Міжнародна підтримка

Україна продовжує інформувати світову спільноту про реальну ситуацію на Донбасі. Зокрема, про систематичні дії Російської Федерації, спрямовані на ескалацію конфлікту. Про це заявив сьогодні, 16 липня на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

Також сьогодні, 16 липня у Брюсселі відбудеться засідання Європейської Ради, на якому передбачено обговорення українського питання.

Напередодні Президент України Петро Порошенко та президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей скоординували позиції перед засіданням Європейської Ради. Петро Порошенко закликав «продемонструвати сильну позицію дій Євросоюзу щодо підтримки України».

Глава держави повідомив про нові численні факти перетину українського кордону бойовиками та надходження важкої військової техніки і озброєння з російської сторони. А також висловив стурбованість ситуацією із незаконним утриманням у російській в’язниці українських громадян - льотчиці Надії Савченко та режисера Олега Сенцова, яких так само незаконно було переміщено на територію РФ. Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей висловив підтримку дій української влади.

Про підтримку України від Європейської Ради заявила також Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель. Вона запевнила, що на засіданні Європейської Ради Україна отримає «жорстку підтримку» з боку ЄС.

Загалом в результаті переговорів з лідерами більш ніж 10-ти країн ЄС, які провів Президент України, були отримані запевнення у повному розумінні кроків, які здійснює Україна, та їх підтримці.

Учора Президент України Петро Порошенко провів розмову з Віце-Президентом США Джозефом Байденом. Джозеф Байден запевнив, що Сполучені Штати налаштовані і надалі рішуче підтримувати територіальну цілісність і суверенітет України, а також будуть діяти наполегливо для формування солідарної позиції з Євросоюзом.

Військові дії в зоні конфлікту

Продовжується антитерористична операція в Донецькій та Луганській областях. Українські військові контролюють усі звільнені від бойовиків населені пункти. У цих містах та селах підрозділи АТО продовжують відновлювати інфраструктуру, надавати допомогу в налагодженні життєдіяльності громад, розміновують будівлі та шляхи.

Протягом доби терористи здійснили 14 обстрілів блокпостів та позицій підрозділів Збройних сил України в районі Донецька, Луганська, Краснодону, Провалля, Дмитрівки, Степанівки, Амвросіївки, Валуйського, Маринівки, Тарани, Ізвариного.

Неподалік населеного пункту Ізварине Луганської області особовий склад Збройних сил України потрапив у засідку. Терористи обстріляли позиції українських військових з важкої зброї, втрати уточнюються.

Сьогодні о 5 ранку з боку населеного пункту Степанівка Донецької області терористи спробували прорвати оточення. Були завдані танкові, мінометні удари та удари з протитанкових керованих ракет по блокпостах сил АТО, дислокованих неподалік селищ Маринівка і Тарани Донецької області. Вогонь тривав протягом години. Українські військові відбили напад та перейшли у наступ, внаслідок чого терористи відступили до населеного пункту Степанівка. З боку військовослужбовців Національної гвардії України є троє поранених. Під час обстрілу бандити частково зруйнували інфраструктуру Маринівки.

Ситуація на кордоні

Ситуація на українсько-російському кордоні в зоні АТО залишається складною. Тривають жорсткі протистояння за відновлення контролю над кордоном. Терористи та російські найманці продовжують обстрілювати місця дислокації прикордонних підрозділів. Протягом доби зафіксовано близько 10 фактів обстрілу. Вони здійснювалися із використанням систем залпового вогню «Град» та мінометів. Коли обстріл здійснювався не з боку державного кордону, для придушення вогню противника була задіяна артилерія Збройних сил України.

Російська Федерація продовжує стягувати війська до державного кордону України. По трасі «Ростов-Таганрог» в бік Таганрога неподалік кордону України зафіксовано переміщення двох артилерійських підрозділів з системами «Град».

Неподалік населеного пункту Бойовик Брянської області, за півтора кілометри від кордону напроти ділянки Чернігівського загону, військові Збройних сил Росії спорудили польовий табір та облаштовують вогневі позиції для військової техніки. На цьому ж напрямку зафіксовано рух тягачів із самохідною артилерійською установкою та танками на платформах.

Також учора в районі тимчасово окупованої території неподалік населеного пункту Стрілкове Херсонської області в районі Арабатської стрілки було встановлено 130-міліметрову артилерійську систему Збройних сил Російської федерації.

Інформація у деяких засобах масової інформації про велику кількість загиблих українських воїнів у вчорашніх боях не відповідає дійсності. За перевіреними даними, за останню добу втрати українських військових становлять 11 осіб.

Натомість під час робіт з відновлення інфраструктури у Слов\'янську були знайдені звалища сотень тіл загиблих бойовиків, присипаних землею. За наявною інформацією, деякі з цих могильників навмисно заміновані терористами.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Бойовики захопили приміщення Центру поштового зв’язку № 12 та філії «Укртелеком» у Сніжному. А в кількох школах Макіївки вони облаштували вогневі точки.

Системи «Град» терористів, що знаходяться в Донецьку, розміщені в житлових кварталах. Водночас вони не мають постійного міста дислокації, перебуваючи не більше 3–4 годин на одному місті. На озброєнні терористів був також зафіксований самохідний зенітно-ракетний комплекс «Стріла-10». Підкреслимо, що цей вид озброєння міг потрапити до бойовиків лише з Російської федерації.

На територіях, що звільнені від бойовиків, обстановка залишається складною, але, завдяки зусиллям відповідних державних органів та служб, має тенденцію до покращення. Це зумовлене відновленням інфраструктури і систем життєзабезпечення (енергоживлення, забезпечення питною водою); роботою фінансових і соціальних установ, медичних закладів, пошти, зв\'язку і транспортного сполучення, відновлення трансляції українських теле- і радіоканалів.

На даний час в деяких районах Краматорська повністю відновлено водопостачання. Також включено мовлення українських телеканалів в містах Слов’янськ, Краматорськ, Артемівськ та Костянтинівка.

У звільнених містах особлива увага приділяється відновленню та підготовці до навчального року шкіл та вишів.

Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про відзначення державними нагородами України» військовослужбовців, які проявили героїзм під час проведення антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях. За особисту мужність та самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України нагородами відзначено службовців Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Герої удостоєні орденів Богдана Хмельницького II, III ступеня; орденів «За мужність» І, ІІІ ступеня; орденів Данила Галицького, медалями «За військову службу Україні» та «Захиснику Вітчизни».



Переглядів: 2949
Поширень: 0