Військові дії в зоні конфлікту

Сили АТО ведуть наступальні бої одночасно на кількох напрямках, стискаючи кільце довкола захоплених терористами територій на Сході України. Сьогодні в першій половині дня авіація завдала точкових ударів по скупченню терористів на околицях міста Макіївки. Були знищені військова техніка та укріплення бойовиків. Є інформація щодо знищення установки «Град», яка була встановлена біля терикону шахти імені Кірова. Також є інформація про те, що знищено укріплений блокпост терористів неподалік Макіївки. Інформація щодо втрат супротивника у техніці і живій силі наразі уточнюється.

За інформацією, яку повідомив сьогодні, у середу 30 липня, на другому щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко, у цей час точаться бої під Авдієвкою на Донеччині. Близько 12:45 відбувся обстріл із установки «Град» по прикордонному пункту пропуску «Маринівка» із території Російської Федерації. Постраждалих немає. На Донецькiй залiзницi в районі станції Донецьк, в результаті мінометного обстрілу терористами, пошкоджено залізничну колію. Перегін для руху поїздів тимчасово закрито.

Надійшла оперативна інформація, що у Донецьку бойовики влаштували на території центральної лікарні ім. Калініна свій головний штаб та госпіталь.

У Єнакієвому російські найманці замінували більшість сільськогосподарських угідь з метою зриву збору врожаю.

З Новошахтинська Ростовської області РФ відслідковується рух групи бойовиків, які направляються в сторону Державного кордону України.

Бойовики, які прибули до Донецька з Російської федерації влаштовують у школах та інших навчальних закладах міста свої казарми, опорні пункти та вогневі точки.

В населених пунктах Донецької області, які тимчасово знаходяться під контролем терористів, мешканці не можуть розпочати підготовку до опалювального сезону. Всіх чоловіків, які потрапляють в поле зору бойовики примусово направляють на зведення фортифікаційних укріплень.  

Сьогодні Служба безпеки України надала докази обстрілів української території російськими диверсантами, які перебували на території України. Це підтверджують відповідні супутникові знімки, які були зроблені українськими спецслужбами у липні цього року в районі сіл Маринівка та Григорівка Донецької області.

На фотографіях видно сліди від пуску ракет батареї «Градів». Видно, що для встановлення батарей росіяни заглиблювалися на 1-2 км на українську територію. Після відпрацювання військові відганяли техніку назад в Росію. 

Окрім цього, за результатами супутникової зйомки ділянки проведення АТО у прикордонній території Донецької області Служба безпеки України виявила коридор постачання російської військової техніки та озброєння, який російські терористи таємно і незаконно проклали через українські поля. На знімках чітко видно завезену з території РФ броньовану та автомобільну техніку терористів в населених пунктах України, а також місця нелегального переходу державного кордону України диверсантами з РФ. Знімки також засвідчують, що на територію України незаконно проникали автомобілі технічної розвідки РФ, які корегували неподалік від кордону напрями подальшого спрямування російської техніки та диверсантів до населених пунктів Луганської та Донецької областей.

Українські спецслужби кваліфікують подібні дії з боку Росії як військовий тероризм. Зібрана протягом липня 2014 року доказова база доводить про військову агресію  Російської Федерації проти України, незаконне переправлення на нашу територію зброї та диверсійних груп, які обстрілюють українські населені пункти і вбивають людей.

Наголошуємо також на тому, що з 31 липня 2014 року у СБУ у співпраці з активістками 39-ї жіночої сотні Майдану запрацює гаряча телефонна лінія для спільної боротьби з сепаратизмом, тероризмом та корупцією.

Цілодобово за безкоштовним номером 0 800 501 482 на засадах довіри і співпраці громадяни України можуть повідомити в СБУ про будь-які факти прибуття та перебування в регіоні підозрілих осіб, наміри здійснення сепаратистської, терористичної, диверсійної чи розвідувально-підривної діяльності, а також про корупційні дії чиновників.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Групи розмінування Збройних Сил України, які беруть участь в антитерористичній операції, продовжують працювати у звільнених містах і населених пунктах Луганської та Донецької областей. Фахівцям з розмінування доводиться мати справу з великою кількістю залишених терористами «розтяжок», мін та боєприпасів, які не розірвалися. За час проведення АТО саперами розміновано 45 об’єктів місцевої інфраструктури. Вибухонебезпечні предмети військовослужбовці знаходять скрізь: у підвалах житлових будинків, в будівлях місцевої влади, школах та дитячих садках. Терористи залишають замінованими водні колектори та залізниці, інші важливі об’єкти. За даними груп розмінування Збройних Сил України, які задіяні в АТО, за період їхньої роботи виявлено та знешкоджено 3314 вибухонебезпечних предметів.

У всіх мікрорайонах Слов’янська у повному обсязі відновлено енергозабезпечення. Це – 14 мікрорайонів. Для цього відновлено роботу 2-х підстанцій. Також у повному обсязі відкачані каналізаційні стоки з 2-х фекальних станцій. У багатоповерхівках міста поновлено роботу 201 ліфта. Залишилося ще 26. Крім цього фахівцями поновлена робота 2-х фільтрувальних станцій КП «Вода Донбасу». Це дозволило відновити водозабезпечення у 12 мікрорайонах міста. З 21 дитячого садка до 19 вже підключено енергоживлення та водозабезпечення. З 26 шкіл тільки 2 поки що залишаються без водопостачання та електроживлення. Фахівці завіряють, що до початку нового навчального року усі шкільні заклади будуть готові прийняти дітей.

Допомога українській армії

Сьогодні відбулась урочиста передача українським військовим нової броньованої швидкої медичної машини БММ-70, яка була створена на базі БТР-70 і виготовлена на підприємстві «Миколаївський бронетанковий завод». Машина повністю укомплектована усім необхідним спорядженням та готова до відправлення у зону АТО. Кошти на її виготовлення виділили підприємства Миколаївщини ТОВ «Гринтур-ЕКС», ТОВ «ВІП-Трейдер» та ПАТ «Миколаївобленерго». Машина створювалась у тісній взаємодії з військовими медиками та відповідає усім необхідним вимогам для рятування поранених бійців в бойових умовах. Після урочистостей машина одразу відправилась у зону проведення АТО.



Переглядів: 3232
Поширень: 0