Початок реалізації Мирного плану Президента України Петра Порошенка дозволив зробити кілька важливих кроків для нормалізації ситуації на Донбасі.

Зокрема, у рамках втілення положень плану звільнено близько 1200 цивільних осіб та українських військовослужбовців, які були захоплені терористами. Протягом минулої доби було звільнено 28 українських військових, з 30-ї і 93-ї бригад, 40-го батальйону та 6-го прикордонного загону.

Послідовна позиція України, спрямована на досягнення миру і захист громадян, отримала підтримку світового співтовариства, що закріплено в офіційних рішеннях провідних інституцій - Генеральної асамблеї ООН, Європейської ради, Європарламенту, ОБСЄ та інших. Ряд країн надає реальну підтримку у двосторонньому форматі.

Зокрема, коментуючи підсумки візиту до США, Петро Порошенко відзначив, що Україна має найвищий статус оборонної співпраці зі Сполученими Штатами Америки серед всіх країн - не членів НАТО.

«Ми отримали все, що нам необхідно, - розвідувальне, радарне, спостережне та інше оборонне обладнання, яке дозволить в десятки разів підвищити ефективність нашої зброї, модернізувати її», - сказав Президент України.

Завдяки виконанню положень Мирного плану Президента України, українську гуманітарну допомогу наразі доправлено до контрольованого терористами Луганська за посередництвом Міжнародного Комітету Червоного хреста з дотриманням усіх норм цієї організації. На черзі - ще майже 600 тонн гуманітарного вантажу: консерви, крупи, цукор, борошно, предмети гігієни, які зберігаються на складах Старобельська і Северодонецька. Нагадаємо, що українська влада передала її Міжнародному Червоному Хресту ще в серпні.

При Президентові України, а також при відповідних міністерствах планується створити Координаційну раду волонтерів для більш ефективного надання необхідної допомоги бійцям української армії. Напрацьовані спільно з волонтерами ініціативи, зокрема, щодо дерегуляції в сфері благодійної допомоги та податкових пільг для благодійників, сприятимуть забезпеченню наших військових всім необхідним.

Ситуація в зоні АТО

Збройні Сили України та інші силові підрозділи розпочали реалізацію досягнутих в Мінську 5-го та 19-го вересня домовленостей. Триває підготовка до відведення важкого озброєння на 15-кілометровий рубіж.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:00 22 вересня

Загалом фіксується тенденція до зменшення використання важкого озброєння з боку незаконних збройних формувань. Водночас минулої доби терористи та непідконтрольні збройні формування обстріляли блокпости і позиції підрозділів ЗС України в районах:

Донецького аеропорту, а також населених пунктів Дебальцеве, Виноградне, Гнутове, Трудівське, Гранітне, Піски та кургану Гостра могила.

Вчора терористи також завдали артилерійських ударів по жилих кварталах Путивльського району м. Мар\'їнки на Донеччині.

Українські військовослужбовці відкривали вогонь лише у відповідь та з метою захисту, коли була безпосередня загроза життю.

За минулу добу загинули 2 військовослужбовця, 2 - поранені.

Фактів порушення державного кордону та повітряного простору України, на ділянках, які контролюються українськими прикордонниками, за минулу добу не зафіксовано. Також не було обстрілів з території Російської Федерації.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

У Донецькій області бойовики незаконних збройних формувань продовжують посилення тиску на громадян. Зокрема, від адміністрацій закладів бюджетної сфери вимагають надати списки тих, хто виходив на роботу, пояснюючи це начебто готовністю виплачувати їм заробітну плату. Водночас, за оперативною інформацією, за роботу бойовики останнім часом розраховуються продуктовими пайками з російського так званого гуманітарного конвою.

Співробітники МВС у Краматорську розпочали операцію з виявлення незаконної зброї і вибухонебезпечних предметів, велика кількість яких є на руках у місцевого населення. Станом на 21 вересня 2014 року зареєстровано 57 фактів незаконного поводження зі зброєю. Також співробітники міліції вилучили 97 вибухонебезпечних предметів, понад 1000 набоїв до стрілецької зброї, 27 пістолетів і автоматів, а також гранатомети РПГ-7. За участі саперів та фахівців перевірено і розміновано 18 адміністративних будівель міста.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Міністр фінансів США Джек Лью заявив, що очікує від Росії кроків врегулювання конфлікту на сході України до саміту G20 в Австралії, який відбудеться в листопаді.

Міністр фінансів США заявив, що США і Європа готові продовжувати співпрацю в питанні санкцій проти РФ доти, доки Росія продовжуватиме загрожувати суверенітету України і брати участь, безпосередньо або побічно, в бойових діях на українській території.

Депутат європарламенту від Нідерландів Йоганнес Корнеліс ван Баален заявив, що Європейський союз має докази присутності російських військ в Україні та більше не вважає Росію партнером. «У нас є знімки з супутників. ЄС має докази, НАТО має докази, але Путін їх однаково спростовуватиме і заперечуватиме. Хоча якщо російських військ в Україні немає, то звідки беруться тіла вбитих російських солдат?» - заявив євродепутат.

Командувач збройними силами військово-політичного блоку НАТО генерал Філіп Бредлоу заявив про необхідність вміння розпізнавати гібридну війну. «Нам потрібно, щоб усі союзники були якнайкраще підготовлені для того, щоб розрізнити, що відбувається. Не завжди все відбувається так відкрито, як у випадку «зелених чоловічків». Перш за все повинні бути підготовленими для впізнання того, коли така гібридна війна почалася», - підкреслив Філіп Бредлоу. Він також зазначив, що НАТО має підготувати союзницькі країни, щоб вони могли ефективно впоратися з війною такого типу і встановити, що це може бути агресор.

Командувач збройними силами військово-політичного блоку НАТО додав, що НАТО має фахівців, які розуміють війни гібридного типу, тому повинні навчати союзників, що б всі могли відразу визначити, хто є хто.

Філіп Бредлоу також відзначив факт присутності російських військ на території України. «Ми не знаємо точного числа, але очевидно, що кілька тижнів тому їх було набагато більше, однак частину їх виведено. І все ж, сили Росії залишилися в Східній Україні», - підкреслив він.

20 вересня 2014 року протокою Босфор в напрямку Чорного моря вп\'яте цього року пройшов великий розвідувальний корабель ВМС Франції.

Присутність цього та інших кораблів в Чорному морі розглядається НАТО як підтримка України у боротьбі з агресією РФ. Місія корабля полягає в перехопленні і аналізі всіх типів сигналів, у тому числі отриманих за допомогою супутників.



Переглядів: 3349
Поширень: 0