Президент України Петро Порошенко виступає за найшвидший початок реального мирного процесу на українському Донбасі. Глава держави висловив сподівання, що пропозиції щодо режиму припинення вогню будуть втілені всіма сторонами.

Зокрема, на переконання Президента Порошенка, План дій повинен містити взаємні зобов’язання щодо режиму двостороннього припинення вогню, його моніторингу та верифікації з боку ОБСЄ, виведення всіх іноземних військ з території України, запровадження буферної прикордонної зони, звільнення всіх заручників та громадян України, що незаконно утримуються терористами та на території РФ.

Президент Порошенко розраховує на те, що такий спільний План дій може стати основою для консультацій Тристоронньої контактної групи, яка збереться 5 вересня у Мінську.

Щодо військової ситуації в зоні конфлікту та на кордоні

Ситуація в зоні АТО залишається загрозливою. Високою є ймовірність активізації військових дій підрозділів Збройних сил РФ та бандитів на пріоритетних для російської сторони напрямках в межах північних районів Луганської області та південних районів Донецької області. Мета цих дій – розширити території, підконтрольні російським терористам.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12 годину 4 вересня

Українські військові перегруповуються та готові відбити чергову агресію. Про це заявив сьогодні речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко на традиційному щоденному брифінгу.

Не припиняються обстріли наших позицій. Всього протягом доби ЗС України 22 рази вступали у вогневий контакт з російськими підрозділами та терористами в районах 16 н.п. У Донецькій області – Тоненьке, Красногорівка, Дебальцеве, Мар’їнка, Верхньоторецьке, Нікітіно, Дмитрівка. У Луганській області – Весела Гора, Городище, Кам’янка, Золоте, Побєда, Валуйське, Плотина, Фащівка, Красна Талівка‏.

Тривають цинічні обстріли наших позицій та населених пунктів з території РФ. Протягом доби вогонь вівся в напрямку селища Станиця Луганська та м.Луганськ.

Росіяни обстріляли пункт пропуску «Красна Талівка» Луганської області. Вогонь вівся з села Прогной Ростовської області РФ. Після першого артобстрілу о 22:00 російський безпілотник провів розвідку району та залетів на територію України на 3 км. Після цього обстріли продовжилися. Це вже не перший артобстріл цього пункту пропуску, який на даний момент офіційно не діє.

Такими діями росіяни намагаються відтіснити прикордонників від лінії кордону на цій ділянці, проте підрозділи Держприкордонслужби продовжують його контролювати та обороняти.

Також артилерійських ударів по силам АТОз боку РФ завдано у районі сіл Дмитрівка та Побєда Новоайдарського р-ну Луганської області.

Організація з безпеки та співробітництва в Європі підтвердила обстріл української території з боку Росії. «Протягом останнього тижня артилерійські вибухи й перестрілки були чутні лише у західних та північних напрямках. Також вперше спостерігачі зафіксували обстріл зброєю легкого і важкого калібру з східних і південно-східних районів, які межують з Україною», – сказано в повідомленні ОБСЄ.

Терористи здійснили артилерійські обстріли позицій ЗС України з Алчевська у напрямку Дебальцевого (Донецька обл.) та обстріляли житловий квартал «Дружба» у Луганську.

За минулу добу підрозділи сил АТО провели ряд успішних операцій, знищивши понад 120 терористів та російських військовослужбовців.

У місті Маріуполь прес-офіцери Нацгвардії через регіональні та центральні засоби масової інформації проводять роз’яснювальну роботу щодо кожного поширеного недостовірного повідомлення. Всі служби Маріуполя працюють в нормальному режимі. За участі місцевих жителів, Нацгвардії та інших підрозділів об’єднаних сил АТО, посилюється обороноздатність міста.

Україна вшановує героїв, що віддали життя за свободу та незалежність своєї Батьківщини. В Олександрії на території авіаційної бази Національної гвардії було відкрито меморіальну дошку екіпажу Мі-8, який 29 травня під час виконання бойового завдання від пострілу ворожого ПЗРК загинув під Слов’янськом. Ця трагедія забрала у рідних життя полковника Сергій Бульдовича та капітана Сергія Кравченка. Відзначимо мужність та героїзм капітана Олександра Макеєнка, льотчика-штурмана вертолітної ескадрильї, який отримав тяжкі поранення та єдиний, хто вижив під час того обстрілу. На цьому ж гелікоптері у той же день загинула легендарна людина, надійний наставник для підлеглих та командир генерал-майор Нацгвардії Сергій Петрович Кульчицький.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Ситуація в містах зони АТО, тимчасово підконтрольних терористам, залишається напруженою. Російські найманці та диверсанти продовжують руйнувати інфраструктуру Донбасу. Зокрема, вони не припиняють обстріли Донецька, Луганська та Алчевська. Учора бандити також обстріляли смт Ювілейний у передмісті Луганська, а також н.п. Весела Гора у Слов’яносербському районі та Катеринівку у Краснодонському районі Луганщини. Є жертви серед мирного населення. У районі селища Стрільцівка Міловського району терористи замінували автомобільний міст.

Внаслідок обстрілів без газопостачання у Донецьку залишаються близько 5 тисяч споживачів. У Новоазовському районі бойовики здійснили артилерійські обстріли території с. Качкарське з боку с. Маркіне. У Тельмановому через обстріл водонапірної башти припинено водопостачання міста.

Внаслідок припинення постачання рідкого хлору до насосної станції у селищі Райгородок Слов’яносербського району та насосної станції у селищі Петрівка у Станично-Луганському районі, зупинено повноцінне очищення питної води, що подається до міст Луганськ, Слов’яносербськ, Олександрівська, н.п. Райгородка та Хороше.

Міжнародна підтримка

Сьогодні у Північному Уельсі у місті Ньюпорт розпочав роботу саміт НАТО. Планується, що Президент України Петро Порошенко виступить на засіданні глав держав і урядів Альянсу та візьме участь у засіданні Комісії Україна-НАТО.

Президент розпочне свою участь у Саміті із спільної зустрічі з Прем’єр-міністром Великої Британії Девідом Кемероном, Президентом США Бараком Обамою, Канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Прем’єр-міністром Італії Матео Ренці та Президентом Франції Франсуа Олландом.

Також передбачаються двосторонні зустрічі з президентами Франції Франсуа Олландом, Польщі Броніславом Коморовським, Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, прем’єр-міністрами Великобританії Девідом Кемероном, Канади Стівеном Харпером, Державним секретарем США Джоном Керрі, а також – з Генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном.

Напередодні Президент США Барак Обама наголосив, що політичне врегулювання українського конфлікту можливе за умови припинення підтримки сепаратистів з боку РФ.

Франція вирішила не постачати Росії збудований на її замовлення десантний корабель типу «Містраль». «Французький уряд не може поставити першого з двох десантних кораблів типу “Містраль” Росії через останні дії Москви в Україні», – відзначив президент Франції. «Президент вирішив, що незважаючи на перспективи припинення бойових дій… умови, котрі дозволили би поставити перший десантний корабель, не були виконані», – відзначила прес-служба французького президента.

Парламент Грузії сьогодні одноголосно (81 голос «за») ухвалив резолюцію щодо ситуації в Україні, висловивши підтримку територіальної цілісності нашої держави і звинувативши Росію у «неприкритій військовій агресії».

Представник федерального канцлера Німеччини Штефан Зайберт заявив, що офіційний Берлін наразі не бачить причин відступати від наміченого курсу щодо запровадження нових санкцій Євросоюзу проти Росії.

Голова Канцелярії Президента Словацької Республіки Ян Шот заявив, що Словацька держава як член НАТО готова підтримати заходи країн-членів Альянсу з надання Україні необхідного сприяння для вирішення кризи на Донбасі.



Переглядів: 3388
Поширень: 0