17 липня цивільний літак Boing-777 авіакомпанії «Малазійські авіалінії» виконував рейсовий політ за маршрутом Амстердам – Куала Лумпур на висоті 10 100 метрів. Близько 16:20 літак зник з екранів радарів Дніпропетровського районного диспетчерського центру та о 16:45 було виявлено сигнал аварійного маяка. За інформацією Державної служби України з надзвичайних ситуацій, о 16:45 літак впав в 3-х кілометрах на північний захід від н.п. Грабове, Шахтарського району Донецької області, о 17:40 пожежу ліквідовано. На борту літака перебувало 298 осіб, з них – 15 членів екіпажу. Про це під час сьогоднішньої прес-конференції у Києві заявив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

У цей час винищувачів українських Збройних сил в повітряному просторі України не було. Літак Boing-777 був поза зоною ураження наземних засобів протиповітряної оборони Збройних сил України.

Окремо наголошуємо, що сили АТО не здійснювали жодних операцій щодо ураження цілей у повітрі. Інвентаризація зенітно-ракетних комплексів, розташованих на території України, та зенітних керованих ракет проведена, всі ракети є в наявності. У районі загибелі літака українська авіація не працювала, вона у принципі не працює на такій висоті.

Президент України висловив глибокі співчуття родичам усіх загиблих у літаку і наголосив, що винні у цій трагедії будуть знайдені і покарані.

За дорученням Президента України Уряд створив спеціальну комісію для розслідування цієї трагедії. Для забезпечення максимальної об’єктивності розслідування за ініціативою Президента до складу комісії запрошені експерти Міжнародної організації цивільної авіації, а також представники Нідерландів, Малайзії та Сполучених Штатів Америки.

Сьогодні у Нью-Йорку відбудеться позачергове засідання Ради Безпеки ООН, ініційоване Великою Британією, яке розгляне інцидент зі збитим над Україною пасажирським літаком. Делегація України братиме участь у ньому. Під час засідання запланований виступ постійного представника України при ООН.

Випадок із збитим Боїнгом вже третій після того, як з російської території було збито українські військові літаки Ан-26 та Су-25.

Так, зокрема, 16 липня о 18:55 військова розвідка України зафіксувала факт застосування літаків ВПС Збройних сил Російської Федерації проти літака СУ-25 Повітряних сил України в районі н.п. Амвросієвка.

Зокрема, на території Росії у Ростовській області в районі Матвєєв Курган - Новошахтинськ нашою розвідкою супроводжувався політ літака МіГ-29 зі складу 19 винищувального авіаційного полку 1 змішаної авіаційної дивізії 4 Командування повітряних сил РФ.

У період з 18:48 по 19:49 (за київським часом) наземний пункт управління авіації ЗС РФ (позивний "Рапіра") здійснював наведення російського літака МіГ-29 (позивний льотчика "221") для знищення повітряної цілі на території України.

Відомо, що пілот МіГ-29 ВПС ЗС РФ під час польоту у бік Державного кордону України на курсі 150-330 градусів (напрямок Ростов на Дону /РФ/ – Донецьк /Україна/ в районі Матвєєв Курган /РФ/ – Амвросієвка /Україна/) протягом 5-7 хвилин наводився командним пунктом на літак Повітряних сил ЗС України для його ураження.

Баражування російського винищувача МіГ-29 здійснювалось на висоті 8850 метрів, а захоплення українського літака ракетним озброєнням МіГ-29 здійснювалось на висоті 8250 метрів. Дальність між літаками складала 35-40 км.

Для ураження цілі командуванням ВПС ЗС РФ була надана вказівка пілоту МіГ-29 на застосування тільки ракет класу «повітря-повітря» типу Р-27Т середнього радіусу дії з інфрачервоною системою самонаведення. Даний тип ракет не фіксується системою попередження про опромінювання СПО-15 літака Су-25, а також супутниковими системами розвідки та спостереження після пуску. Іншою особливістю ракет типу Р-27 є те, що вони виробляються в Україні, мають маркування виробничого підприємства "Артем" (м.Київ) та у разі виявлення їх уламків неможливо ідентифікувати як російське озброєння.

Відомо, що під час повітряного бою, російський винищувач тричі наводився на український літак для гарантованого пуску ракети. Після захоплення цілі за допомогою бортової квантової оптико-локаційної станції МіГ-29 було завдано одного ракетного удару по літаку Повітряних сил ЗС України.

Завдяки майстерності українського пілота та виконаних ним протиракетних маневрів прямого влучення в літак та його знищення не було. Ракета влучила у сопло двигуна і пілот здійснив аварійну посадку, про що ми повідомляли.

В свою чергу, завдати повторний удар по Су-25 ПС ЗС України завадив недостатній фах російського пілота, тривалий час наведення на український літак та нестача пального в баках. Літак МіГ-29 був посаженний в аварійному режимі на найближчому аеродромі в Ростовській області.

Армійська авіація Росії продовжує ведення повітряної розвідки та патрулювання вздовж українсько-російського кордону. Учора, 17 липня, об 11:40 прикордонники зафіксували політ 8 вертольотів РФ вдовж лінії кордону напроти ділянки відповідальності відділу прикордонної служби «Амвросіївка» Донецького загону.

О 03.55 18 липня зафіксовано політ безпілотного літального апарату вдовж берегової смуги в напрямку н.п. Новоазовськ.

Військові дії в зоні конфлікту

За останню добу сили АТО просунулись углиб території, умовно контрольованої терористами, на 10-15 км. Українські військові здійснили перегрупування, зімкнувши кільце. У районі держкордону силами окремих підрозділів утримуються визначені рубежі, але повністю контролювати держкордон поки немає можливості. На зайнятій території з метою закріплення на займаних позиціях проводиться інженерне обладнання місцевості.

Протягом доби незаконними збройними формуваннями скоєно 19 обстрілів блокпостів та позицій підрозділів ЗС України в районах н.п. Луганськ, Капітанове, Червонопартизанськ, Маринівка, Смоляннінове, Муратове, Розкішне, Кутєйнікове, Розівка, Авдєєвка, Іддівка, Максимільянівка, Дмитрівка, Новая Надежда, а також луганський аеропорт.

Учора з району н.п. Маринівка, Дмитрівка та Степанівка терористи обстріляли територію Російської федерації, зокрема, населений пункт Куйбишево. У відповідь російські війська відкрили вогонь по позиціях сил АТО поблизу кордону. Два артилерійських снаряди розірвались в безпосередній близькості від пункту пропуску «Маринівка». О 18:20 в районі цього ж пункту пропуску зафіксовано обстріл паромної переправи двома мінометними розрахунками з території Росії.



Переглядів: 2916
Поширень: 0