Ситуація в зоні АТО

Вчора прес-служба Інформаційно-аналітичного центру РНБО побідомляла про зменшення інтенсивності обстрілів після другої години ночі. Проте, попри очікування щодо встановлення режиму тиші, протягом учорашньої доби російські найманці та терористи продовжили обстріли та атаки на позиції сил АТО. Таку інформацію оприлюднив сьогодні під час традиційного щоденного брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Йдеться про чергові спроби штурму донецького аеропорту, який терористи обстрілювали з артилерії, установок «Град» і танків. Українські військові відкрили вогонь у відповідь, терористи зазнали втрат. Наразі російські найманці не припиняють атаки.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12 годину 7 жовтня

Військові злочинці завдали артилерійського удару по житловим кварталам селища Ольховатка з боку села Тимофіївка у Шахтарському районі Донецької області та здійснили мінометний обстріл міста Попасна з боку селища Калинове Луганської області. Такі обстріли не можна виправдати жодною військовою необхідністю. Це цинічні атаки на мирних людей, внаслідок яких на Луганщині загинули 3 особи.

Найбільшу кількість обстрілів наших військових зафіксовано під Дебальцево і Старогнатівкою Донецької області та в районі міста Щастя Луганської області.

Бойових зіткнень на кордоні поза межами зони АТО не зафіксовано.

Внаслідок обстрілів за добу загинуло 5 українських військових.

На південних рубежах України прикордонники продовжують фіксувати факти проведення повітряної розвідки. Учора о 19 годині на ділянці в районі селища Широкіне виявлено безпілотник, який рухався у напрямку Маріуполя на висоті 1 км.

Прикордонники також зафіксували демонстративну ротацію російських військових на позиціях в окупованому Криму – навпроти контрольного пункту «Чонгар». Зміна приїхала на 15-ти КаМАЗах, після чого було проведено шикування особового складу.

За добу виїзні бригади «Укроборонпрому» відремонтували 9 одиниць бронетехніки. За періодз 6 вересня до 6 жовтня 2014 року відремонтовано 433 одиниці бронетехніки.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Президент України Петро Порошенко запропонував народним депутатам розглянути як першочергові проекти постанов щодо внесення змін до меж окремих районів Луганської області та забезпечення підвищення керованості і наведення ладу у Луганській області.

Про це Президент заявив вчора під час зустрічі з керівниками депутатських фракцій і груп. Це рішення дасть можливість невідкладно відкривати в цих районах територіальні відділення Державного казначейства, виплачувати людям пенсії і заробітні плати, надавати весь пакет соціальних послуг, зобов’язання за якими несе держава.

Учора о 13:00 на Луганщині в районі населеного пункту Біловодськ у контрольованому прикордонному районі на одній з мін, встановленій диверсійними групами бойовиків, підірвався трактор «МТЗ» з причепом, на якому водій перевозив пшеницю для проведення посівних робіт. Пошкоджено трактор та причеп, постраждалих немає. Нагадаємо, що це вже не перший випадок у цьому районі. Близько місяця тому на міні, встановленій бойовиками, тут підірвався український прикордонний наряд.

Незважаючи на постійні обстріли терористів, комунальні служби та ремонтні бригади проводять відновлювальні роботи. Зокрема, енергопостачання, яке припинилося унаслідок обстрілів терористів, відновлено у Макіївці Донецької області. Наразі знеструмленими залишаються селища Нижня Кринка та Нижній Комунар Донеччини. Міст через річку Нижня Кринка, який є єдиною можливістю дістатися до пошкоджених ліній, був підірваний диверсантами так званої ДНР, тому доправити сюди спецтехніку наразі неможливо.

У Маріуполі Донецької області ситуація залишається спокійною та контрольованою. Військові частини НГУ продовжують забезпечувати контрольно-перепускний режим на блокпостах, та у районі оборони. Також українські військовослужбовці здійснюють протидиверсійні дії, пошук і знешкодження диверсійно-розвідувальних груп противника та озброєних злочинців на околиці міста. Тривають інженерно-фортифікаційні роботи із облаштування лінії оборони міста.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Президент України Петро Порошенко провів телефонні консультації з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, під час яких було наголошено, що проведення місцевих виборів у деяких районах Донецької та Луганської областей має відбуватись у відповідності з українським законодавством, а також в умовах сталого двостороннього припинення вогню. Канцлер Німеччини підтримала таку позицію.

Президент України також наголосив на необхідності відновлення контролю за українсько-російським кордоном на ділянці, яка тимчасово контролюється терористами, створення можливості для виконання українськими прикордонниками своїх функцій при моніторингу ОБСЄ та належному технічному забезпеченні.

Петро Порошенко повідомив, що 112 вантажівок із гуманітарною допомогою від Німеччини для постраждалих на Донбасі вже перетнули український кордон і прямують на Схід.

Також Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Помічником Держсекретаря США з питань Європи та Євразії Вікторією Нуланд. На цій зустрічі сторони наголосили на необхідності встановлення повного контролю над українсько-російським кордоном як ключового чинника для подальшого мирного врегулювання.

Президент відзначив необхідність вжиття невідкладних заходів для уникнення гуманітарної катастрофи на захоплених територіях з огляду на наближення зимового періоду. Йдеться про відновлення постачання газу, електроенергії, продуктів харчування.

Новообраний Високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні заявила, що ЄС повинен докласти всіх зусиль, щоб не допустити створення сухопутного коридору між Кримом і територією Росії. Вона зазначила також, що режим санкцій ЄС щодо Росії залежатимуть від ситуації в Україні. Крім того, Федеріка Могеріні підкреслила важливість підтримки економіки України, насамперед, в умовах «загрози енергетичної кризи».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що Російська Федерація має змінити свої дії і поведінку щодо України. «Росія порушила норми міжнародного права, порушила свої міжнародні зобов’язання і порушила суверенітет і територіальну цілісність України», – наголосив Єнс Столтенберг. Він додав, що Росії слід використовувати свій вплив на бойовиків для того, аби вони дотримувалися режиму припинення вогню.

Президент Польщі Броніслав Коморовські запевнив, що Польща дотримується взятих під час саміту НАТО в Уельсі зобов’язань щодо підтримки процесу модернізації обороноздатності України.



Переглядів: 3071
Поширень: 0