Військові дії в зоні конфлікту

Сьогодні в результаті запеклих боїв підрозділи Збройних сил України оволоділи ключовою висотою Савур-Могила. Ця висота є стратегічною точкою на кордоні Луганської, Донецької та Ростовської області Росії. Саме з неї терористи довгий час обстрілювали українських військових та ряд населених пунктів, зокрема, Маринівку. Тому завдяки цій перемозі відкрито коридор для забезпечення частин та підрозділів, які тривалий час героїчно стримували ворога, та не допускали переходу через наш кордон нових партій зброї і найманців з Росії. Воїни-десантники, які утримували позиції поблизу кордону з Російською Федерацією були фактично відрізані від основних сил АТО. Їх позиції знаходились під постійним щільним вогнем ворога, як з Росії, так і збоку проросійських бандформувань. За інформацією, яку оприлюднив сьогодні, у понеділок 28 липня, на другому щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко, наших хлопців обстрілювали з ракетних систем залпового вогню «Град», мінометів різного калібру, гранатометів та іншої зброї. Українські солдати та офіцери з честю витримали цю важку навалу. При цьому жоден снаряд, або куля не полетіли до Росії у відповідь на ці підступні провокації.

Ситуація на кордоні в зоні АТО залишається складною. Сьогодні, близько 11-ї години дня, терористи відкрили вогонь по пункту пропуску «Красна Талівка», що на Луганщині. Бойовиками було здійснено декілька пострілів з гранатометів. У результаті обстрілу 2 прикордонника поранено, значні ушкодження завдані адміністративній будівлі пункту пропуску та спостережній вежі.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У смт Красний Кут Антрацитівського району на трасі «Харків-Ростов» та перед містом Красний Луч диверсанти замінували мости.

Бойовики продовжують облаштовувати свої вогневі позиції на цивільних та промислових об’єктах. Так, фіксується концентрація терористів у місті Красний Луч Луганської області в районі заводу «Стандарт». Там облаштовують мінометні позиції та встановлюють міномети. Нові вогневі позиції бойовики облаштовують також на комбікормовому та сміттєпереробному заводах міста Ровеньки Луганської області та у будинку колишнього «ДОСААФ».

У місті Торез Донецької області російські найманці, погрожуючи зброєю відібрали у місцевого населення 7 автомобілів. За попередньою інформацією в середовищі бойовиків спостерігається розкол і деякі групи терміново залишають місто. 

27 липня під час виконання редакційного завдання, кореспондент Еспресо.TV, громадянка республіки Польща Б\'янка Залевська отримала важкі травми в районі проведення антитерористичної операції. Військовослужбовці сил АТО одразу надали їй першу медичну допомогу і згодом терміново доставили її до найближчої лікарні, що у місті Старобільск Луганської області. Вчора ввечері постраждалу з численними переломами та забоями було евакуйовано вертольотом до Військово-медичного центру Північного регіону у Харкові. Наразі стан здоров’я Б\'янки Залевської – оцінюється, як стабільний.

Акції з підтримки військовослужбовців АТО

На Кіровоградщині, рідні та близькі військовослужбовців, які виконують бойові завдання в зоні проведення АТО на сході країни, організували мистецьку акцію. Дітлахи підготували для захисників Вітчизни яскраві малюнки з елементами державної символіки та написали підбадьорюючі листи. Ініціатори акції кажуть, що вони постійно передають нашим хлопцям на передову предмети першої необхідності, засоби особистої гігієни, уніформу та навіть прилади нічного бачення. Цього разу вирішили зробити сюрприз – бійців-героїв підтримали діти, зауваживши, що також хочуть стати захисниками України. 

Міжнародна підтримка

Генеральний секретар уряду Японії Йосіхіде Суга заявив, що Японія має намір опублікувати список осіб та організацій, проти яких вирішено ввести санкції через ситуацію в Україні. Зокрема, будуть заморожені активи людей та організацій, які мають безпосереднє відношення до приєднання Криму до Росії та до дестабілізації ситуації на сході України.



Переглядів: 3534
Поширень: 0