Щодо авіакатастрофи літака у Донецькій області

Учора з Харкова до Королівства Нідерландів було відправлено ще два літаки з тілами 38-ми загиблих у катастрофі літака “BOEING 777” Малайзійських авіаліній. Всього з початку рятувальних робіт до Нідерландів відправлено 227 тіл загиблих. Про це під час брифінгу у Києві заявив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

 Військові дії в зоні конфлікту

Ситуація в зоні АТО та на державному кордоні з Росією залишається напруженою. Українські військові продовжують плановий наступ на захоплені бойовиками території.  Підрозділи Збройних сил України вже вийшли на околиці Горлівки і продовжують знищення бандформувань. Завдяки швидкому маневру та потужному наступу вдалося знешкодити 8 одиниць бойової техніки та близько 2 десятків терористів. Інші підрозділи Збройних сил охоплюють місто з флангів. Це створює реальну загрозу комунікаціям терористів з донецьким угрупуванням. Наразі точаться бої на напрямах Первомайське та Дебальцеве.

Протягом доби бойовики скоїли 31 обстріл блокпостів та позицій підрозділів Збройних сил України в районах населених пунктів Луганськ, Нова Петрівка, Авдіївка, Олександрівка, Маринівка, Дебальцеве, Горлівка, Мар\'янівка, Кожевня, Андріївка, Старобешево, Камишуваха, Мирна Долина, Стукалова Балка, Дібровка, Червонопартизанськ, Григорівка.

На українсько-російському кордоні ситуація залишається напруженою. Росія продовжує нарощувати прикордонне угрупування військової техніки та підрозділів Збройних сил. Учора уло зафіксовано 2 колони автомобільної техніки, які рухалися в напрямку прикордонного міста Гуково Російської Федерації. Всього проїхало 28 автомобілів, 8 танків, 10 БМП та 9 артилерійських установок.

У районі відповідальності Сумського загону прикордонники спостерігали рух військової техніки Збройних сил РФ з військовослужбовцями. Вони прямували від російського села Грайворон до державного кордону України.

У Ростові на Дону Російської Федерації у місто прибули два додаткових батальйони з найманцями з Кавказу. За оперативною інформацією, їх планують  переправити в Україну. Крім цього, російські військові обладнують артилерійські вогневі позиції в районах населених пунктів Матвіїв Курган, Куйбишеве та Новошахтинськ. При цьому росіяни продовжують повітряну розвідку у прикордонних районах.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Учора о 15:10 на перегоні між станціями Авдіївка – Донецьк Донецької залізниці терористи підірвали залізничний міст. Ніхто не постраждав. Рух потягів зупинено. За даним фактом відкрито кримінальне провадження.

Відступаючи, терористи застосовують тактику випаленої землі. Вони не просто руйнують інфраструктуру, а й мінують найважливіші об’єкти життєзабезпечення мирного населення.

Учора о 19:10 отримано інформацію про захоплення терористами дітей в будинку дитини в Луганську. За оперативними даними, вони планують вивезти дітей до Росії. Всього у заручниках опинилося 19 працівників установи та 61 дитина, у тому числі 16 немовлят. Міністерство охорони здоров’я спільно з Міністерством закордонних справ України закликало міжнародне співтовариство докласти усіх можливих зусиль з тим, щоб змусити терористів негайно відпустити українських дітей-сиріт та не робити їх заручниками злочинної терористичної діяльності. Інформацію про цей злочин доведено до відома іноземних держав та міжнародних організацій, а  МЗС України негайно звернулося з нотою до РФ з категоричною вимогою не допустити незаконного вивезення українських дітей-сиріт в Росію.

Намагаючись втримати у Донецьку ситуацію під контролем та залякати місцеве населення, терористи обстрілюють житлові квартали з танків. Зокрема, надійшла інформація про те, що 2 танки з державною символікою України рухаються вулицями міста та обстрілюють міські будинки. Через активні та успішні дії українських військових бойовики вимушені здійснити перегрупування своїх сил. Вони намагаються поповнити свої ряди шляхом насильної мобілізації місцевого населення.

У Лисичанську наші військові продовжують надавати гуманітарну допомогу місцевому населенню. Відновлена подача електроенергії у міську лікарню. Це дало можливість лікарям надавати допомогу пораненим, а також розпочати амбулаторне лікування місцевих жителів.

У Краматорську українські військові виявили 16 ящиків із фугасними мінами. Вони були приховані на території одного з місцевих підприємств. Всього було вилучено 32 осколково-фугасні міни 120 калібру у повній бойовій готовності.

Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей заявила, що терористів зі Сходу України треба судити в Гаазі. За її словами, усі сторони конфлікту зобов’язані дотримуватися норм міжнародного права та захищати мирне населення. Тих, хто порушує домовленості, міжнародна спільнота притягне до відповідальності. Комісар нагадала, що такі питання саме у компетенції Міжнародного кримінального суду у Гаазі, а експерти ООН вже назбирали свідчень про масштабні порушення прав людини на Сході України на багато кримінальних справ.



Переглядів: 3314
Поширень: 0