Глава держави передав глибокі співчуття нідерландському народу у зв’язку з трагедією літака MH-17. «Український народ і я особисто сприйняли загибель Ваших співвітчизників дуже близько до серця», - наголосив Петро Порошенко.

Президент відзначив, що тисячі українців зараз несуть квіти до голландського посольства у Києві і демонструють своє співчуття громадянам Нідерландів.

Глава держави запевнив, що за його дорученням Уряд робить все можливе для того, щоб розслідування обставин терористичного акту велося під міжнародною егідою ICAO.

Петро Порошенко повідомив, що запросив представників Нідерландів, разом з представниками інших країн, чиї громадяни також загинули, взяти участь у складі роботи комісії.

Президент зазначив, що представники ОБСЄ вже знаходяться на місці. Вчора, незважаючи на досягнуту домовленість, представників ОБСЄ було обстріляно. «За наявною інформацією, сьогодні європейські експерти повернулись, але їм знов заважають у роботі, не дають можливості збирати докази, брутально поводяться з тілами загиблих. Ми вважаємо, що ця ситуація є неприпустимою. Ми не допустимо перешкоджання у роботі комісії і того, щоб представники інших країн не мали можливості провести об’єктивне дослідження», - заявив Петро Порошенко.

Президент відзначив, що готуються міжнародні юридичні позови, щоб так звані «ЛНР» та «ДНР» були визнані терористичними організаціями у світі. «Я впевнений в тому, що суд над терористами має відбутися обов’язково», - заявив Петро Порошенко.

В свою чергу, Міністр закордонних справ Нідерландів поділився своїми відчуттями, коли вчора ввечері він прибув до Києва та побачив біля будівлі посольства своєї країни багато квітів і людей. Він запитав їх російською, що вони роблять тут, почувши у відповідь: «Висловлюємо свою солідарність».

«Мій перший пріоритет - повернути наших людей додому. Родини хочуть поховати своїх рідних», - сказав Франс Тіммерманс. «Ми шоковані новинами про те, що тіла можуть переміщати з місця на місце», - наголосив Міністр, додавши, що люди «розлючені тим, що вони чують». «Будь ласка, допоможіть нам повернути наших людей додому, щоб достойно їх поховати», - звернувся до Президента Міністр Тіммерманс.

«Як тільки ми отримаємо докази, ми не зупинимось, доки винні у цьому не постануть перед судом», - заявив Франс Тіммерманс, додавши, що йдеться «не тільки про тих, хто натиснув на гачок, але й про тих, хто зробив це можливим». «Я вважаю, що міжнародне співтовариство має об’єднатися задля цього», - сказав Міністр.

Франс Тіммерманс також відзначив, що бачив, як більш ніж 20 років українці відстоювали свою незалежність. «Я бачив Ваші вибори, пане Президент. Я бачив також сподівання Ваших людей. Ми, міжнародне співтовариство, маємо зробити все, щоб допомогти Вам реалізувати сподівання Вашого народу», - наголосив він.

Міністр висловив думку, що ця трагедія відкрила очі Європі на те, що відбувається в Україні. Нідерланди відтепер будуть активно сприяти більш рішучим діям з боку Європейського Союзу, заявив Франс Тіммерманс.



Переглядів: 2771
Поширень: 0