Асоціація вважає, що тим самим нинішній склад парламенту продемонстрував своє небажання шукати шляхи вирішення проблем, які стосуються абсолютної більшості пересічних громадян.

Не є секретом, що місцеві бюджети сьогодні хронічно недофінансовані навіть в частині забезпечення делегованих повноважень, не кажучи вже про фінансування заходів для вирішення актуальних проблем в сфері житлово-комунального господарства, благоустрою, ремонту доріг тощо. Іншими словами, держава фактично не виконує в повній мірі свої, визначені Конституцією України, зобов’язання перед громадянами, перекладаючи відповідальність за це на місцеве самоврядування. Криза ще більше загострила цю ситуацію.

Вирішення цієї проблеми пов’язано, зокрема, з впорядкуванням системи місцевих податків та зборів, у першу чергу – з вдосконаленням механізму їх адміністрування. Мова йде не про те, щоб збільшити податкове навантаження на бізнес, а про те, щоб забезпечити прозоре справляння місцевих податків і зборів, змусити працювати на інтереси місцевих громад ті ресурси, які сьогодні в значній мірі залишаються «у тіні».

Представники Асоціації разом з членами Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики працювали над підготовкою редакції законопроекту про місцеві податки та збори до другого читання майже 3 місяці. Були досягнуті непрості компроміси з представниками різних категорій бізнесу, інтересів яких торкається цей законопроект, був врахований досвід різних міст України, були змодельовані та відпрацьовані різні моделі адміністрування ринкового, рекламного, паркувального зборів тощо. Всю цю роботу народні депутати своїм рішенням 19 травня 2009 року просто перекреслили.

Асоціація вважає, що такий підхід свідчить про нездатність парламенту стати над політичними розбіжностями окремих фракцій навіть перед лицем проблем, які реально потребують свого негайного рішення. Особливо обурливим є те, що представники різних парламентських фракцій, керівництво Верховної Ради України неодноразово давали обіцянки, що розгляд і прийняття принципово важливих для органів місцевого самоврядування рішень буде відбуватись у присутності представників Асоціації міст України та громад. На засідання Верховної Ради, на якому розглядався даний законопроект та ряд інших законопроектів, які безпосередньо стосуються місцевого самоврядування, нікого з представників Асоціації навіть і не подумали запросити!

У зв’язку з цим, Асоціація заявляє, що народні депутати черговий раз продемонстрували своє небажання спускатись до рівня реальних проблем своїх виборців. Все це свідчить про те, що формування представницьких органів влади всіх рівнів не повинно відбуватись за нинішньою пропорційною системою, яка породжує колективну безвідповідальність. Ми наполягаємо на якнайшвидшому прийнятті рішень, щоб вибори народних депутатів відбувались за відкритими списками, а депутатів місцевих рад – за мажоритарною системою.

Крім того, у нинішній ситуації ми змушені наполягати на прийнятті парламентом таких рішень, які б забезпечили повне фінансування місцевим бюджетам делегованих повноважень у поточному і всіх наступних роках.


Переглядів: 2523
Поширень: 0