Учора під головуванням Президента України Петра Порошенка відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони. Під час засідання було розглянуто проект Закону “Про Державний бюджет України на 2015 рік” по статтях, пов’язаних із забезпеченням національної безпеки і оборони України, та комплекс заходів зі зміцнення обороноздатності держави.

Під час обговорення було визначено основні параметри і пріоритети фінансування сектору безпеки і оборони України у 2015 році, з урахуванням безпекової ситуації, насамперед, в Луганській і Донецькій областях, а також наявних ресурсів держави.

Серед інших були прийняті рішення щодо вдосконалення системи закупівель озброєння та військової техніки. Про це заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Військові дії в зоні конфлікту

На виконання мирного плану Президента України підрозділи Збройних Сил України та інших силових структур продовжують суворо дотримуватися режиму припинення вогню, який розпочався з 18:00 5 вересня.

Втім ситуація на території Донецької та Луганської областей залишається напруженою. Незважаючи на режим припинення вогню, терористи подовжують провокації.

Загалом протягом доби терористи обстріляли блокпости та позиції підрозділів ЗС України в районах н.п. Донецької області – Нижня Кринка, Мар’їнка, Петрівське, Новоселівка, Майорське, Жданівка, Новотроїцьке, Красногорівка, Богданівка, Малоорлівка, Ясинувата, Авдіївка, Піски, Тоненьке, Дебальцеве та Чорнухіне, Міус, Центральний – Луганської області.

Крім цього з установок “Град” було обстріляно аеропорт у Донецьку. Обстріл вівся з боку населеного пункту Яковлівка, а також з районів Донецька – Путилівка та шахти ім.Кірова

Військовослужбовці сил АТО відкривають вогонь тільки у відповідь і лише для захисту, при явному нападі на позиції та блокпости. Офіційно підтверджені втрати терористів за минулу добу складають три танки та 12 осіб.

Бойовики активізували проведення розвідувальних заходів навколо м. Маріуполь для встановлення місць розташування підрозділів АТО. Ситуація в місті спокійна, наші військові повністю контролюють ситуацію на підступах до Маріуполя. В межах Донецької та Луганської областей продовжується перегрупування підрозділів ЗС РФ та незаконних збройних формувань.

У Головному управлінні Національної гвардії створено групу з координації дій зі звільнення захоплених терористами військовослужбовців та пошуку зниклих безвісти. Телефон координаційної групи 044-226-22-52.

Також нагадуємо, що на базі СБУ активно працює Міжвідомчий координаційний центр, який опікується визволенням заручників та пошуком осіб, зниклих безвісті. За минулу добу у рамках мирного плану Президента України звільнено 36 заручників.

Сьогодні вночі в порушення встановленого порядку прикордонно-митного оформлення без присутності представників Міжнародного комітету Червоного Хреста через пункт пропуску «Донецьк (РФ) – Ізварине (Укр.)» російська сторона здійснила незаконне переміщення так званого гуманітарного вантажу. Українські прикордонники та митники не були допущені до перевірки та оформлення вантажу і транспортних засобів. Представники Червоного Хреста вантаж не супроводжують, його вміст невідомий.

Зафіксовано факти ведення повітряної розвідки та порушень повітряного простору України. У районі Красної Талівки (Луганська область) минулої ночі прикордонники виявили безпілотники, один з яких на висоті 2 км ненадовго заглибився у повітряний простір України, інший здійснював рух уздовж кордону на території Росії.

Бойовики намагаються відновити роботу пункту пропуску «Новоазовськ». Розпочали роботу співробітники страхових компаній.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Терористи продовжують впливати на представників навчальних закладів. Зокрема, за оперативними даними, керівництво Донецького медичного університету примушують розпочати навчальний процес, не зважаючи на відсутність електроенергії.

Працівники “Укрзалізниці” активно працюють над відновленням інфраструктури в зоні, звільненій від терористів. Основні зусилля зосереджені на підходах до м. Слов’янськ та м. Красний Лиман. Станом на 12 вересня 2014 року від станції Дубово до станції Слов’янськ відновлена робота електропотягів. Великих руйнувань зазнала підстанція Славкурорт, де постраждали трансформатори, обладнання, мережа. Через повне руйнування терористами Слов’янської ТЕЦ відсутнє зовнішнє електропостачання. Наразі енергетики проводять відновлення зазначених об’єктів.

В Луганську зберігається відносно спокійна ситуація, на території міста вже не чутно пострілів. Водночас, не вдається відновити подачу енергопостачання, відсутнє світло і вода. В магазинах міста значно збільшилась кількість продуктів харчування, але враховуючи те, що через дії терористів протягом декількох місяців люди не отримують зарплати, пенсії та соціальні виплати, вкрай гострим залишається питання відсутності готівкових грошових коштів. Комунальники продовжують відновлювати електропостачання.

У Сєвєродонецьку Луганської області ситуація спокійна. Розпочав роботу штаб Національного захисту міста. До формування запрошують людей, яким не байдужа доля рідного міста. Передбачається, що частина учасників руху увійде до складу одного з батальйонів, частина залишиться в місті – вони братимуть участь у будівництві оборонних споруд, патрулюванні.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Голова «Партії зелених» в Європарламенті Ребекка Хармс заявила, що в Україні триває розв’язана Росією війна. Вона висловила переконання у тому, що частка провини за події в нашій країні лежить і на ЄС, який не зміг завчасно розпізнати зміну стратегії з боку Росії.



Переглядів: 3560
Поширень: 0