Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що просування російських військ у напрямку Маріуполя є підставою для розгляду можливих варіантів посилення політичного та економічного тиску на РФ. За словами Штайнмаєра, через проблеми із життєзабезпеченням Криму Росія може спробувати захопити окремі території Південно-Східної України для налагодження сухопутного сполучення з півостровом. У контексті цього німецька сторона не виключає можливості військової конфронтації між Україною та Росією. Берлін зацікавлений у запобіганні такому сценарію, оскільки це стане причиною розколу в Європі.

Віце-канцлер Німеччини, міністр економіки та енергетики Зігмар Ґабріель заявив, що без здійснення тиску на керівництво Росії криза в Україні може стати значною загрозою для Європи. За його словами, неприпустимою є ситуація, коли одна держава погрожує своїм сусідам і це залишається без відповіді.

Сьогодні голова Європейської ради Дональд Туск визнав, що в Україні триває війна, і закликав усю Європу стати на захист свого союзника. «Тепер не час на красномовство і оптимізм. Бо вираз «Ніколи більше не бути війні» перебуває у конфронтації із тим, що відбувається сьогодні на сході України», – додав він.

«Маємо голосно сказати, що ніхто не може блокувати наших ініціатив, які спрямовані на успішну діяльність Північноатлантичного союзу (НАТО). Сьогодні, дивлячись на трагедію українців, дивлячись на війну – бо треба вжити це слово – знаємо, вересень 1939 року не може повторитись», – заявив Туск.

Андерс Фог Расмусен під час прес-конференції заявив, що тривалий час НАТО розглядало Росію як партнера. «Ми сподівались на повномасштабне стратегічне партнерство з Росією. Однак, на жаль, зараз ми не маємо бути наївними, бо за діями, які вона вчиняє, розуміємо, що Росія розглядає нас як противника».



Переглядів: 2946
Поширень: 0