Президент України Петро Порошенко призначив Радника Глави держави Ігоря Смешка головою Комітету з питань розвідки при Президентові України

Головний обов’язок Комітету сьогодні – забезпечити Збройні Сили достовірною, перевіреною інформацією розвідки.

Президент очікує від Комітету об’єктивного представлення позиції держави в інформаційній війні, потужних кроків, які сприятимуть консолідації української нації, інформаційному забезпеченню прийнятих рішень, підвищенню ефективності дій всіх силових підрозділів країни з захисту суверенітету, територіальної цілісності та незалежності нашої держави.

Ситуація в зоні АТО

Терористи продовжують порушувати режим припинення вогню. Найбільша кількість атак та обстрілів фіксується в районах донецького аеропорту, під Дебальцево та містом Щастя. Про це наголосив сьогодні під час традиційного щоденного брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Головною ціллю терористів залишається аеропорт, який вони за минулу добу 5 разів обстріляли з мінометів та стрілецької зброї. Двічі з «Градів» терористи обстріляли позиції ЗСУ біля н.п. Тоненьке.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12 годину 9 жовтня

Внаслідок обстрілів за добу один український військовослужбовець загинув, четверо поранені.

Бойових зіткнень на кордоні поза межами АТО не було.

Вчора о 19:10 зафіксовано черговий факт повітряної розвідки російським безпілотником на Маріупольському напрямку. У зв’язку з цим повідомляємо, що співробітники гарнізону міліції Донецької області відпрацювали комплекс дій з метою нейтралізації потенційної загрози у районі Маріуполя. Він включає взаємодію із військовими, які несуть службу на першій та другій лініях оборони. Наразі триває оснащення блокпостів 3-ї лінії оборони, які будуть тилом та підкріпленням для блокпостів другої полоси.

Зафіксовано ротацію терористичних підрозділів в регіоні. За оперативною інформацією, кадрові російські військовослужбовці відводяться з передової до лінії кордону з РФ, а на їх місце прибувають терористи самопроголошених ДНР та ЛНР, які пройшли підготовку в польових таборах ГРУ ГШ ЗС РФ в районі Ростова-на-Дону. Так, учора з 15:00 через пункт пропуску «Успенка» на територію Росії виїхало кілька колон техніки кількістю близько 10 одиниць кожна.

Наголошуємо, що розвідка зафіксувала перекидання захопленої в окупованому Криму військової техніки з українським маркуванням. Окрім того, що це є відвертою крадіжкою української власності, йдеться про ймовірність провокацій у вигляді обстрілів населених пунктів Донбасу, начебто з української зброї.

Протягом минулої доби виїзні бригади «Укроборонпрому» відремонтували 9 одиниць танків та бронетехніки.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

За офіційними даними СБУ, розширення зони АТО не планується. Повідомлення у ЗМІ, які містили інформацію про розширення, містять недостовірну інформацію.

Терористи продовжують обстрілювати житлові квартали у Донецьку. Учора з 17 години до опівночі тривали обстріли Куйбишевського та Київського районів. Внаслідок цих обстрілів в Донецьку загинуло 5 мирних жителів і 24 отримали осколкові поранення. Після потрапляння снарядів повністю знищено житловий будинок №53 по вулиці Зоологічній. В сусідньому будинку №55 на цій же вулиці пошкоджено покрівлю та господарські будівлі. Крім того, зруйновано приватні будинки №5 по вулиці Червонопартизанській і №116 по вулиці П’ятницького, а також багатоквартирні будинки 216 і 221 по вулиці Куйбишева. Крім того, зафіксовано пошкодження розподільних газопроводів в цих районах.

Наразі, незважаючи на ризик для життя відновлювальні ремонтні бригади роблять все можливе для відновлення газопостачання абонентам північної частини Донецька, проводять технологічні заходи зі стабілізації тиску в газових мережах.

В м. Маріуполь відновлено роботу Донецького облуправління «Ощадбанку». Люди тепер можуть отримувати заробітну платню у банкоматах.

Зі 112 вантажівок гуманітарної допомоги з Німеччини 40 вже розвантажено. Робота з розвантаження триває. Нагадаємо, що цей гуманітарний вантаж містить модулі, з яких будуть побудовані містечка для тимчасового перебування біженців.

Також до України прямує гуманітарна допомога з Варшави. Польські волонтери та приватні фірми зібрали для українських військових та вимушених переселенців з зони АТО предмети особистої гігієни, побутову хімію, теплий одяг та медикаменти.

Ми вже неодноразово повідомляли про те, що терористи вивозять з України до РФ на продаж все, що можуть розграбувати – вугілля, металобрухт, автомобілі тощо. Тепер такі факти зафіксовано спостережною Місією ОБСЄ. Зокрема, Місія, яка базується на російських прикордонних пунктах пропуску «Гуково» та «Донецьк» в Ростовській області, зафіксувала факт перевезення вантажівками вугілля з Луганської області на територію Російської Федерації.

У Звіті Місії, який був оприлюднений учора, йдеться про те, що вантажні конвої перевозять вугілля з Луганської області до Російської Федерації з того часу, як залізнична прикордонна колія є в неробочому стані.

Також місія зафіксувала збільшення кількості осіб, вдягнених у військовий одяг, які перетинали кордон як з території України на територію Росії, так і в зворотному боці.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Сполучені Штати прагнуть посилити здатність України зміцнювати безпеку своїх кордонів і зберегти свою територіальну цілісність і суверенітет в умовах російської окупації Криму і планомірних дій сепаратистів, яких підтримує Росія, з дестабілізації ситуації у східній Україні. Так, Президент США Барак Обама затвердив рішення про надання додаткової допомоги у галузі оборони та безпеки на понад 46 мільйонів доларів з серпня, на додаток до вже оголошених раніше 70 мільйонів доларів безпекової допомоги.

Помічник міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Дерек Шоллей також уточнив, що Сполучені Штати працюють над програмою щодо надання летальної допомоги Україні.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг засвідчив готовність до подальшої активної співпраці з метою належної та швидкої імплементації рішень саміту НАТО в Уельсі щодо посилення обороноздатності України на фоні агресії з боку РФ.

Це буде предметом діяльності трастових фондів НАТО, метою яких є підтримка України в чотирьох сферах: кібербезпека, логістика, система зв’язку та управління, реабілітація поранених військовослужбовців. Практична реалізація вищезазначених трастових фондів має отримати старт на засіданні міністрів закордонних справ НАТО, яке відбудеться у грудні ц.р.

Міністерство закордонних справ України направило ноту протесту МЗС Росії у зв’язку з відкриттям Росією п’яти портів на тимчасово окупованій території Криму для іноземних суден. В документі наголошено, що дії російської сторони є черговим грубим порушенням суверенітету України, а також порушенням міжнародно-правових зобов’язань відповідно до положень Конвенції ООН з морського права 1982-го року, міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі 1974 року та міжнародного кодексу з охорони суден і портових засобів. МЗС вимагає від РФ негайно припинити міжнародно-протиправні діяння, зокрема, скасувати це розпорядження уряду Росії, поважати суверенітет і територіальну цілісність України та припинити збройну окупацію частини території України.

Нагадаємо, що Україна ще в середині травня повідомила Міжнародній морській організації про підготовку рішення щодо закриття кримських портів. Морські порти України в Євпаторії, Феодосії, Ялті, Керчі та Севастополі офіційно закриті з 15 липня цього року до відновлення конституційного ладу України та припинення збройної окупації РФ.

По суті ж таке рішення означає, що будь-яке судно, яке зайшло в морські порти півострова, робить це на свій страх і ризик, оскільки судновласники та капітани суден, які проігнорували подібну заборону, можуть зіткнутися з серйозними проблемами (штрафами, або навіть тюремними ув’язненнями).

Держсекретар США Джон Керрі та міністр закордонних справ Великої Британії Філіп Гаммонд заявили, що дії Росії останніх місяців кидають виклик найбільш базовим принципам міжнародної системи і закликали Росію виконати взяті на себе зобов’язання щодо миру на Донбасі. За словами Джона Керрі, Вашингтон і Лондон «згідні з тим, що Росії необхідно негайно вивести свої сили з України, припинити надавати матеріальну підтримку терористам і виконати свої зобов’язання в рамках мінських домовленостей».

Також Міністр фінансів США Джейкоб Лью вказав на можливість посилення режиму санкції проти РФ у разі порушення перемир’я на сході України.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Рафал Тшасковський заявив, що Польща не погодиться на можливе послаблення санкцій ЄС щодо Росії з огляду на нинішній розвиток ситуації в Україні. «Росія не демонструє зацікавлення реальною деескалацією ситуації у східній Україні», – заявив він.

Спікер спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Майкл Боцюрків повідомив, що спостережну місію ОБСЄ в Україні продовжено на шість місяців. «Наш мандат тривав шість місяців. На даний момент наша місія продовжена ще на шість місяців за рішенням всіх 57 країн-учасниць місії», – заявив він. За словами спікера спецмісії ОБСЄ, планується присутність місії на території 10 міст, зараз працює 90 спостерігачів і скоро їх кількість сягне до 300 осіб».



Переглядів: 2988
Поширень: 0