Розповідає Марина Блюрок, біолог, фармацевт

Життя європейців: податки в Швеції

Марина отримала освіту біолога в Києві, з 2000-го року живе в Швеції, де здобула науковий ступінь PhD та працює патентним повіреним у фармацевтичній компанії.

Родина Марини – вона вийшла заміж на виховує трьох дітей – живе в Лунді, старому університетському місті на півдні Швеції, майже на кордоні з Данією. Побудований наприкінці 1990-х років міст Оресунд, довжиною в 11 кілометрів, поєднує дві європейські країни.

Податки із заробітної плати

Податки в Швеції дуже високі. Зазвичай людина, яка працює та отримує гідну зарплату, близько 30% віддає державі у вигляді податків. "Наприклад, я є найманим працівником і щомісячно сплачую 31% податку – їх автоматично вираховують із моєї заробітної плати", – розповідає Марина. При цьому роботодавець платить ще близько 25% на місяць за кожного найнятого працівника. Якщо людина має приватне підприємство, то платить усю суму, тобто більше 50%, а саме 52-56%.

Податки платять усі – у Швеції не існує поняття мінімуму, який обкладається податком.

Звісно, існують різновиди доходу, які не обкладаються податками – наприклад, допомога на дитину або інші соціальні виплати. Однак, такі доходи не враховуються в пенсійний стаж. "Це означає, зокрема, що працювати та платити податки вигідніше з точки зору майбутньої пенсії та її розмірів", – розповідає Марина.

Розмір податку, зрозуміло, залежить від заробітної плати.

У країні існує прогресивна шкала оподаткування. Наприклад, при заробітку до 100 тисяч крон на рік, це близько 11 тисяч євро, громадянин заплатить 13% державі, при заробітку до 300 тисяч крон на рік, близько 33 тисяч євро – податок становить 23%. А якщо його зарплата становить до 500 тисяч крон річних, або 55 тисяч євро відповідно – то податок уже 29%.

Якщо заробітна плата ще вища, то громадянин платитиме всі 50%. Тому деякі шведи з високими зарплатами віддають перевагу можливості не отримувати "грошима", але брати більшу кількість вихідних.

Податок на нерухомість та оренда житла

У Швеції існує також податок на нерухомість у розмірі 0,7% від вартості житла на рік. Але житло, отримане в спадщину, таким податком не обкладається. "Ми платимо 0,75 % від вартості щороку – але цей податок ділиться на кількість власників", – розповідає Марина.

Ринок оренди житла у Швеції дуже відрізняється від українського.

Приватні особи, як правило, не мають права здавати своє житло в оренду. Є державні організації та деяка кількість приватних фірм, які мають у власності багатоквартирні будинки та здають квартири в оренду. На такі квартири існує черга, інколи дуже довга – квартири в деяких районах треба чекати 10 років.

Система обслуговування багатоквартирних будинків нагадує радянський ЖЕК – туди звертаються, коли щось ламається, коли тече кран; ці організації доглядають двір та роблять плановий ремонт.

Життя європейців: податки в Швеції

Так виглядає місто Лунд, Швеція, біля якого мешкає Марина

Ринок вторинного житла контролює держава, яка не дозволяє здавати його заради отримання прибутку. Але може трапитися, що наймач житла змушений залишити свою квартиру на рік або максимум на два – наприклад, він їде працювати в іншу країну, або пробує "пожити" із новим другом/подругою, але не хоче втрачати свій контракт оренди квартири. Тоді він може спробувати здати її на короткий термін.

Такі контракти мають бути схвалені власником житла – тобто, або державною організацією, або приватною фірмою. Навіть якщо йдеться про придбану у власність квартиру, то власник не може так просто здати її заради отримання прибутку: контракт та суму оренди має він має узгодити з "Радою будинку", до якої входять усі власники квартир будинку. Покупець житла автоматично стає членом кооперативу власників.

Існують вигідні схеми покупки житла, і велика кількість шведів ними користуються. Нерідко щомісячні внески менші за суму оренди, а частина відсотків по кредиту повертається через схему повернення податків.

Податок на транспорт

У Швеції існує податок на володіння автомобільним транспортом, і його розмір залежить від декількох факторів: розмір машини та шкідливість вихлопів.

Нові, більш "екологічні" автівки, які працюють на альтернативному паливі, звільнені від податків на декілька років. "Наприклад, за свою машину я плачу 130 євро на рік", – розповідає Марина.

Податок на транспорт треба платити в спеціальну транспортну службу – це єдиний податок, який не фігурує в загальній податковій декларації.

Механізм повернення податків

У Швеції існує система повернення податків. Наприклад, за показником заробітної плати найманий працівник має платити 30% податків, і ці відсотки щомісячно отримуються з його заробітної плати. Але за результатами року, якщо були додаткові премії, річний дохід може бути суттєво більшим, і підлягати іншому відсотку оподаткування. Тоді податкове агентство надсилає працівнику номер рахунку, та запрошує його доплатити відсотки.

Але може бути й протилежна ситуація. Наприклад, працівник платить 30% податків, але за результатами року він багато хворів, і його реальний дохід був менший за той, який оподатковується в 30%. Тоді податкова надішле працівникові листа із проханням указати номер рахунку, куди повернути гроші.

Інший випадок, коли податкова може повертати громадянину його податки – це високі витрати на транспорт: якщо працівник витрачає більше 10.000 крон, трохи більше 1.000 євро на рік на транспорт. У цьому випадку він може подати до податкового агентства докази про те, що проживає в місті А, працює в місті В, проїзний коштує стільки-то – тоді податкова поверне йому частину його податків, щоби сумарні витрати на транспорт на перевищували 10 тисяч крон на рік.

Те саме стосується кредитів: податкова має всю інформацію про клієнта – щорічно частина відсотків за наявними кредитами повертається через механізм повернення податків.

Насамкінець, правом отримати назад сплачені податки користуються громадяни, які потребують наймати на роботу людей – наприклад, для ремонтних робіт або для прибирання в будинку, для оплати роботи няні тощо.

Наприклад, якщо працівник заплатив 100 тисяч крон, 11 тисяч євро, податків на рік, то він має право отримати до 50 тисяч крон, це 5,5 тисяч євро назад заради того, щоби легально найняти людей для ремонту або прибирання, а також на транспортні витрати або для виплати банківських відсотків. Якщо ж працівник заплатив 20 тисяч крон податку на рік, 2,2 тисячі євро – то повернуть йому максимум ці 20 тисяч, і не більше, за будь-якою статтею. "Саме тому вигідніше платити податки", – стверджує Марина.

Життя європейців: податки в Швеції

Як сплачують податки

Швеція – одна з найбільш інформатизованих країн світу, і практично все можна робити, не виходячи з дому.

"У кожної людини є свій персональний номер, який фігурує у всій документації – за цим номером можна прослідкувати життя людини від дитячого садочка до пенсії", – розповідає Марина.

Оскільки всі виплати та відрахування автоматичні для більшості населення, а також в Skatteverket, це податкове агентство, є інформація про всі кредити та про всі майнові права, – то зазвичай громадянин отримує папери, де вже все заповнено. "Більшість населення просто ці папери підписує, тому що сперечатися немає про що", – каже Марина.

Логотип податкового агентства Швеції SkatterverketЦі папери можна підписати та відправити поштою, можна заповнити онлайн, можна навіть смс-кою, а можна піти в контору.

Інколи трапляється, звісно, що якусь інформацію треба додати або змінити – наприклад, якщо людина дуже далеко їздить на роботу, то після визначеної суми витрат на поїздки має право повернути частину грошей через податки. Або, наприклад, у випадку отримання грошей з-за кордону, треба пояснити, звідки прийшли гроші.

Усі засоби звітності є дозволеними, але дуже вітаються електронні види декларації через інтернет – це всім зручно.

Усе населення країни заповнює декларації до 2 травня, а повернення податків відбувається в серпні. "Шведам дуже подобається такий календарний розклад тому, що ці "зайві" гроші приходять якраз після сезону відпусток, – каже Марина. – Але тим, хто звітує електронно, податкове агентство Skatteverket пропонує повернути гроші до середини червня, до сезону відпусток, що також подобається людям, оскільки збільшує їхній бюджет на щорічний відпочинок".

Чому шведи не ухиляються від сплати податків

Система податкової звітності у Швеції надзвичайно прозора.

"Наприклад, якщо я знаю ім’я, прізвище та адресу проживання будь-якої людини, то я можу отримати дані про її доходи онлайн. Але для цього мені треба ідентифікуватися в системі – і тоді та людина отримає повідомлення, що такий-то громадянин зробив запит про його доходи", – каже Марина.

Шведська податкова – загалом дуже приємна організація, орієнтована на надання послуг. До них можна прийти з будь-яким запитанням стосовно податків або щодо заповнення декларації.

Щорічно, разом із паперовою версією декларації, громадяни отримують брошуру з детальними інструкціями, як доповнювати декларацію – написану простою мовою, із великою кількістю ілюстрацій. Можна запросити цю брошуру різними мовами. Також, податкове агентство організує велику кількість семінарів для підприємців, де пояснює всі нюанси оподаткування – такі семінари безкоштовні та відбуваються досить часто.

Втім, у Швеції також існують способи ухилятися від податків.

Звичним "чорним" ринком є ремонтні роботи та прибирання. Саме для боротьби із цими явищами податкове агентство дозволило тим, хто наймає людей для ремонтних робіт та тому подібного, списувати з податків до 50.000 крон, це близько 5.500 євро щорічно на людину. Однак сума залежить від кількості виплачених податків.

"Тобто, якщо я цього року заробила мало та заплатила 30.000 крон (близько 3.300 євро) податків, то списати на ремонтні роботи я можу максимум 30.000 крон (3.300 євро)".

З іншого боку, ці гроші можуть повернутися, лише якщо ремонтні роботи виконані легально й податкове агентство контролює документи. Тому громадянам вигідно заробляти більше та використовувати схему "повернення податків" для таких витрат, як ремонтні роботи, прибирання дому, послуги няні – але винаймати їх треба офіційно. Адже лише в таких випадках працює схема "повернення податків".

Основний спосіб уходу від податків для підприємців – це відсутність прибутку, тобто гроші мають бути кудись списані, і цьому має бути логічне пояснення.

Наприклад, частину прибутку можна списати на "представницькі витрати" – бізнес-ланч чи щось подібне. "Однак, якщо ви – приватний підприємець, і маєте 3-4 замовлення на місяць, але щодня проводите бізнес-ланчі, то податкова цим фактом однозначно зацікавиться, – розповідає Марина. – Звісно, податкова не звіряє всі цифри до копійки, але все має виглядати в межах розумного. Штрафи достатньо високі, тому ніхто не ризикує".

Можна додати, що податкове агентство шведи сприймають як дуже "доброзичливу" організацію, яка допомагає населенню та юридичним особам.

Наприклад, усі випадки, де має місце сумнів, податкова традиційно тлумачить на користь фізичної або юридичної особи, а не держави. Водночас, якщо має місце зумисне грубе порушення, то за нього можуть суворо покарати.

"Я думаю, що є певна довіра до системи, тому що люди, зрештою, розуміють, на що йдуть податки. Важливо розуміти, що система оподаткування та система соціальної політики – це вулиця із двостороннім рухом".

На що саме йдуть податки Швеції, ми розкажемо в одному з наших наступних матеріалів.

Ініціативу здійснено МГО "Інтерньюз-Україна" за підтримки Міжнародного фонду "Відродження"



Переглядів: 3927
Поширень: 0