Військові дії в зоні АТО

На виконання мирного плану Президента України підрозділи Збройних Сил України та інших силових структур продовжують дотримуватися режиму припинення вогню. Протягом доби з полону було звільнено 73 наших військових, які перебували в Донецьку.

Водночас з боку терористів інтенсивність обстрілів українських позицій та блокпостів не припиняється. Протягом доби терористи обстріляли позиції та блокпости сил АТО: в Донецькій області – у районах населених пунктів Нижня Кринка, Малоорлівка, Гранітне, Криничне, Красногорівка, Мар’їнка, Старогнатівка, Авдіївка, Піски, Верхньоторецьке та аеропорту Донецьк; в Луганській області – у районі Комишувахи, Попасної, Щастя та Золотого. За повідомленням речника Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрія Лисенка на традиційному щоденному брифінгу, активізувалися атаки російських найманців на позиції українських підрозділів з метою їх провокування та витіснення з займаних рубежів. Зазначені дії перебувають під контролем штабу АТЦ, у разі потреби військові дають гідну відсіч агресору.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на першу половину дня 15 вересня

Так, під час бою 13 вересня в районі аеропорту Донецька українські військові знищили 12 бойовиків та два танки. Ще один танк було захоплено.

Учора сили АТО відбили спробу прориву бойовиків під нп Ясинувата Донецької області та відкинули ворога на кілька кілометрів від міста. Бойовики діяли під прикриттям артилерії та вогню з установок «Град».

Учора о 16:30 до Росії через Дмитрівку – Дібровка повернулося 7 бензозаправників у супроводі 2 мікроавтобусів.

Населені пункти Старомихайлівка на західній околиці м. Донецьк та Патріотичне перебувають під тимчасовим контролем терористів.

Бойових зіткнень на українсько-російському кордоні не відбувалося. Випадків порушення повітряного простору України не зафіксовано.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Вчора терористи та російські військові завдали артилерійських ударів по житлових кварталах у Куйбишевському та Київському районах Донецька. Є жертви серед мирного населення. Внаслідок цих обстрілів пошкоджені кілька житлових будинків, в деяких виникли численні пожежі.

Вчора під ці обстріли потрапили представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які здійснювали патрулювання в Київському районі Донецька. Це змусило їх достроково завершити свою роботу.

Також учора з боку Донецька терористи та російські військові обстріляли н.п. Мар’їнка та з боку н.п. Дебальцеве та Чорнухіне з мінометів – східну частину Софіївки Перевальського району Донецької області. Свідками цього стали місцеві мешканці. Ці обстріли бойовики намагаються видати за обстріли українських військових.

У Луганську загалом зберігається спокійна обстановка, однак місто залишається частково без енерго- та водопостачання, не працює стаціонарний та мобільний зв’язок. У місті відчувається різка нестача медпрацівників. З 60-ти бригад швидкої допомоги залишилися тільки 5. За приблизними підрахунками, в даний момент в Луганську бракує близько 80% медперсоналу.

У Маріуполі Донецької області об’єднані сили АТО продовжують посилювати оборонні укріплення і добудовувати фортифікаційні споруди. Українським військовим активно допомагають волонтери та мешканці міста.

За результатами спецоперації контррозвідка СБУ затримала у Маріуполі членів диверсійної групи – громадянина РФ Аніскіна Р. 1964 р.н., і громадянина України 1966 р.н., а також їхню спільницю – громадянку України. Зловмисники планували диверсії на стратегічних об’єктах Маріуполя з метою дестабілізації ситуації у місті та поширення серед населення панічних настроїв.

Встановлено, що група отримувала вказівки від ватажків терористичної організації ДНР та представників ФСБ РФ. Під час захоплення у вказаних осіб СБУ вилучила 4 автомати АК-74, велику кількість боєприпасів до них, 4 вогнемети РПО-А «Шмель», 3 гранатомети РПГ-22, 2 міни з детонаторами.

Тривають оперативно-слідчі дії, встановлюються спільники диверсійної групи.

Станом на сьогодні, у вересні виплати пенсій та грошових допомог через поштові відділення та установи банків профінансовано в 21 районі та місті Донецької області, а також у 13 районах та містах Луганської області. Загальна сума державної допомоги 226,9 млн грн. Загалом пенсіонерам, сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам на Донеччині та Луганщині вже виплачені 111,5 млн гривень.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Вчора під час телефонної розмови з Президентом України Петром Порошенком Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про підтримку важливості прийняття у вівторок Верховною Радою України закону, який передбачає спеціальний статус для деяких районів Донецької та Луганської областей та закону про амністію. Крім того, Петро Порошенко та Ангела Меркель обговорили можливості продовження міжнародних переговорів у Нормандському форматі.

Сьогодні на території військового містечка «Центральне» Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного розпочалися міжнародні військові навчання «РепідТрайдент-2014», в яких візьмуть участь близько 1300 військовослужбовців з 15 країн.

Загалом під час проведення навчань використовуватиметься майже 700 одиниць зброї та понад 50 військових автомобілів та бойових машин.

Слід відзначити, що медичне забезпечення навчань відповідає високим міжнародним стандартам. Для того, щоб створити максимально сприятливі умови для збереження життя та здоров’я учасників навчання, на базі медичного пункту Центрального містечка Міжнародного центру миротворчості та безпеки постійно чергуватиме бригада лікарів та реанімобіль.

Навчання триватимуть до 26 вересня на Яворівському полігоні і не передбачатимуть бойових стрільб. Пентагон заявив, що маневри збільшать функціональну сумісність військ США, України та інших країн-учасниць.



Переглядів: 2967
Поширень: 0