Військові дії в зоні конфлікту

За оперативними даними на території РФ зараз перебуває 171 військовослужбовець ЗС України та 140 прикордонників (всього 311), які в силу об’єктивних причин були змушені перейти на територію РФ в районі прикордонного пункту «Гуково». Офіційні органи України роблять все можливе, щоб повернути наших військовослужбовців додому. Про це заявив під час брифінгу в Києві речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Українські військові окрім звільнення зайнятих терористами територій також докладають максимум зусиль, щоб відвернути загрозу від жінок, дітей, літніх людей та усіх, хто потребує захисту.

Згідно норм Міжнародного гуманітарного права (права війни) в умовах бойових дій в населених пунктах, місцевим мешканцям надається гуманітарний коридор для виходу в безпечні райони. Такі гуманітарні коридори підготовлені для виходу з Донецька, Горлівки та Луганська.

Командування АТО визначило для виходу цивільного населення наступні гуманітарні коридори:

  • З Донецька: Ленінський проспект – об’їзна дорога – траса Донецьк-Курахово через Мар’їнку село Дачне;
  • З Горлівки: Проспект Леніна – вул. Маршала Жукова, вул. Вітчизняна – вул. Плеханова – шосе Горлівка – Дружківка через Дзержинськ;
  • З Луганська: вул. Радянська – вул. 16 лінія, вул. Фрунзе – вул. Шевченка – вул. 7 лінія, вул. Комінтерну – шосе Луганськ – Щастя через Металіст.

Останнім часом у звільнених від терористів містах зростає кількість провокацій та закликів до акцій протесту. Для відновлення мирного життя та протидії тероризму на базі штабу АТО у Маріуполі запрацював телефон довіри за номером: 094-837-18-05. Командування штабу звертається до громадян з проханням повідомляти будь-яку інформацію стосовно підозрілих осіб, представників військових угрупувань, без розпізнавальних знаків, які чинять протиправні дії або підбурюють громадськість до протиправних дій. Інформацію стосовно порушення прав громадян, як військовослужбовцями, так і місцевими мешканцями, а також повідомляти проблемні питання, пов’язані з несенням служби військовослужбовцями в рамках АТО.

Акції на підтримку українських військових

У Кіровограді відбулася благодійна концертна програма «Армія сильна – Україна вільна!». Під час заходу були зібрані кошти для потреб військовослужбовців Збройних Сил України, які сьогодні виконують бойові завдання в зоні АТО. У межах благодійної програми відбувся конкурс дитячих малюнків, присвячених захисникам Батьківщини. Окрім цього, діти залишили відбитки своїх ручок за допомогою жовтих та блакитних фарб на ватмані. Гуманітарний вантаж із предметами першої необхідності бійцям батальйону територіальної оборони вирушив з Кіровоградщини на Схід України. Вантажі супроводжують теплі листи та вірші від дітей, із вдячністю захисникам, які боронять нашу землю та побажаннями успішного повернення додому.

Нагородження

Президент України Петро Порошенко підписав Указ про відзначення державними нагородами українських льотчиків та десантників, які виявили мужність і героїзм під час виконання бойових завдань в зоні проведення антитерористичної операції.

Орденом Богдана Хмельницького І ступеня посмертно нагороджені підполковник Руслан Плоходько та підполковник Сергій Руденко, які 3 травня 2014 року відвели підбитий літак за місто Слов’янськ, врятувавши життя мирних мешканців. Орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня нагороджено полковника Сергія Пожидаєва. Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня відзначено полковника Романа Дубинецького, полковника Дмитра Мимрикова, майора Григорія Ситніка, підполковника Максима Федорова та лейтенанта Олександра Чорпіту.

Орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено капітана Дениса Русінова, старшого сержанта Сергій Козак, старшого сержанта Олександра Пономарьова, солдатів Юрія Весельського та Сергія Ільніцького. Полковник Олег Нечипорук відзначений Орденом Данила Галицького.

ДОВІДКОВО

У засобах масової інформації з’явилися повідомлення, що в селищі Степанівка Шахтарського району Донецької області, що на кордоні з Росією, терористи нібито захопили бронетранспортер Нацгвардії та його екіпаж. Офіційно повідомляємо, інформація не відповідає дійсності. Жоден військовослужбовець Національної гвардії в полоні не перебуває.



Переглядів: 2916
Поширень: 0