Учора на місці падіння літака «BOEING 777-200» Малайзійських авіаліній повністю завершені пошукові роботи, під час яких було обстежено територію площею понад 140 кв. км, у тому числі 2,1 кв. км Грабовського водосховища.

Наразі на місці аварії працюють з уламками літака міжнародні експерти. Їх робота ускладнюється тим, що на місці аварії під виглядом цивільних осіб вже попрацювали російські військові експерти.

Сьогодні об 11.20 спеціальний потяг «Укрзалізниці» із тілами загиблих у катастрофі літака «BOEING 777-200» прибув до Харкова. Про це повідомив сьогодні, 22 липня, на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

 Військові дії в зоні конфлікту

Продовжується наступ українських силовиків на терористів. У результаті успішних боїв звільнено від російських найманців населені пункти Дзержинськ, Соледар Донецької області та Рубіжне, Ювілейний, що на Луганщині. Сили АТО взяли під контроль стратегічно важливий населений пункт Георгіївка у районі Луганська. У ці хвилини триває звільнення Лисичанська від терористів.

Росія продовжує нарощувати військову присутність вздовж кордону з Україною

Протягом доби терористи 20 разів атакували блокпости та позиції підрозділів Збройних сил України в районах населених пунктів Дмитрівка, Кам’янка, Камишево, Кумачево, Маринівка, Новоазовск, Старобишево, Солнцево, Іловайське, Авдєєвка, Червонопартизанськ та Луганськ.

Окрім того, з території Росії з мінометів були обстріляні позиції сил АТО поблизу селища Новоазовськ і Кумачеве на Донеччині, та з самохідної артилерії - КПП «Довжанський» Луганської області.

Також близько опівночі на ділянці відділу прикордонної служби «Станично-Луганське» Луганської області з території Росії здійснено більше 40 мінометних пострілів по позиціях українських прикордонників. Після цього російська бойова техніка відійшла в глиб території Росії. Близько 4ої години ночі терористи повторно обстріляли цей прикордонний пункт з установок «Град». Втрат серед українських військових немає.

Неподалік селища Кам’янка Донецької області на блокпості сил АТО російські найманці вчинили теракт. На блокпосту терористи підірвали мікроавтобус, начинений вибухівкою. Загинуло троє українських військових.

Сьогодні, з другої до третьої години ночі, був обстріляний блокпост Національної гвардії України в районі населеного пункту Новоазовськ Донецької області. Цей обстріл також вівся з території Російської федерації.

Росія продовжує нарощувати військову присутність вздовж кордону з Україною. Так, до населеного пункту Суджа Курської області РФ, перекинуті війська із Забайкальського та Далекосхідного військових округів Росії. Крім того в Суджанському районі відмічається розгортання 2 вузлів зв\'язку та очікується завезення апаратури засекреченого зв\'язку.

У районі населеного пункту Шевченкове прикордонники виявили сліди заїзду з території Росії 14-ти установок «Град», які обстріляли позиції сил АТО. Факт порушення державного кордону задокументовано, відповідні фото-відеоматеріали направлені в МЗС України та російської стороні.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Терористи продовжують системно руйнувати інфраструктуру та перешкоджають роботі місцевих установ. Так, у Луганській області диверсанти підірвали два автомобільних мости між містами Сєверодонецьк і Рубіжне. У Лисичанську заміновано міст в районі колишнього «ВАТ Лисичанський содовий завод» через річку Сіверський Донець. Крім того, заміновано міст між Сєверодонецьком та селищем Воєводівка.

Вчора у селищі Вовчоярівка на Луганщині терористи пошкодили два водогони, що призвело до підтоплення селища.

У Артемівську бойовики атакували енергопідстанцію з установок «Град», в результаті чого пошкоджено та знеструмлено кілька важливих об’єктів Донбаської енергетичної системи «Укренерго». Найскладніша ситуація з енергопостачанням в Артемівському, Авдіївському, Горлівському, Ясинуватському та Мар’їнському районах.

Серед місцевих мешканців посилюється обурення діями російських найманців. Після того, як 20 липня на фугасній міні, встановленій терористами, підірвалися троє підлітків, жителі Лисичанська Луганської області висунули ультиматум терористам до 14:00 22 липня покинути місто.

Для якнайшвидшого відновлення мирного життя та повернення переселенців сьогодні «Укрзалізниця» запустила швидкісний експрес «Інтерсіті» за маршрутом Київ –Слов’янськ - Краматорськ

Учора було відновлено рух автобусів у напрямку Слов\'янська та Святогорська Донецької області.

За час АТО на підтримку української армії українці перерахували майже 137 мільйонів гривень.

Приватний підприємець з Коломиї Івано-Франківської області за власні кошти придбав для потреб батальйону територіальної оборони «Прикарпаття» БТР 60, а інший підприємець з Дніпродзержинська передає силам АТО броньований автомобіль БРДМ з власного автопарку.

Міжнародна ситуація

Учора Рада безпеки ООН одностайно ухвалила запропоновану Австралією резолюцію щодо катастрофи малайзійського літака Боїнг-777 на сході України. Документ вимагає надати безпечний, повний і безперешкодний доступ експертів у район авіакатастрофи, а також забезпечити збереження доказів на місці падіння літака. Це передбачає припинення бойових дій у районі авіакатастрофи. При цьому керівну роль у розслідуванні обставин авіакатастрофи погодилися взяти на себе Нідерланди за тісної взаємодії з ООН та ІСАО. А сьогодні у Брюсселі відбудеться надзвичайне засідання комітету Європарламенту у закордонних справах щодо ситуації в Україні, ініційоване українською стороною. На засіданні буде розглянуте питання запровадження нових санкцій до Росії.

Про нові санкції проти Росії заявив також Прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон. Мова йде передусім про заборону експортувати російські високотехнологічні товари подвійного призначення. Санкції запровадять у випадку бездіяльності Москви у вирішенні питання стосовно безперешкодного допуску міжнародних експертів на місце авіакатастрофи літака Боїнг-777.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив про можливість застосування політичних та економічних заходів проти тих, хто перешкоджатиме наданню доступу до місця авіакатастрофи лайнера Боїнг-777 в Україні. У цьому контексті він закликав РФ вплинути на бойовиків з мето забезпечення доступу експертів до місця катастрофи малайзійського літака.

Сьогодні Верховна Рада України прийняла Закон про затвердження Указу президента України Петра Порошенка «Про часткову мобілізацію». Закон підтримало 232 народних депутати. Указом створюються додаткові умови для доукомплектування потреб Збройних Сил, Нацгвардії, СБУ, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, інших військових формувань України військовозобов\'язаними та резервістами відповідно до мобілізаційних планів. Мобілізація триватиме протягом 45 днів.

Верховна Рада України також схвалила текст Заяви «Щодо протидії поширенню підтримуваного Російською Федерацією міжнародного тероризму».

Зокрема, Верховна Рада України звертається до всіх народів світу стати єдиним фронтом проти терроризму, який підтримується Російською Федерацією.



Переглядів: 3379
Поширень: 0