Військові дії в зоні конфлікту

Ситуація в зоні АТО залишається складною. Російські військові та терористи здійснюють зухвалі напади на позиції наших військових

Підрозділи Збройних сил РФ після демонстрації своєї присутності виходять з населених пунктів та зосереджуються в районах лісосмуг, ярів. Росіяни це роблять для уникнення відкритих конфліктів з місцевим населенням та запобігання витоку інформації щодо перебування їх на території України.

Як повідомив сьогодні на другому щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, інформацію про пересування російських військ та інші факти терористичної діяльності слід повідомляти до штабу АТО за тел. 094-837-18-05.‏

В ніч з 1 на 2 вересня в районі м. Комсомольське Донецької області бойовики обстріляли позиції українських силовиків. Після цього розпочався наступ, в ході якого два авто з бойовиками атакували позиції ЗС України. Гранатометник першої оперативної бригади НГУ проявив мужність, швидко зорієнтувавшись у ситуації, двома влучними пострілами підбив автомобілі з бойовиками, чим запобіг прориву ворога на територію, яка наразі контролюється українськими військовими. За героїзм та умілі дії в складній бойовій обстановці військовослужбовця представлено до нагороди.

Військами оперативного командування «Північ» успішно проведено операцію щодо визволення 9 українських військових, які були заручниками у терористів від декількох днів до двох місяців. Серед тих, кого визволено є військовослужбовці різних категорій, від підполковника до солдата. Найближчим часом врятованих заручників буде відправлено до їхніх домівок для фізичної та психологічної реабілітації.‏ Серед особового складу є представники військових частини Львівщини, Хмельниччини, Чернігівщини та Миколаївщини.‏

Президент України Петро Порошенко підписав Закони «Про внесення змін до законів України «Про військовий обов’язок та військову службу» та «Про засади запобігання і протидії корупції». Зазначені закони сприяють переходу Збройних Сил України до комплектування особового складу на контрактній основі, а також спрощують процедури і скорочують час, необхідний для здійснення призову громадян на військову службу у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці України.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Не припиняються обстріли терористами населених пунктів. З використанням реактивної артилерії бойовики постійно обстрілюють передмістя Луганська – селищ Ювілейне, Катеринівка, Весела Гора Слов’яносербського району та Петрівка у Станично-Луганському районі. Два останні одночасно обстрілюються з території РФ. У Алчевську Луганської області бойовиками з важкої артилерії обстріляно проспект Леніна. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Мирному населенню забороняються виїзди з контрольованих бойовиками населених пунктів. Так, мешканці м. Горлівки Донецької області практично не пересуваються містом, побоюючись озброєних терористів, які патрулюють вулиці та охороняють блокпости.

У населених пунктах, захоплених збройними силами РФ, відмічається зменшення активності та чисельності терористів, що імовірно пов’язано із розбіжностями між керівництвом бойовиків та російським військовим командуванням, щодо поводження на контрольованій території.

Продовжується знищення бойовиками транспортної інфраструктури Донбасу. Підірвано автомобільний міст біля села Староласпа Тельманівського району Донецької області. Під опорами мосту на автодорозі Р-07 сполучення Мілове – Біловодськ через р. Камишна у селі Стрільцівка Міловського району Луганської області виявлено 32 ящики ймовірно з вибухівкою, підготовлених до підриву. Наразі на місці працюють сапери ЗС України.

За словами міського голови Маріуполя Юрія Хотлубея сьогодні у Маріуполі завершуються роботи по укріпленню блокпостів на в`їзді у місто. Місцеві жителі, громадські активісти та представники промислових підприємств Маріуполя беруть у цьому активну участь. Промислові підприємства надають спеціальні загородження – протитанкові їжаки власного виробництва із сталі та сляби – сталеві плити для розміщення позицій українських силовиків навколо міста.

Таким чином відбудовується укріплення на всіх блокпостах, що оточують Маріуполь. Найближчим часом буде побудована друга лінія захисту на відстані 15-20 км від міста.

До відома громадян, які хочуть сприяти обороні Маріуполя, телефон штабу територіальної оборони міста: (062) 933 33 13.

Міжнародна підтримка

2 вересня 2014 року Президент України провів зустріч з Генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом. Глава держави акцентував увагу на тому, що є численні докази застосування тортур до затриманих бойовиками мирних громадян та полонених військовослужбовців. Крім того, Петро Порошенко закликав Ягланда допомогти українській льотчиці Надії Савченко.

Президент наголосив на важливості «координації дій» з Радою Європи задля вирішення складної ситуації, в якій опинилася Україна. Зокрема, Президент закликав Раду Європи долучитися до гуманітарної допомоги окупованим територіям, а також вимушеним переселенцям.

Генеральний Секретар Ради Європи назвав те, що відбувається зараз у Донецькій, Луганській областях та в автономній республіці Крим «трагедією», та висловив свою повну солідарність з українським народом.

Прем’єр-міністр Австралії Тоні Еббот заявив: «Російське вторгнення в Україну – це акт війни. У конфлікті в Україні задіяна значна кількість регулярних військ з обох сторін: артилерія, танки, повітряні сили – так, це війна».



Переглядів: 3113
Поширень: 0