Ситуація в зоні АТО

У Донецькій та Луганській областях терористи продовжують порушувати режим припинення вогню, внаслідок чого гине дедалі більше мирних людей.

Вчора у м. Щастя бойовики обстріляли школу, внаслідок чого було створено пряму загрозу життю дітей. Постраждалих внаслідок обстрілу немає, проте навчання на деякий час припинено.

Також вчора близько 18:30 внаслідок обстрілу терористами центральних районів Донецька загинув працівник Міжнародного комітету Червоного Хреста, громадянин Швейцарії.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12 годину 3 жовтня

МЗС України у своїй заяві висловило співчуття рідним загиблого та засудило терористів, які обстріляли донецький офіс МКЧХ, єдина мета якого - допомагати людям.

Це не перший випадок, коли дії терористів загрожують життю представників міжнародних організацій. Фактично терористи намагаються заблокувати міжнародні зусилля, спрямовані на встановлення миру на Донбасі.

У зв\'язку з загибеллю співробітника Червоного Хреста зробив заяву Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, який закликав негайно подвоїти зусилля з мирного врегулювання кризи на Донбасі.

Висловив обурення загибеллю десяти жителів Донецька та співробітника Червоного Хреста внаслідок обстрілів міста і чинний голова ОБСЄ Дідьє Буркхальтер. Він переконаний, що дотримання домовленостей про перемир\'я - є єдиним реальним шансом для деескалації конфлікту, і ставити цей шанс під загрозу - «безвідповідально». Голова ОБСЄ закликав «негайно припинити бойові дії і суворо дотримуватися режиму припинення вогню», а також дотримуватися мінських домовленостей.

Водночас слід зазначити, що повноцінне розслідування смерті представника міжнародної організації, як і обстрілу школи в Донецьку та містечку Щастя, можливе лише за участі українських правоохоронних органів та Тристоронньої клірингової контактної групи, в якій задіяні спостерігачі від України, Росії та ОБСЄ.

Протягом минулої доби найбільша активність терористів зафіксована в районах Донецького аеропорту, у самому Донецьку та прилеглих до нього Авдіївці, селищах Піски та Оленівка під Дебальцево та навколо нього - неподалік нп Нікішине, Малоорлівки, Рідкодуб, біля міста Попасна. У цих районах бойовики не припиняють вогневі удари із застосуванням артилерії, мінометів, установок РСЗВ, гранатометів та стрілецької зброї.

Тривають безперервні бої за Донецький аеропорт. Учора українські воїни двічі відбивали атаки бандитів та російських найманців, які рухались під прикриттям танків та вогню із зенітних установок. Українська розвідка зафіксувала прибуття в цей район значних сил бронетехніки, важкої артилерії та особового складу. Для повітряної розвідки та коригування вогню росіяни перекинули під аеропорт підрозділ безпілотників, якими керують російські спеціалісти.

Донецький аеропорт наразі контролюють сили АТО. Позиції для оборони цього об\'єкту посилено, проведено часткову ротацію особового складу та техніки. Наші військові повністю готові відбити штурм терористів.

У районі с. Невельське (Ясинуватський р-н) наші військові відбили напад на базовий табір сил АТО. Поблизу с. Старогнатівка (Тельманівський р-н) Збройні сили виявили та зупинили рух диверсійно-розвідувальної групи бойовиків.

За добу загинуло 2 українських військових, 9 - отримали поранення.

На ділянках кордону, які контролюються українськими військовими, збройних сутичок і порушень повітряного простору не зафіксовано.

На південному напрямі під Маріуполем українська розвідка зафіксувала прибуття бойової техніки ЗС Російської Федерації. Також на цей напрям прибули підрозділи ЗС РФ, перебування яких в Ростовській обл. раніше зафіксували українські розвідники. Йдеться про військовослужбовців 100-ї розвідувальної бригади ЗС РФ з Північної Осетії. Ворог веде активну повітряну розвідку за допомогою безпілотників. Сили АТО готові дати відсіч будь-яким агресивним діям з боку противника.

Ситуація у Маріуполі залишається повністю контрольованою. Триває інженерне облаштування оборони. Сили АТО здійснюють активний пошук та знешкодження диверсійних груп.

За минулу добу фахівці виїзних бригад ДК «Укроборонпром» відремонтували 4 бойові танки та 16 бойових машин піхоти та десанту. Відремонтовано 2 бронетранспортери БТР-70, а також 1 БТР-4 для Нацгвардії України. Відновлено 2 вантажівки та 1 артилерійську систему.

Окремо підкреслимо внесок волонтерів у зміцнення нашої армії. За даними Міністерства оборони, Збройні Сили отримали від волонтерів та благодійних організацій матеріального забезпечення і засобів захисту на суму 200 мільйонів гривень. Це 8400 бронежилетів, 1600 шоломів, 3 автомобіля, 126000 комплектів сухих пайків, 3900 одиниць різних засобів зв\'язку, 255 тонн пально-мастильних матеріалів, 7 роботів для розмінування. Отримано медичних препаратів на суму близько 30 мільйонів гривень, які вже передані до наших військових лікувальних установ. Всі ці матеріальні засоби поставлені на облік і використовуються винятково за цільовим призначенням.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

На радіотелепередавальній станції Краматорська відновлено мовлення 12 українських телевізійних та 4 радіоканалів.

Співробітники спеціальних служб України продовжують активний контррозвідувальний пошук диверсійних груп для запобігання терактам та протидії організації антидержавної діяльності. Зазначимо, що допомогу у виявленні диверсантів та терористів надають місцеві мешканці. Так, 1 жовтня після отриманої від українських громадян інформації Служба безпеки України під час спецоперації біля Волновахи Донецької області затримала заступника командира спецпідрозділу «внутренних дел ДНР» - «батальйону СВД «Беркут», яким керує офіцер російських спецслужб.

Також у м. Сєверодонецьк Луганської області контррозвідка СБУ затримала місцевого жителя, громадянина України «З», 1996 р.н., який вів антиукраїнську агітацію у соціальних мережах та підбурював приєднуватися до бойовиків «ЛНР» для участі у терористичній діяльності. Зловмисник також поширював фото та відеоматеріали антиукраїнського змісту, які перекручували інформацію про хід АТО.

У Краматорську Донецької області контррозвідка СБУ затримала трьох громадян України, причетних до терористичної діяльності на звільнених від бойовиків територіях регіону. Серед затриманих бандитів - місцевий мешканець «І», 1996 р.н. на прізвисько «Козак», який у складі бандитського угруповання «Бабая» брав участь у збройних нападах на українські позиції.

За всіма випадками в рамках ст. 258 «Терористичний акт» Кримінального кодексу України тривають оперативно-слідчі дії.

Зафіксовано нову форму провокацій з метою дезінформації місцевого населення. В місцях великого скупчення людей чи у громадському транспорті провокатори розповідають нібито правдиві історії про ті чи інші «події» у зоні проведення АТО. Зокрема, таких провокаторів було зафіксовано під час візиту спостерігачів організації ОБСЄ до м. Щастя. Виявити провокаторів допомогли місцеві мешканці.

Закликаємо громадян України у випадках виявлення провокаторів чи підозрілих осіб звертатися до співробітників міліції на місці, або повідомляти про такі випадки до Служби безпеки України за телефоном гарячої лінії 0-800-501-482.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Помічник державного секретаря США Вікторія Нуланд назвала дії Росії щодо України тотожними з екстремізмом та тероризмом, які вчиняє Ісламська держава Іраку та Леванту, і закликала міжнародну спільноту не применшувати загрози від російського втручання в Україну. При цьому Вікторія Нуланд звинуватила Росію у продовженні постачання зброї проросійським сепаратистам навіть після досягнення угоди про припинення вогню на сході України.

«Час для Росії та її маріонеток вивести війська та все важке озброєння, яке заполонило Східну Україну, відновити український суверенітет в межах міжнародновизнаних кордонів, повернути всіх заручників, особливо Надію Савченко та Олега Сенцова», - заявила Вікторія Нуланд.

Речник глави Європейської дипломатії Кетрін Ештон наголосила на тому, що припинення вогню є ключем для досягнення політичного врегулювання кризи на основі поваги суверенітету та територіальної цілісності України.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив про те, що російська важка артилерія та бойовики мають залишити територію України, а на російсько-українському кордоні повинен бути встановлений ефективний контроль.

Європейська служба зовнішньої діяльності висловила стурбованість у зв\'язку із порушенням режиму припинення вогню на сході України та інтенсифікацією обстрілів і збільшенням кількості жертв серед мирного населення.

Прем\'єр-міністр Румунії Віктор Понта заявив, що Румунія підтримує суверенітет і територіальну цілісність України та її рух в Європу. Він підкреслив, що право вибору має лише народ України, і жодна третя сторона не повинна вирішувати за нього.



Переглядів: 2833
Поширень: 0