Президент України Петро Порошенко сьогодні відвідав Маріуполь. Під час візиту він побував у Штабі цивільної оборони Маріуполя, ознайомився з питаннями життєзабезпечення та оборони міста і зустрівся з колективом Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча.

Наразі ситуація в Маріуполі спокійна і контрольована, незважаючи на спроби терористів влаштувати провокації з обстрілами позицій сил АТО.

Також заплановано зустріч Президента України з 33 українськими військовими, які не здалися в полон та вийшли з оточення. Про розповів сьогодні на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Хочемо підкреслити, що в рамках реалізації Мирного плану Президента України Петра Порошенка 8 вересня звільнено 20 українських громадян.

Також з’ясоване місце утримання ще понад 100 українських військовослужбовців, триває робота для їх якнайшвидшого звільнення і повернення додому. Міжвідомчий центр, діяльність якого координує СБУ, працює в контакті з родинами військових, яким після ретельної перевірки повідомляється уся інформація щодо долі їхніх близьких.

Центр у цілодобовому режимі продовжує роботу з уточнення бази даних зниклих. Окрім роботи цілодобової «гарячої лінії» call-центру 0800-501-482, 044-235-63-67, громадяни можуть надіслати дані про зниклих на електронну скриньку [email protected]

Військові дії в зоні конфлікту

В цілому ситуація на території Донецької та Луганської областей залишається непростою. Бойовики порушують досягнуті домовленості та в окремих місцях тривають обстріли позицій урядових військ України. Найбільш небезпечною обстановка залишається в районах Донецького аеропорту, Авдіївки, Станиці Луганської, Золотого, Дебальцевого та Маріуполя, що обумовлено обстрілами з боку сил терористів.

Терористи постійно провокують силовиків на застосування зброї. Стріляють у повітря, біля блокпостів, щоб викликати вогонь з боку сил АТО і потім повідомити, що українська сторона порушує режим припинення вогню. Обстріли здійснювались з мінометної та стрілецької зброї. Сили АТО відкривають вогонь у відповідь тільки у разі загрози життю українських військових.

Тривають провокації проти військовослужбовців Нацгвардії на блокпосту поблизу Слов’яносербська. Як вже відомо, ще вчора озброєні люди, використовуючи те, що українські військові дотримуються режиму припинення вогню, впритул наблизилися до блокпосту Нацгвардії. Сьогодні терористи здійснили посилення своїх сил за рахунок прибуття ще одного танку Т-72 та автомобілю «КаМаз» з особовим складом. Наразі блокпост Нацгвардійців оточений з трьох сторін 5 танками Т-72, 2 – БМП, 2 – БМД, 4 – БТР та близько 90 чоловік особового складу. Відстань від позиції українських військових до позицій провокуючої сторони складає 200-250 метрів по фронту та 100-150 по флангам. На даний час зберігається нейтралітет сторін. Військовослужбовці Нацгвардії не піддаються на провокації, залишаються на своїх позиціях та тримають оборону блокпосту.

Фіксується збільшення кількості польотів розвідувальної авіації ЗС РФ в акваторії та вздовж узбережжя Азовського моря. Окрім літаків-розвідників Су-24МР (з аеродромів в АР Крим) зафіксовано польоти трьох літаків дальнього радіолокаційного виявлення та наведення А‑50.

Від початку проведення АТО по прикордонних підрозділах, пунктах пропуску як з боку Росії, так і з боку бойовиків, які перебувають на території України, було здійснено близько 150 обстрілів з мінометів та артилерії. Крім того, військовослужбовці Державної прикордонної служби понад 60 разів вели бойові дії з противником.

До початку антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях функціонував 31 пункт пропуску та 1 пункт контролю. Станом на 8 вересня 2014 року в зоні ведення бойових дій розміщені та не функціонують 22 пункти пропуску:

  • в 16 рух припинено рішеннями КМУ (міжнародних – 6 (автомобільних – 5, залізничних – 1), місцевих – 10);
  • в 5 міжнародних пунктів пропуску та в 1 пункт контролю – внаслідок знищення інфраструктури (міжнародних – 6 автомобільних – 2, повітряних – 2, залізничних – 2: «Успенка», «Іловайськ», «Квашине», «Донецьк», «Луганськ», «Новоазовськ»).

Хочемо наголосити, що за останню добу втрат серед українських військовослужбовців немає.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У Луганську бойовики примусово мобілізують до своїх лав громадян з малозабезпечених верств населення та озброюють їх стрілецькою зброєю з метою залучення до подальших бойових дій.

Триває порушення терористами прав і свобод громадян України. Так, у н.п. Нікішине бойовики висунули ультиматум місцевим мешканцям з вимогою протягом 72 годин звільнити населений пункт, оскільки останній є вигідним рубежем для наступу на Дебальцево. У Новоазовську керівництвом терористів запроваджено особливий режим пересування, а саме заборонено в’їзд та виїзд з міста всім особам, у т.ч. місцевим мешканцям.

Внаслідок дій терористів критичним залишається стан газопостачання Луганського регіону. Станом на сьогодні частково відключені від газопостачання, знаходяться в критичному стані та потребують обстеження 168,3 тис. об’єктів, з них: приватних будинків – 79,7 тис.; багатоквартирних будинків – 88,6 тис.; підприємств – 1,4 тис.; об’єктів життєзабезпечення – 13; газопроводів високого тиску – 49; середнього тиску – 126; низького тиску – 457.

У Луганській області здійснюються відновлювальні роботи на насосних станціях у Луганську та Лутугиному (Вергунська НС та НС 2-го підйому), які забезпечують водопостачання та водовідведення обласного центру.

Укрзалізниця продовжує відновлювальні роботи згідно Плану заходів щодо відновлення об’єктів Донецької залізниці. Відновлені пішохідний міст (станція Красний Лиман); залізничний двоколійний міст через р. Сіверський Донець (442-й кілометр напрямку Ямпіль-Сіверськ); залізничний двоколійний міст (1036 км напрямку Слов’янськ-Шпичкине); залізничний одноколійний міст (958 км напрямку Кіндрашівська-Старобільськ); залізничний одноколійний міст через р. Лугань (61-й км напрямку Сентянівка-Шипилове); залізничний шляхопровід (252-й км напрямку Кривий Ріг-Волноваха); залізничний міст (18-й км напрямку Безлюдівка-Мохнач); залізничний міст (37 км напрямку Харків – Куп’янськ). Крім цього постійно проводиться відновлення залізничних колій, пристроїв автоматики та зв’язку, будівель та обладнання переїзних постів та інших об’єктів залізничної інфраструктури.

Всього з моменту проголошення Плану Президента України з мирного врегулювання ситуації у східних регіонах України (з 20 червня 2014 року) бойовики здійснили 1210 обстрілів позицій сил АТО.

Інфраструктура Луганщини внаслідок дій терористів постраждала істотно: понад 3700 об’єктів зруйновані або сильно пошкоджені. Найбільше пошкоджено об’єкти електропостачання – 3311, а також житлового будівництва – 123. Зруйновано в дорожньо-транспортній інфраструктурі 74 об’єкта, промисловості – 65, охорони здоров’я – 21. Також пошкоджено 65 об’єктів сфери фізкультури і спорту.

На звільнених територіях Донецької та Луганської областей підрозділи ДСНС України проводять відновлювальні роботи. Станом на сьогодні рятувальники розібрали завали 92 будинків, вивезли близько трьох тисяч тонн зруйнованих будівельних конструкцій (будівельного сміття), розчистили 117,5 км вулиць та доріг від сміття, залишків барикад тощо.

Піротехнічні підрозділи ДСНС України з початку проведення робіт (з 6 липня) виявили та вилучили на звільнених територіях 17 697 одиниць боєприпасів; перевірили на наявність вибухонебезпечних предметів 897 адміністративних споруд та інших будівель; перевірили ділянки території на загальній площі 1043 га; перевірили ділянки акваторії загальною площею 37,5 га.

Також співробітники Служби надають допомогу в розвантаженні, завантаженні та перевезенні гуманітарної допомоги. Зокрема, з початку проведення робіт було опрацьовано 218,6 тон гуманітарної допомоги.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Офіційний представник Європейської Комісії Піа Аренкільде Хансен заявила, що Європейський Союз сьогодні письмовою процедурою ухвалить другий раунд економічних санкцій проти Росії, які будуть опубліковані в Офіційному журналі ЄС завтра, 9 вересня.



Переглядів: 3056
Поширень: 0