За законопроект проголосував 345 депутат при необхідних 226: 136 з БЮТ, 126 з Партії Регіонів, 38 з НУНС, 27 з КПУ та 18 з Блоку Литвина.

Відтепер з 1 січня 2011 року на упаковках тютюнових виробів будуть не лише текстові попередження, але й малюнки. Вони будуть займати 50% з лицевого та зворотного боку пачки.


Також законопроектом передбачена повна заборона куріння:
  • у закладах охорони здоров’я, навчальних закладах незалежно від форми власності і підпорядкування;
  • у спортивних спорудах;
  • у закладах, підприємствах та організаціях культури;
  • у залах чекання пасажирів на залізничних, авто - і аеровокзалах;
  • у вагонах поїздів, автобусах, таксі, включаючи маршрутні таксі, тролейбусах, трамваях, метрополітені;
  • на територіях дитячих майданчиків.
В інших місцях та на робочих місцях куріння тютюнових виробів дозволяється лише у спеціально відведених для цього місцях.

В законопроекті визначено, що у підприємствах громадського харчування для осіб, які не курять, відводиться не менше ніж половина площі цих громадських місць, розміщеної так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію, а у готелях та інших місцях тимчасового розміщення громадян для осіб, які не курять, відводиться не менш ніж 50 відсотків номерів цих готелів та/або місць розміщення, причому за невідведення такої площі або номерів буде сплачуватися штраф від однієї тисячі до десяти тисяч гривень. Законопроектом також трохи збільшено штраф для осіб, які курять у заборонених місцях, в тому числі у транспортних засобах.

В законопроекті проголошена пріоритетність політики у сфері охорони здоров’я у порівнянні з фінансовими, податковими та корпоративними інтересами суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з тютюновою промисловістю, та необхідність участі фізичних осіб, об’єднань громадян, діяльність яких не пов’язана з тютюновою промисловістю, у заходах щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення.

Нагадуємо, що у Рамковій Конвенції із боротьби проти тютюну зазначено: «Наукові дані недвозначно підтверджують, що вплив тютюнового диму є причиною смерті, хвороб та інвалідності».

У травні 2009 року Київський міжнародний інститут соціології на замовлення компанії Quirk Global Strategies провів загальнонаціональне опитування 2 008 респондентів. 72% опитаних, включаючи 62% нинішніх курців, пітримують законодавчі зміни, спрямовані на те, щоб медичні попередження на пачках сигарет мали більший розмір і містили зображення для кращої подачі інформації про небезпеку вживання тютюну.

Коаліція громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» вітає прийняття законопроекту, положення якого відповідають міжнародним зобов’язанням нашої держави та користуються підтримкою переважної більшості населення.


Переглядів: 3629
Поширень: 0