19 вересня, у Варшаві відбулася церемонія підписання Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядами Литви і Польщі про створення спільної литовсько-польсько-української бригади. Історичний документ Міністр оборони України генерал-полковник Валерій Гелетей, Міністр національної оборони Республіки Польща Томаш Семоняк та Міністр охорони краю Литовської Республіки Юозас Олекас підписали у присутності Президента Польщі Броніслава Коморовського.

Польща взяла на себе зобов’язання сприяти процесу модернізації української армії

Створення спільної литовсько-польсько-української бригади є елементом домовленостей країн НАТО з модернізації української армії, — зазначив президент Польщі Броніслав Коморовський. — Підписання цієї угоди є частиною плану, який обговорювався на саміті НАТО в Ньюпорті, де були прийняті рішення про підтримку України, — зазначив Броніслав Коморовський перед церемонією підписання Угоди про створення спільної бригади.

За його словами, бригада буде частиною системи миротворчих контингентів, а також способом передачі досвіду, знань і умінь не тільки між трьома країнами-учасницями, а й буде сприяти взаємодії української армії зі збройними силами світу.

Польща взяла на себе зобов’язання сприяти процесу модернізації української армії

Броніслав Коморовський додав також, що Польща взяла на себе зобов’язання сприяти процесу модернізації української армії.

Я переконаний, що сукупність всіх цих дій призведе до здатності української армії ефективно співпрацювати з арміями світу, а також процесу модернізації Збройних Сил України, яка вкрай необхідна в зв’язку з існуючою загрозою з боку агресивно налаштованого сусіда, — підкреслив президент Польщі Броніслав Коморовський.

Міністр оборони України генерал-полковник Валерій Гелетей зазначив, що створення бригади є елементом ефективної співпраці, дружби і єднання польської, литовської та української армії перед викликами сьогодення.

Польща взяла на себе зобов’язання сприяти процесу модернізації української армії

Це приклад реальної і ефективної взаємодії в умовах нових викликів і новий елемент загальноєвропейської безпеки, — підкреслив генерал-полковник Валерій Гелетей.

В рамках візиту до Польщі Міністр оборони України генерал-полковник Валерій Гелетей також провів переговори з главою польського оборонного відомства Томашем Семоняком у складі делегацій, в ході яких обговорювалися питання пов’язані з поточною ситуацією в Україні, формуванням спільного військового підрозділу «ЛитПолУкрбриг», а також надання допомоги нашій державі.

Польща взяла на себе зобов’язання сприяти процесу модернізації української армії

Довідка. Історія створення спільної литовсько-польсько-української бригади.

Робота зі створення спільного литовсько-польсько-українського підрозділу розпочалась у 2007 році, коли керівниками військових відомств України, Республіки Польща та Литовської Республіки було підписано Лист намірів щодо створення литовсько-польсько-українського миротворчого батальйону.

У 2009 році за результатами міжурядових переговорів польська сторона виступила з ініціативою щодо посилення формату співробітництва та запропонувала сформувати литовсько-польсько-українську бригаду.

16 листопада 2009 року у Брюсселі керівниками оборонних відомств Литовської Республіки, Республіки Польща та України було підписано Лист намірів стосовно створення спільної литовсько-польсько-української бригади (ЛИТПОЛУКРБРИГ).

Міжвідомче узгодження проекту Угоди між урядами трьох країн про створення спільної військової частини закінчилося в березні 2014 року. 9 вересня 2014 року Кабінет Міністрів України доручив Міністру оборони України генерал-полковнику Валерію Гелетею завершити переговори і підписати документ.

Мета створення ЛИТПОЛУКРБРИГ.

1. Підвищення рівня взаємної довіри та співпраці між країнами, а також покращення безпекової ситуації в регіоні.

2. Зміцнення військової співпраці між державами, з метою опанування передовими оперативними стандартами підготовки військ та досягнення оперативної взаємосумісності.

3. Залучення визначеного комплекту сил та засобів Збройних Сил України до спільних заходів з підготовки штабів, тренувань, навчань для підвищення рівня оперативних спроможностей з метою виконання завдань за призначенням.

4. Поширення та впровадження сучасних підходів (стандартів) із планування, забезпечення та застосування військ (сил) у загальну систему підготовки Збройних Сил України.

5. Забезпечення національного внеску до багатонаціональних військових формувань високого рівня готовності (Резервні угоди ООН, Бойові тактичні групи ЄС, Сили реагування НАТО), а також міжнародних операцій з підтримання миру і безпеки під егідою ООН, ЄС, НАТО та інших міжнародних організацій у сфері безпеки на основі мандату Ради Безпеки ООН та у разі схвалення Парламентами країн-учасників.

Загальні положення.

Бригада (її елементи) братиме участь у міжнародних операціях на основі мандату Ради безпеки ООН.

Участь Бригади (її елементів) в операціях відбуватиметься виключно на підставі одноголосного рішення відповідних уповноважених органів державної влади України, Литовської Республіки та Республіки Польща.

Бригада залишається відкритою для приєднання інших держав.

Командування Бригади разом з підрозділами його забезпечення розташовуватиметься на території Республіки Польща.

До активації Бригади національні компоненти залишатимуться в складі збройних сил своїх держав.



Переглядів: 4286
Поширень: 0