Про це Глава Уряду сказав на нараді з питань диверсифікації ринків збуту та джерел постачання промислової продукції в п’ятницю, 18 липня.

Арсеній Яценюк зазначив, що, за попередніми оцінками, в разі повного закриття російського ринку експорт української продукції зменшиться на близько 5 мільярдів доларів: «Мій прогноз наступний - треба готуватися до того, що у нас буде практично повне обмеження торгівлі з Росією в двосторонньому форматі».

«Західні країни вводять санкції проти Росії, закривають двосторонню торгівлю, також несуть збитки, а ми думаємо, що все так просто пройде, - це неправильно, це не відповідає нормам міжнародного права і це не відповідає основному поняттю - нашої гідності», - сказав він.

«Усвідомлюю всі економічні наслідки, але так само усвідомлюю, що Росія – це не єдиний ринок в світі, на який українська продукція повинна поставлятися», - наголосив Арсеній Яценюк.

Прем’єр-міністр наголосив на необхідності в короткостроковій перспективі почати диверсифікацію ринків.

За його словами, багато компаній вже самостійно вийшли на інші ринки і знаходять можливість збувати свою продукцію. «Інакше виходить, що ми в фактичному стані війни і кажемо: купіть у нас на мільйон доларів продукції. Для мене це ненормально. (Російська Федерація. – Ред.) газ перекрила, ціну поставила 500 доларів (За 1 тисячу кубометрів газу. – Ред.), знаючи, що кожен із вас страждає і вся країна, торговельне ембарго ввели на всю продукцію, яку можна і не можна, й залишили тільки те, без чого вони просто фізично не можуть обійтися. Проте, вони дуже впевнено поставляють зброю, «Буки», танки, гроші й розстрілюють наших солдат».

Арсеній Яценюк також зазначив, що в Сполучених Штатах Америки Росія «через своїх лобістів почала воювати з українським експортом, щоб не поставляли українські труби в США»: «Російські лобістські компанії почали воювати з Україною в США». Глава Уряду зазначив, що у вирішенні цього в Уряду є «серйозні позитивні рішення і зрушення»: «Але ще низку речей треба переглянути і допомогти компаніям у проходженні на ринок».



Переглядів: 2616
Поширень: 0