Військові дії в зоні конфлікту

Триває активна фаза антитерористичної операції. Не припиняються бої за відновлення контролю над україно-російським кордоном. Як повідомив сьогодні на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, протягом доби незаконні збройні формування скоїли 16 обстрілів блокпостів та позицій підрозділів Збройних сил України в районах населених пунктів Красноталівка, Черемшине, Олександрівка, Земляне, Стукалова Балка, Шишкове, Амвросіївка, Свердловськ, Нижньодеревичка, Степанівка. У відповідь сили АТО відкривали вогонь по позиціях терористів.

Бойовики та російські найманці продовжують здійснювати спроби передислокувати на територію України автомобільну та бронетанкову техніку та обстрілюють місця перебування прикордонних підрозділів. Впродовж доби з автоматичної зброї з території Росії було здійснено обстріли прикордонних нарядів на ділянці відділу прикордонної служби «Красна Талівка» Луганського загону. На цій же ділянці було підірвано 3 радіокеровані фугаси.

Унаслідок боїв протягом доби 6 військовослужбовців Збройних сил України загинуло, 13 отримали поранення. Усі поранені доправлені до медичних закладів, їм надано відповідну медичну допомогу. 

Як повідомлялося, вчора у районі Луганського аеропорту, поряд із селами Великий Суходіл і Давидо-Микільське Краснодонського району під час виконання спецзавдання з доставки вантажів до зони проведення АТО був збитий військово-транспортний літак АН-26 Збройних сил України. На його борту перебувало 7 членів екіпажу та 1 супроводжуючий вантажу. Є інформація про те, що двоє членів екіпажу захоплено в полон. Триває пошуково-рятувальна операція.

Російська Федерація продовжує стягувати війська до державного кордону України. Відомо про передислокацію 35 окремої механізованої бригади, що постійно дислокується в Алтайському краї до Брянської області. Вона розташувалася навпроти Чернігівського прикордонного загону на відстані 10-12 км. Також зафіксоване переміщення значної кількості військової техніки та особового складу підрозділів Російської федерації навпроти Сумського та Луганського загонів.

Сьогодні приблизно о 7 ранку невідомий літак здійснив бомбардування міста Сніжне Донецької області. Бомби впали прямо на центральній вулиці міста – вул. Леніна. Є дані про загиблих та поранених місцевих мешканців, руйнування будівель.

Заявляємо, що з вчорашнього дня літаки Збройних сил України з початку пошуково-рятувальної операції, спрямованої на пошук українських льотчиків зі збитого АН-26, не здійснила жодного вильоту. Тому ранковий наліт на Сніжне кваліфікується як цинічна та кривава провокація, розрахована на дискредитацію українських військових. За даним фактом розпочате спеціальне розслідування.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Учора ввечері була оприлюднена заява голови Донецької обласної державної адміністрації Сергія Тарути, в якій, зокрема, йдеться про те, що у Донецьку під загрозою насильницької депортації в Росію перебуває близько 150 українських дітей. Йдеться про дітей-сиріт з Мар\'їнського та Донецького інтернатів, яких захопили терористи.

Нагадаємо, що це вже не перша спроба викрадення дітей з інтернатів області. Раніше бойовики також незаконно вивезли дітей з сніжнянського дитбудинку в Росію. Але завдяки спільним зусиллям Донецької облдержадміністрації та Міністерства закордонних справ України, діти були повернуті додому. Наголошуємо, що незаконне переміщення українських дітей за кордон є неприпустимим.

Бандити постійно здійснюють тиск на директорів інтернатних установ. Голова Донецької ОДА звернувся до всіх, від кого залежить доля наших дітей, із закликом припинити спекуляції на цій темі і надати можливість вивезти дітей в безпечні регіони України і залишитися на рідній землі.

Внаслідок обстрілу терористами з ракетної установки «Град» мікрорайонів «Мирний», «Ольховський», «Степовий» у передмісті Луганська, зазнали пошкоджень житлові та адміністративні будівлі, а також приватний сектор по вул. Руднєва. Серед місцевого населення є жертви.

Терористи продовжують облаштовувати свої вогневі позиції в житлових масивах міст. Так, у Донецьку бойовики встановили ракетно-зенітні комплекси на дахах житлових будинків. На в’їзді до Горлівки вони замінували мости з боку селища Микитівка та міста Артемівськ, обладнали вогневі точки у житлових будівлях. У приміщенні протестантської «Церкви Христа» та профілакторію підприємства «Донбасенерго» розмістилися бойовики з Кавказу. У селищі Гольмівський Горлівської міськради на території школи-інтернату терористи розташували 4 зенітних установки і 1 систему залпового вогню «Град». Про це повідомляють місцеві мешканці, яких бойовики насильно змусили взяти зброю в руки.

Міжнародна підтримка

Напередодні засідання Європейської Ради, яке відбудеться 16 липня у Брюселі і на якому буде розглядатися ситуація в Україні, українська влада проводить активну роботу з інформування європейської спільноти щодо реального стану справ на Донбасі. Зокрема, європейським лідерам та дипломатам надаються беззаперечні підтвердження того, що Російська Федерація систематично підтримує терористів і взяла курс на ескалацію конфлікту. 

Окремо наголошується на численних фактах обстрілів українських військових з території Росії, свідченнях участі військовослужбовців Збройних сил та спецслужб Російської федерації у бойових діях на боці терористів, провокаціях на кордоні, відкритому сприянні російських прикордонників під час спроб прориву колон бронетехніки та банд бойовиків з території Росії.

Президент України Петро Порошенко провів переговори з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Зокрема, обговорювалась підготовка до розгляду української проблематики на засіданні Європейської Ради та шляхи організації зустрічі Тристоронньої контактної групи у форматі відео-конференції. Очікується, що така зустріч може відбутися сьогодні. Меркель зауважила, що вислів речника федерального уряду Німеччини щодо прямих переговорів з терористами невірно витлумачили, і висловила відданість ідеї консультацій тристоронньої контактної групи.

Президент України також провів переговори з Президентом Литви Далею Грібаускайте, прем’єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм та прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском. Усі вони висловили запевнення у підтримці України на засіданні Європейської Ради.

За дорученням Президента представникам дипломатичного корпусу, акредитованим в Україні, були надані фото- та відеодокази підтримки терористів з боку Росії. Було зроблено акцент на тому, що транспортний літак АН-26 Збройних сил України міг бути уражений тільки силами протиповітряної оборони або іншим літаком з боку Російської Федерації.

Держдепартамент США знову виступив із заявою, в якій звинувачує Росію в постачаннях озброєнь терористам на Південний Схід України. Зокрема, у поширеній заяві Держдепом сказано: «Ми вважаємо, що Росія продовжує постачання їм важкого озброєння, обладнання, фінансує їх, дає можливість збройному персоналу перетинати кордон з Україною». У заяві також стверджується, що Сполучені Штати «не мають у своєму розпорядженні свідчення» припинення такої допомоги. Більш того, Держдепартамент вважає, що Росія продовжує концентрацію своїх військ на кордоні з Україною, включаючи «більш сучасні засоби оборони».

Також висловлена стурбованість тим, що значна частина цих озброєнь буде переправлена, як це вже було зроблено з танками і ракетними установками залпового вогню, саме з прикордонних районів.



Переглядів: 3443
Поширень: 0