Військові дії в зоні конфлікту

Збройні сили РФ продовжують концентрувати живу силу та військову техніку в захоплених населених пунктах. Російські підрозділи зафіксовані у Донецьку, Амвросіївці, Старобешевому, Гусельщиковому, у Новоазовську та Маркіно Донецької області; у селищі Побєда, Новосвітлівці, Хрящуватому Луганської області та у самому Луганську.

Протягом доби українські військові 22 рази вступали у вогневий контакт у районах 11 населених пунктів – Георгіївка, Лутугіно, Мар’їнка, Вергунський Роз’їзд, Шишкове, Верхньоторецьке, Адріанополь, Жовте, Тоненьке, Леніно, Побєда та аеропорту Донецьк. Про це заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12 годину 2 вересня

Вчора вночі у районі населених пунктів Роздольноє, Василівка та Староласпа точилися жорсткі бої сил Національної гвардії України із загарбниками. По бригадах гвардійців було завдано вогонь із ворожої артилерії та систем залпового вогню «Град». Українські військові героїчно відбили 3 атаки противника. В ході бою 9 військовослужбовців Національної гвардії України поранені, один військовослужбовець загинув.

Сьогодні вночі відбулася атака росіян у районі селища Роздольне поблизу мосту через річку Кальміус. До блокпосту під`їхали чотири вантажівки з білими прапорами та надписами «Діти». З вантажівок вискочили озброєні люди, які відкрили вогонь по українським військовим. Розпочався масштабний запеклий бій. Завдяки злагодженій та професійній протидії нападникам сили Національної гвардії України відбили атаку ворога, який відступив від позицій українських військовослужбовців. Нападники мають серйозні втрати живої сили та техніки. Чотири вантажівки ворога були знешкоджені.

Російські військові здійснили залп з систем «Град» у бік міста Комсомольське Донецької області.

Учора о 19:30 прикордонний наряд в районі н.п. Безіменне Новоазовського району Донецької області, вступив в бойове зіткнення з бойовою групою, підсиленою БМП під прапором терористичної організації «ДНР». Російські найманці зазнали втрати та відступили.

О 21:00 ще один прикордонний наряд прийняв бій в районі селища Саханка поблизу Маріуполя. Прикордонники викликали підкріплення. Після підходу гвардійців атаку росіян було відбито. Загинув 1 прикордонник. 3 поранено.

Ще одне зіткнення відбулося о 21:35 в районі н.п. Роза Люксембург. На цей раз бій завершився без втрат.

На північному напрямі росіянами з території РФ були обстріляні позиції ЗСУ поблизу с. Побєда Луганської області із застосуванням систем залпового вогню «Смерч». Також з російської території обстріляні населені пункти Станично-Луганського р-ну.

Для матеріального забезпечення терористів та угруповання ЗС РФ, яке діє на території України, Російська сторона використовує автомобілі так званого гуманітарного конвою. Так, вчора вночі з території РФ на Дмитрівку Донецької області пройшло 4 вантажівки білого кольору, які за годину повернулись назад. Це вже не перший випадок, коли вантажівки білого кольору незаконно перетинають кордон у супроводі позашляховиків з охороною.

У місті Красний Луч місцева влада отримала вказівку від представників Збройних сил Росії виділити ділянки землі для поховання загиблих російських військових. Йдеться саме про представників Росії, яких вирішено ховати в Україні, щоб уникнути небажаного розголосу на Батьківщині.

За минулу добу сили АТО знищили одну установку «Град», дві машини заряджання РСЗО та 50 ворогів.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) заявила про катування мирного населення з боку проросійських бойовиків на Донбасі. Зокрема, зазначено, що бойовики затримують цивільних осіб, піддають їх тортурам, принижують людську гідність, залучають до примусової праці, використовують як заручників.

У Донецькій області через пошкодження внаслідок бойових дій терористів знеструмленими залишаються 130 населених пунктів. Повністю знеструмлені міста Ясинувата, Вуглегірськ та селище Грабари. Частково знеструмлені міста Дебальцеве, Амвросіївка, Докучаєвськ, Харцизьк, Горлівка, Іловайськ, Зугрес.

На Донбасі комунальні та аварійно-ремонтні служби відновлюють ушкоджену терористами інфраструктуру, незважаючи на складну ситуацію та погрози бойовиків. Зокрема, у Донецьку частково відновлено водопостачання, а в декількох мікрорайонах міста відновлено й енергопостачання. Персонал Донецькобленерго наразі відновив електропостачання Північного водопровідного вузла КП «Вода Донбасу». Відновлено водопостачання жителям Київського району Донецька. Відновлено також електропостачання жителям мікрорайонів Гладківка та Іванівка в Київському районі і мікрорайоні Привокзальний у Куйбишевському районі Донецька.

У Харцизькому районі до електропостачання підключене селище Гірське. Бригади енергетиків ведуть ремонтно-відновлювальні роботи опор, заміну електроустаткування на Артемівській, Горлівській, Єнакіївській, Костянтинівській, Слов’янській, Макіївській, Тельмановській ділянках високовольтних ліній електропередач, які пошкоджені внаслідок бойових дій. Роботи здійснюються з метою поліпшення й забезпечення резервного електропостачання споживачам у цих районах.

У Новоазовську терористи пограбували місцеві банківські відділення. Через це в місті призупинено соціальні виплати, існує дефіцит продуктів харчування, залишки продаються за завищеними цінами.

На звільнених від терористів територіях відновлено роботу органів Держказначейства у 14-ти районах та містах Луганської області. Поштовим відділенням та банкам здійснено перерахунок коштів у сумі 38,1 млн. грн., які призначені для здійснення серпневих виплат малозабезпеченим сім’ям, сім’ям з дітьми, дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства у містах Лисичанськ, Рубіжне, Северодонецьк, а також у Біловодському, Білокуракінському, Кремінському, Харківському, Міловському, Новопсковському, Новоайдарському, Сватівському, Слов’яносербському та Старобільському районах.

Для забезпечення функціонування навчальних закладів на звільнених від терористичних угрупувань територіях, піротехнічні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій України перевірили на наявність вибухонебезпечних предметів 100 шкіл та дитячих садків, у тому числі 40 закладів у Слов’янську Донецької області та 60 – у містах Сєвєродонецьку та Лисичанську в Луганській області. З початком навчального року представники Служби розпочали роботу у навчальних закладах України, насамперед – на території Донецької та Луганської областей щодо роз’яснення дітям правил безпечної поведінки у разі виявлення вибухонебезпечних предметів.

Міжнародна підтримка

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала до негайного політичного врегулювання ситуації в Україні. Вона заявила, що анексія Криму з боку Росії та нинішні дії Москви, спрямовані на ескалацію ситуації в Україні, є грубим порушення міжнародного права та свідчать про бажання РФ перекроїти кордони, змінивши післявоєнний устрій Європи. Крім того, Ангела Меркель підкреслила, що останні повідомлення з України свідчать про те, що йдеться вже не про внутрішній конфлікт в Україні, а про протистояння між Росією та Україною. Також Федеральний канцлер Німеччини зауважила, що російські солдати увійшли на територію України і порушення міжнародного права повинно мати свої наслідки і дії Москви є неприйнятними. Євросоюз на засіданні Європейської Ради 30 серпня ц.р. виробив спільне рішення щодо можливого запровадження нових санкцій проти РФ, яке може бути реалізовано протягом тижня.

Щодо постачання Росії універсального десантного вертольотоносця типу «Містраль» урядом Франції Генеральний Секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявив, що уряд цієї країни мав би зважати на безпекову ситуацію й стурбованість своїх партнерів по НАТО.

Глава комітету закордонних справ Сенату США Роберт Менендес заявив, що останні дії РФ в Україні є війною Росії проти Європи. Він пообіцяв, що нові санкції проти РФ будуть ще відчутнішими, оскільки В.Путін повинен бути покараний за вторгнення до іншої країни. Також він повідомив про своє звернення до президента США із закликом розширити санкції проти РФ і надати Україні зброю для захисту. Крім того, Голова комітету у справах розвідки Палати представників Конгресу США Майкл Роджерс, сенатор Джон Маккейн та глава комітету закордонних справ Сенату США Роберт Менендес заявили про необхідність поставок оборонної зброї в Україну.

У парламенті Чехії опозиційні партії висунули вимогу щодо негайного скликання екстреного засідання вищого законодавчого органу держави з метою обговорення заяви прем’єр-міністра Богуслава Соботки про те, що офіційна Прага не готова підписати новий пакет санкцій проти РФ. На думку опозиційних політсил, позиція глави уряду є неприйнятною та шкідливою для Чехії.

Міністр закордонних справ Королівства Норвегія Бьорге Бренде та Міністр у справах Європи цієї країни Відар Хельгесен оголосили про чотирикратне збільшення фінансової допомоги Україні (до 25,5 млн. дол. США), а також додаткове виділення гуманітарної допомоги для подолання наслідків діяльності терористичних угруповань у східній Україні. Бьорге Бренде наголосив на готовності надавати подальшу підтримку нашій країні у здійсненні реформ.



Переглядів: 3141
Поширень: 0