від бандитів.

Отримана інформація про те, що терористи вже зайнялися викраденням українських дітей. Вони намагаються незаконно вивезти до Російської Федерації дітей-сиріт, яких позбавили батьківського піклування. Чиниться тиск на керівників шкіл-інтернатів, терористи змушують їх оформляти офіційні документи для вивозу дітей за кордон. Про такий випадок повідомили у Донецькій облдержадміністрації. Влада України буде залучати усі можливі канали, включаючи МЗС, омбудсменів для звільнення наших дітей. Ми сподіваємось, що Міжнародні інституції, у тому числі Європейський суд з прав людини, не залишаться осторонь та втрутяться у ситуацію і перешкодять вивезенню українських дітей, а дії терористів будуть кваліфіковані як кіднепінг.

Сьогодні Міністерство закордонних справ України висловило категоричний протест і направило відповідну ноту МЗС Росії у зв’язку із черговими кричущими фактами провокаційних дій на українсько-російському державному кордоні. Надаємо можливість ознайомитися з повним текстом заяви:

«У ніч на 12 липня з району населеного пункту Куйбишево (Ростовська область, Російська Федерація) відбувся мінометний обстріл пункту пропуску «Маринівка». Крім того, протягом вчорашнього дня були зафіксовані декілька випадків порушення повітряного простору України безпілотними літальними апаратами, які залітали з боку Росії.

Незважаючи на неодноразові звернення від української сторони, прикордонна служба ФСБ Російської Федерації не вживає жодних кроків, щоб запобігти численним порушенням державного кордону України озброєними особами та воєнною технікою з території Росії.

Російська сторона цинічно не помічає, що від рук підтримуваних нею терористів гинуть українські військовослужбовці та мирне населення України. Натомість, в одному з листів на адресу Державної прикордонної служби України російські прикордонники привернули увагу до загибелі домашніх тварин внаслідок нібито вибуху артилерійського снаряду на території РФ на глибині 500 м від українсько-російського кордону.

Українська сторона категорично вимагає від російських властей припинити подібні провокації на кордоні та всебічну підтримку терористичних збройних формувань у східних областях України.

Очікуємо, що міжнародне співтовариство дасть неупереджену оцінку діям російської сторони, які призводять до загострення ситуації на сході України, та посилить тиск на Кремль, щоб змусити його припинити реалізацію насильницьких планів щодо України».



Переглядів: 2908
Поширень: 0