Військові дії в зоні конфлікту

Продовжується активна фаза антитерористичної операції на Сході України. Протягом вчорашнього дня літаки Збройних Сил України нанесли 5 точкових авіаударів по об’єктах диверсійно-терористичних угруповань. Про це під час сьогоднішньої прес-конференції у Києві заявив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко. За його словами, перший авіаудар сили АТО завдали по опорному пункту терористів в районі населеного пункту Лисичанськ. Уражено кілька десятків бойовиків, а також озброєння і техніку. Другий прицільний авіаудар військові льотчики завдали по базі бойовиків в районі населеного пункту Гольмовський Горлівського району. Авіація знищила до 30 терористів, 2 установки «Град», 2  зенітні установки та до 6 одиниць бойової техніки. Третій авіаудар нанесено в районі скупчення бойовиків неподалік населеного пункту Ровеньки, де було знищено до 10 терористів, знешкоджено реактивну систему залпового вогню «Град» та виведено з ладу декілька одиниць броньованої техніки. Четвертий авіаудар було завдано по базі бойовиків в районі населеного пункту Торез. Дані щодо знищеної техніки та живої сили бойовиків уточнюються.

П‘ятий авіаудар літаки Повітряних Сил Збройних сил України нанесли в районі кургану Савур-могила, що неподалік Донецька. Уражено опорний пункт з групою терористів, броньовану техніку та склади з боєприпасами і зброєю. Дані щодо їхніх втрат уточнюються.

Протягом дня проведено повітряну розвідку і виконано 7 вильотів винищувальної авіації на прикриття угрупувань сил АТО. Ще один виліт було здійснено на забезпечення зв’язку та управління військами. Всього протягом доби авіацією Збройних Сил України виконано 16 вильотів.

Сьогодні приблизно опівночі терористи нанесли масований артилерійський удар по підрозділах сил АТО в районі населеного пункту Ізварине. Завдяки маневруванню та вмілому використанню технічних засобів захисту українським військовим вдалося уникнути втрат. Згодом з’ясувалося, що це був вогонь, яким забезпечувався перехід великих сил найманців з Росії на територію України. Приблизно о 1 годині ночі розвідники Збройних сил України виявили величезну колону техніки, яка складалася приблизно зі 100 одиниць бронемашин та автомобілів. Інформація про це була негайно передана до штабу Антитерористичної операції. Артилерія Збройних сил України відкрила вогонь на ураження. Кількість втрат з боку супротивника уточнюється. Наразі авіація збройних сил знаходиться у готовності номер один і готова нанести повітряні удари та знешкодити будь-які розвідані цілі. З цього приводу Державна прикордонна служба України надіслала офіційний запит до ФСБ, прикордонної служби Росії. На цей час жодної відповіді не надійшло.

Ситуація на кордоні

Прикордонні підрозділи продовжують охорону та оборону державного кордону України у східних областях України в умовах складної обстановки. Терористи продовжують здійснювати напади, обстріли позицій сил АТО та підрозділів Державної прикордонної служби України. Зокрема, бойовики атакували наші війська у районах населених пунктів Ізварине, Краснодон Луганської області та Маринівка Донецької області.

Учора о 16:00 прикордонники, рухаючись на БТР в районі населеного пункту Маринівка Донецької області, підірвались на фугасній міні.

Загалом протягом доби терористи здійснили 12 обстрілів позицій сил АТО та блокпостів в районах населених пунктів Луганськ, Маринівка, Шишкове, Зімляне, Приріччя, Олександрівка, Калинів, Камишівка. Загалом за добу загинуло 7 українських військовослужбовців та 30 поранено.

Як ми повідомляли вчора, бойовики обстріляли з установки «Град» населений пункту Маринівка, через що загинули 6 та поранено 4 мирних мешканців. Згодом терористи обстріляли житлові квартали в районі Петровське у передмісті Донецька. У результаті від рук бойовиків загинуло 6 мирних мешканців, поранені – 8-ро, у тому числі підліток.

На державному кордоні здійснюється протидія фінансуванню тероризму, боротьба з контрабандною діяльністю та бандитизмом. Вчора о 14:00 прикордонники Сумського загону спільно з працівниками митниці під сидінням автомобіля «Ауді», який рухався в Україну через місцевий пункт пропуску «Середина-Буда», виявили приховані 171 тисячу доларів США. За кермом автомобіля був громадянин Росії, який підозрюється у тому, що був кур’єром доставки грошей для бандитів.

Нещодавно Служба безпеки України оприлюднила схеми фінансових потоків для вербування найманців, виплати їм грошової винагороди за вбивства українських військових та мирних жителів. Загалом українська спецслужба вилучила понад 22 мільйони гривень готівкою, заблокувала 25 рахунків із загальною сумою 50 мільйонів гривень.

Окрім цього, слідчі СБУ розпочали досудове розслідування у кримінальних провадженнях щодо 16 громадян РФ, причетних до діяльності спецслужб Росії, 72 громадян України, підозрюваних у посяганні на конституційний лад і територіальну цілісність України, державній зраді, диверсіях. 160 громадян України підозрюються у тероризмі, масових заворушеннях, контрабанді зброї. Більшість з них, і це вже доведено, діяли за вказівками російських спецслужб.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Учора саперів сил АТО виявили і нейтралізували вибухові пристрої у житлових будинках в центрі Слав’янська. Під час огляду будинків українські військові встановили, що вони були закладені в такий спосіб, щоб їх неможливо було знешкодити. Проте фахівцям сил АТО вдалося розмінувати ці об’єкти. Також виявлені елементи мобільних телефонів та електронних плат, що свідчить про можливість дистанційної активації знайдених вибухівок. Вочевидь, втікаючи бойовики планували підірвали свої вогневі позиції в житлових будинках. Однак у момент відступу бойовиків мобільний зв\'язок не спрацював і їм не вдалося реалізувати свій кривавий задум, який міг би призвести до чисельних жертв мирного населення. У замінованих квартирах, де бойовики облаштували вогневі позиції, були виявлені продукти харчування та медичні препарати російського виробництва. Крім того, знайдені інструкції із застосування вибухівок різних типів. За кілька минулих днів сапери виявили сотні вибухових пристроїв. Роботи з відновлення налагодженої життєдіяльності звільнених від бандитів міст тривають.



Переглядів: 2996
Поширень: 0