Військові дії в зоні конфлікту

В зоні проведення АТО зменшення активності бойовиків та російських збройних сил не зафіксовано.

Водночас із території Росії кількість обстрілів значно зросла. Так, із систем «Смерч» було обстріляно українські позиції неподалік Веселої Гори, Валуйського, Дмитрівки та Побєди. Ці населені пункти розташовані на північ і північний схід від Луганська. З «Градів» і мінометів було обстріляно й інші позиції, зокрема, позиції біля Плотини, Красної Талівки та Дебальцевого.

Дві години тому в районі населеного пункту Безіменне російська артилерія відкрила вогонь по підрозділам Збройних Сил України. Вогневі позиції російської артилерії облаштували на території пансіонату «Утес». За даними розвідки, неподалік гарматних розрахунків розташувались також знімальні групи російських телеканалів. Їх метою було відзняти черговий провокативний матеріал. Після цього росіяни почали танкову атаку в напрямку Широкіно. Сили АТО атаку відбили.

Також зафіксоване розташування у населеному пункті Ханженкове Донецької області кількох установок «Град» та мінометної батареї бойовиків. Готується обстріл у північному напрямку, де розташовані житлові квартали Макіївки. Крім цього до міста Ясинувата заїхало 3 установки «Град» і ще одна мінометна батарея. За оперативною інформацією терористи планують обстріляти місто Донецьк, видаючи це за обстріли українськими військовими.

Мобільні групи сил АТО в районі Комінтерново Донецької області знищили зенітну установку терористів та автомобіль «Урал». Техніка була позначена білими колами, як така, що належить окупаційним військам Збройних Сил Росії.

На території Луганської області українські військові зафіксували розгортання сучасної російської радіолокаційної станції мобільного комплексу протиповітряної оборони.

Британський телеканал Sky News зафіксував підрозділи російських військ, що підтримують терористів в районі Новоазовська на сході України.

На відео показано військових та техніку без номерів і знаків. Видно також білі стрічки на провідній колоні автомобілів і білі нарукавні пов’язки, які використовуються російськими силами безпеки для позначення як «свої». Військові носять сучасну російську форму.

Росіяни активно передислоковують техніку та живу силу біля кордонів з Україною. Загалом в прикордонній зоні розміщуються 14 батальйонно-тактичних груп (БТГ) та повітрянодесантні війська ЗС РФ.

Близько 1 тис. одиниць військової техніки зафіксовано в районі м. Каменськ-Шахтинського (Ростовська обл. РФ) та в смт Ровеньки (Бєлгородська обл. РФ), що межує з Новопсковським районом Луганської області. Крім того, з боку РФ в напрямку м. Краснодон зафіксовано рух колони бронетехніки у кількості не менше 120 одиниць.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Маріуполь на даний час перебуває під повною охороною та обороною українських військових. Ситуація в населеному пункті повністю контрольована.

У Донецьку з приміщень пологового відділення 17-ї міської лікарні всіх вагітних перевели до підвальних приміщень, натомість у палатах закладу розмістилися бойовики так званої «ДНР».

Водночас на звільнених територіях триває налагодження мирного життя. Станом на сьогодні у місті Дзержинськ Донецької області завершено виплату державної допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам. Також допомогу у повному обсязі виплачено у Ворошиловському районі Донецька. У Луганській області зазначену допомогу перерахували у 14 районах та містах.

Внаслідок бойових дій у Донецькій та Луганській областях пошкоджено 962 км автомобільних доріг загального користування (251 км – у Донецькій області та 712 км – на Луганщині). Крім того, пошкоджено 21 міст і шляхопроводи довжиною понад 2141 погонний метр.

В Донецькій області для забезпечення безперебійного руху транспорту автомобільними дорогами загального користування на звільнених територіях організовано понтонні переправи та під’їзні дороги до них.

На автомобільній дорозі М-03 Київ–Харків–Довжанський та на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення у Краснолиманському та Слов’янському районах триває розбір блокпостів, очищення проїзної частини та узбіч від залишків техніки та боєприпасів, ґрунту, іншого сміття. Триває заміна пошкоджених дорожніх знаків, металевого бар’єрного огородження, ямковий ремонт покриття.

Загальна кількість пошкоджених об’єктів залізничної інфраструктури сягає 400. Першочергово здійснюються заходи з відбудови інфраструктурних об’єктів для забезпечення перевезення пасажирів та забезпечення підвезення та навантаження вугілля.

Укрзалізниця здійснює відновлювальні роботи згідно Плану заходів щодо відновлення об’єктів Донецької залізниці. Зокрема, вже відновлено будинок науки і техніки локомотивного депо «Красний Лиман»; вокзальний комплекс станції «Красний Лиман»; вокзальний комплекс станції «Слов’янськ»; лікарня станції «Слов’янськ»; школу-інтернат №1 станції «Слов’янськ».

Станом на сьогодні пошкоджено близько 40 об’єктів поштового зв’язку у Луганській та Донецькій областях на загальну суму орієнтовно 7,7 млн. грн. Наразі проведено ремонт 8 об’єктів поштового зв’язку у Слов’янську Донецької області.



Переглядів: 2810
Поширень: 0