Військові дії в зоні конфлікту

Сьогодні українські військові звільнили від терористів селище Новосвітлівка неподалік Краснодону Луганської області та перекрили останню можливість для автосполучення між захопленим Луганськом та іншими територіями, які підконтрольні російським найманцям, зокрема, з прикордонним пунктом «Ізварине» на кордоні з Росією. Зараз тривають бої у селищі Хрящувате, що на окружній під Луганськом, де терористи спорудили потужний укріпрайон. Про це під час брифінгу у Києві заявив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

Бойовики намагаються контратакувати українських військових за кількома напрямками. Найбільш запеклі бої ведуться в районах Горлівки, Красного Луча, Іловайська і Донецька. Крім того, терористи продовжують стягувати значні сили до Сніжного. Тривають бої неподалік Ленінського та Успенки.

Відчуваючи критичність ситуації, росіяни посилили провокації на кордоні з Україною. З військового аеродрому у Валуйках Білгородської області періодично вилітають два винищувачі ЗС Російської Федерації. Один із літаків курсує в західному напрямку вдовж кордону України, інший – у східному, під час польотів мають місце випадки перетину повітряного простору України.

Росія переправляє до України сучасні малогабаритні станції супутникового зв’язку Р-438М російського виробництва, яка дозволяє швидко та мобільно підтримувати зв’язок на великих відстанях з використанням відповідних супутників. Одну з таких станцій нещодавно вилучено українськими військовими під час бою в районі міста Лутугине Луганської області.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Терористична організація «ЛНР» продовжує примусову мобілізацію до своїх лав. Затриманих чоловіків терористи конвоюють до збірного пункту Луганського обласного військкомату. Їх залучають як робочу силу для укріплення оборони міста. Зокрема, людей змушують рити окопи та підносити боєприпаси.

В той же час у середовищі терористів виникають конфліктні ситуації і вони дуже активно готують шляхи для відступу із зайнятих міст.

У період з 9 по 14 серпня на території АТО правоохоронні органи зафіксували 11 випадків викрадення людей та 11 – незаконних заволодінь транспортними засобами.

Учора невідомі особи захопили Центр телекомунікаційних послуг «Укртелекому» у Первомайську Луганської області. обладнання Центру не працює, послуги у районі не надаються, технічний персонал вимушений був покинути приміщення.

Протягом доби піротехнічними підрозділами ДСНС України виявлено та вилучено 160 одиниць боєприпасів, з них: артилерійських снарядів – 34, мінометних мін – 27, бойових гранат та мін – 57, реактивних боєприпасів – 16 та 26 інших вибухонебезпечних предметів. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 4 адміністративні споруди та будівлі. Обстежено 11,94 га територій.

На телефон довіри штабу АТО 094-837-18-05 в Маріуполі Донецької області продовжують надходити численні повідомлення від мешканців Луганської та Донецької областей. Щодоби нараховується понад п’ятдесят дзвінків. Найчастіше люди скаржаться на злочинні дії терористів щодо місцевого населення, вказують конкретні місця їх дислокації та облаштування засідок. Мешканці окупованих міст дуже пильно стежать за чужими людьми. Зі слів українських громадян, бойовики захоплюють школи, дитячі садочки, лікарні, туристичні бази, автошколи та молитовні будинки.

Станом на 14 серпня у місті Краматорську Донецької області відновлено трансляцію українських телеканалів «1+1», «ICTV», «Mega» та ТРК «Україна».

Керівництво Південно-Західної залізниці та Профспілка залізниці підтримали бійців батальйону «Шахтарськ», надавши допомогу у технічному оснащенні. Сьогодні у польовий табір батальйону відправлено 50 радіостанцій з ретрансляторами та гарнітурами. Це вже не перша допомога, яку надають наші залізничники українським військовим. Раніше на прохання командира батальону «Шахтарськ» Південно-Західна залізниця передала бійцям два позашляховики.

Міжнародна підтримка

Верховний представник Ради ЄС Кетрін Ештон запропонувала скликати позачергове засідання Ради на рівні міністрів закордонних справ у п’ятницю, 15 серпня. Засідання Ради Євросоюзу буде скликано через ситуацію в Україні та Іраку.



Переглядів: 3050
Поширень: 0