Наступного тижня міжнародні експерти з розслідування катастрофи літака Boeing-777 приймуть рішення, коли почнеться друга фаза пошукових робіт на місці катастрофи літака. До прийняття рішення про продовження пошуків більша частина експертів залишить Україну, за винятком невеликої кількості для здійснення зв’язку та координації.

Експерти робочої групи з проведення розслідування дійшли висновку, що режим припинення вогню у зоні падіння літака не є необхідним під час перерви між фазами розслідування.

Звертаємо увагу на те, що дія розпорядження Президента України щодо припинення вогню в зоні пошукової операції продовжується. Українські військові, як і раніше, не вестимуть бойових дій у 20-кілометровому радіусі навколо місця трагедії. Про це розповів сьогодні, у п’ятницю 8 серпня, на першому щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

Військові дії в зоні конфлікту

Вчора, після трьохденного бою українські частини, задіяні в обороні державного кордону на південному сході Луганської області, вийшли на з’єднання з основними силами АТО в район Савур-Могили та Амвросіївки.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12 годину 8 серпня

Протягом цієї операції наші частини зазнавали неодноразових обстрілів з території Росії та проривали позиції терористів.

Штурмовий загін десантників вступив у вогневий контакт з противником поблизу населеного пункту Успенка. Терористи зазнали значних втрат у живій силі та техніці.

Протягом останньої доби сили АТО 44 рази вступали у вогневий контакт з терористами в районах населених пунктів Бирюки, Новодарське, Горлівка, Майорськ, Успенка, Кам’янка, Опитне, Новоганнівка, Войковське, Степанівка, Вергунський Роз’їзд, Красний Яр, Новосвітлівка, Благодатне, Новоторезське, Розівка, Стукалова Балка, Камишне, Мілове та аеропорту «Луганськ».

У районі Єнакієвого бойовики збили літак МіГ-29 40-ої бригади тактичної авіації. Пілот літака зробив усе можливе для того, щоб відвести загрозу від житлових кварталів і тільки після цього катапультувався. Пілот живий, ведуться пошуково-рятувальні роботи.

Учора о 18 годині 40 хвилин терористи відкрили вогонь по санітарному вертольоту Мі-8, який перевозив поранених з зони АТО. За всіма міжнародними законами обстріл таких машин заборонений. Вони позначені спеціальними знаками, які неможливо не помітити.

Екіпаж здійснив вимушену посадку. Поранено три льотчика, на даний момент всі знаходяться у медичних закладах на території контрольованій силами АТО.

Підкресліваємо, що зброя, з якої збиваються наші літаки постачається з Росії. Підтвердження цьому – фотографії арсеналу, захопленого нашими військовими в районі Красногорівки.

Окремий трофей – це малогабаритний ручний вогнемет. Вироблений він у Російській Федерації. Інформацію про країну-виробника було витерто, однак відомості про номер і серію зброї збереглися, оскільки витерти їх неможливо.

У зв’язку з цим виглядають особливо цинічними заяви Російської Федерації про необхідність гуманітарної допомоги для терористичних організацій, оскільки на цих фото ми чітко бачимо, що Росія розуміє під гуманітарною допомогою.

Терористи спільно зі Збройними силами Російської Федерації продовжують обстріли позицій сил АТО та прикордонних підрозділів. Вчора у прикордонному пункті пропуску «Мілове» Луганської області працювали 3 представники місії ОБСЄ, які вивчали ситуацію на україно-російському кордоні. Вночі, після того як міжнародні експерти повернулися на територію Росії, пункт пропуску та населений пункт, розташований неподалік, був двічі обстріляний з гранатометів та мінометів.

Прикордонникам та Збройним силам доводиться мати справу зовсім не з ополченням, а з добре навченими диверсантами. Про це свідчать факти підриву 2 автомобілів Держприкордонслужби України на фугасах, встановлених за кількасот метрів від пункту пропуску «Успенка» Донецької області.

Не припиняються факти поставок важкого озброєння для терористів з території Росії. Так, вчора о 17:45 в районі міста Красний Луч Луганської області зафіксовано розгортання бойовиками 15 установок «Град».

Протягом останньої доби прикордонники зафіксували 5 російських безпілотників, які порушили повітряний простір України в районах акваторії порту «Маріуполь», на напрямку Армянськ-Червоний чабан Херсонської області, Генічеську та Бердянську.

На території Росії залишається 5 українських офіцерів, яким висунуто надумані обвинувачення. За наполяганням української сторони до затриманих учора допустили генерального консула України у Ростові-на-Дону. Ситуація знаходиться під його особистим контролем. Україна робить все можливе для захисту своїх громадян

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Учора терористи знову продовжували цинічно обстрілювати з важкого озброєння житлові квартали населених пунктів. Так, на околиці села Мар’янівки Старобешівського району під час артобстрілу терористів в кафе «Агдам» влучив снаряд. У результаті вибуху загинула жителька Донецька, робітниця вказаного кафе. У селі Василівці Ясинуватського району та у Сніжному внаслідок обстрілу бойовиків в приватні будинки влучили снаряди. У результаті вибухів загинули мешканці цих будинків. Вчора о 21:30 у Донецьку терористи обстріляли з артилерії центральну клінічну лікарню № 1. Снаряд, який влучив у лікарню вибухнув. У результаті помер водій швидкої допомоги, а ще троє поранені.

У Шахтарську бойовики з установок «Град», встановлених за стадіоном «Олімп», обстріляли село Нижня Кринка.

У Іловайську в результаті обстрілу бойовиків пошкоджено газопровід, отже, призупинено газопостачання міста. Постраждало близько 5 цивільних осіб.

Терористи знову грабують місцевих мешканців. Так, вчора у Єнакієвому до приміщення приватного магазину увірвались четверо озброєних терористів, які викрали 360 тис. грн.

Учора на одній з автомобільних доріг у Волноваському районі за п’ятдесят метрів від блокпосту військовослужбовці зупинили підозрілий автомобіль «Деу Ланос». Водій легковика втік, а під час перевірки автомобіля було виявлено, що салон легковика був начинений вибухівкою: це амонал, в тротиловому еквіваленті — майже 130 кілограмів. Також в автомобілі були встановлені гранати на розтяжках. Військові провели часткове розмінування. Вибухову речовину було вилучено, а автомобіль після цього — утилізовано.

У зв’язку з цим ми звертаємось до мирного населення: при виявленні вибухонебезпечного предмету необхідно обгородити його, обмежити доступ до нього та повідомити про це правоохоронні органи – команди розмінування їх знешкодять. Робити це потрібно обов’язково, бо різні небезпечні предмети приваблюють до себе, насамперед, дітей, і вони можуть першими постраждати від залишених злочинцями боєприпасів.

Міжнародна підтримка

Учора Генеральний Секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив що НАТО припиняє співпрацю з РФ, через військову агресію у східних регіонах України. Він також допускає участь України в навчаннях НАТО найближчим часом.

Прес-секретар Білого дому Джош Ернест заявив, що США виступають проти введення російського миротворчого контингенту РФ у східні області України. Він також наголосив, що дестабілізуючі дії з боку Росії – незаконна анексія Криму, розгортання військ уздовж російсько-українському кордоні та переміщення важкої зброї з російської сторони через кордон України для підтримки терористів і призвели до режиму санкцій до РФ, які були наведені в США і їх союзниками і партнерами. Він зазначив, що підсумком дестабілізуючих дій РФ будуть подальші економічні санкції і політична ізоляція Росії.

Заступник міністра фінансів США Девід Коен, в свою чергу, відзначив готовність американської влади запровадити додаткові санкції проти Росії у зв’язку з ситуацією в Україні, а також наголосив на можливості кроків США у відповідь на запроваджені з боку РФ обмеження.

Вчора під час телефонної розмови Президент України Петро Порошенко і Канцлер Німеччини Ангела Меркель домовились про спільну координацію зусиль для проведення багатосторонніх переговорів на найвищому рівні задля реалізації мирного плану та протидії загрозам безпеки у Європі.

Глава МЗС Норвегії Берге Бренде повідомив, що уряд країни планує провести консультації з парламентом з питання приєднання до нового пакету санкцій ЄС проти Росії.

Про те, що економічні санкції, застосовані до РФ, почали працювати, свідчить факт, що за останню добу відразу три російські банки попросили у федерального уряду Росії допомоги на 200 мільярдів рублів, зокрема, «Россільхоз банк» на 100 мільярдів, «Внєшекономбанк» – на 60 мільярдів. А «Газпромбанк» пробує продати свої привілейовані акції на 40 мільярдів рублів.

Також учора Уряд Канади відправив до України першу партію нелетального військового устаткування, щоб допомогти Україні в захисті кордонів проти російської агресії. Вартість допомоги складає 5 мільйонів доларів. До складу вантажу входять шоломи, окуляри нічного спостереження, бронежилети, аптечки першої допомоги, намети та спальні мішки. Як наголосив на своїй офіційній сторінці прем’єр-міністр Канади, відправлений вантаж стане першим із серії запланованих поставок, покликаних гарантувати безпеку України та її східних кордонів.

Сьогодні, 8 серпня, на прохання Литви Рада Безпеки ООН проведе відкрите засідання щодо ситуації з правами людини в Україні. Засідання відбудеться о 17:00 за київським часом.



Переглядів: 3234
Поширень: 0