17 липня Європейський парламент ухвалив на пленарній сесії в Страсбурзі резолюцію щодо ситуації в Україні, в якій висловлюється підтримка дій українського керівництва і засуджуються дії Росії.

Європарламент підтримує мирний план Президента України Петра Порошенка як «головний шанс на деескалацію і встановлення миру». Також Європарламент «підтримує рішучі дії президента щодо забезпечення цілісності, суверенітету і територіальної цілісності України».

Водночас Європарламент заявляє, що Росія бере участь у військових діях і військових поставках, закликає її виконувати міжнародні зобов\'язання, сприяти реальним мирним переговорам і використовує свій вплив для припинення будь-якого насильства. Про це розповів сьогодні, 17 липня на другому щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

Депутати асамблеї ЄС «підтверджують право на самооборону» та нагадують, що «міжнародне співтовариство підтримує єдність, суверенітет і територіальну цілісність України». Вони засуджують «російську агресію в Криму» та «вважають приєднання Криму незаконним, відмовляються визнати російське де факто правління на півострові, вітають рішення ЄС заборонити імпорт товарів з Криму і Севастополя».

Військові дії в зоні конфлікту

Триває активна фаза антитерористичної операції на Сході України.

Терористи ведуть вогонь по українських військових, прикриваючись мирним населенням. Сьогодні о 12:45 бойовики знову обстріляли «Градами» з житлових кварталів міста Луганський аеропорт, який утримують під своїм контролем українські військовослужбовці. Удари у відповідь не наносились через загрозу безпеці мирних жителів.

Артилерійські обстріли бойовики ведуть і по житлових масивах. Так, у Горлівці терористи пошкодили дах житлового будинку, а в Донецьку один з будинків було частково зруйновано снарядом. У Петровський райвідділ міста надійшла інформація про те, що в результаті бойових дій терористи також пошкодили будівлю дитячого садка № 94: там розбиті шибки та зруйнована покрівля. В Артемівському районі терористи обстріляли населений пункт Серебрянка, у результаті чого пошкоджені житлові будинки, є постраждалі. У районі через постійні обстріли бойовиків знищені поля пшениці. Аналогічна ситуація і в районі Дзержинська – там згоріло 18 га врожаю.

Сьогодні терористи неодноразово обстріляли артилерією житлові квартали Луганська, вдаючи їх за обстріли силами АТО з метою дискредитації українських військових. Відразу по закінченню обстрілів на місця пригод прибували знімальні групи російських телеканалів, що свідчить про їх активну взаємодію та скоординованість з бойовиками.

Ситуація на кордоні

Продовжуються бої за контроль над державним кордоном України. Ситуація загострюється у зв’язку з продовженням концентрації військ Збройних сил Російської федерації поблизу українського кордону. Обстріли позицій прикордонників та сил АТО все частіше ведуться з території Росії. Так, сьогодні, близько 10:00 пункт пропуску «Маринівка» був обстріляний реактивною артилерією, яка розміщувалася на російській території в районі хутора Реп’яхуватий Ростовської області. Про цей факт офіційно проінформували Прикордонну службу ФСБ Росії на центральному та регіональному рівні. 

Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ відреагувати на факти обстрілів українських військових з території Російської Федерації.

Ситуація у звільнених населених пунктах

Відновлюється інфраструктура у містах, звільнених від терористів. За даними «Донецькобленерго», співробітники електромереж частково відновили електропостачання Мар’їнки. Електроенергія подана в центральну частину міста. Підключили до води міську насосну станцію, дитячий будинок і госпіталь для ветеранів. Також енергетики ведуть відновлювальні роботи в Сніжному, Шахтарському та Слов’янському районах. В Артемівському районі відновлюють електропостачання Сіверська та 6 сіл – Верхньокам\'янка, Кіровка, Роздолівка, Серебрянка, Дронівка, Григорівка.

Слідчий відділ головного управління МВС в Луганській області порушив кримінальну справу за фактом крадіжки 172-ох корів з фермерського господарства Біловодського району, що на Луганщині. За оперативною інформацією, стадо худоби було вночі перегнано на територію Російської федерації.

Під час Всеукраїнської акції «Підтримай українську армію» мешканці Кіровоградщини зібрали вантажі з гуманітарною допомогою для військовослужбовців Збройних Сил України. Працівники Інгульської, Смолінської та Новоконстянтинівської шахт закупили для потреб військовослужбовців, амуніцію, засоби індивідуального захисту та білизну.

 Президент зустрівся з матерями

Президент України Петро Порошенко зустрівся з матерями та дружинами військових, які перебувають в районі антитерористичної операції. Глава держави висловив рідним військових велику подяку за подвиг їхніх синів та чоловіків. «Без них ми державу не захистимо. Роль і місія тих, хто сьогодні береже нашу країну, є надзвичайно важливою», - підкреслив Петро Порошенко.

Жінки поділилися з Президентом своїм баченням проблем військових та висловили пропозиції щодо їх вирішення. Президент запевнив, що не залишить без уваги жодної проблеми, ретельно вивчить всі пропозиції. За його словами, робиться все для налагодження безперешкодного забезпечення воїнських підрозділів всім необхідним - боєприпасами, харчами, водою.

Президент наголосив, що сьогодні проти України розв’язана справжня війна. Петро Порошенко відзначив, що він тричі був у зоні проведення АТО. За його словами, за місяць територію проведення АТО вдалося зменшити вдвічі, передусім завдяки мужнім діям українських військових.



Переглядів: 3079
Поширень: 0