Учора Президент України Петро Порошенко здійснив робочу поїздку до Харківської області, у програмі якої вже традиційно було зроблено акцент на питаннях безпеки і оборони.

Під час відвідання Харківського університету Повітряних Сил ім. І.Кожедуба Президент України наголосив на тому, що держава надасть необхідну підтримку для відновлення та модернізації Військово-повітряних Сил України. Президент відзначив докорінну зміну у ставленні населення до армії. Сьогодні вся країна розуміє та демонструє повагу до Збройних Сил. Якщо рік тому менше 20% українців були готові захищати Батьківщину зі зброєю руках, то у жовтні цього року їх вже понад 60%. Рівень довіри до армії сьогодні складає 63%.

Петро Порошенко здійснив робочу поїздку до Харківської області

Петро Порошенко також відвідав «Завод імені В.О.Малишева», який виробляє сучасну бронетанкову техніку, зокрема, танки «Оплот», модернізовані БТР-Е та БТР-4 МВ, проводить капітальний ремонт танків Т-64 та відновлювальний ремонт танків БМ «Булат». Крім того, на заводі освоюється виробництво машини «Дозор-Б». Президент підкреслив, що у найближчі місяці необхідно суттєво збільшити надходження бронетехніки до військових частин. Для цього буде збільшений обсяг держаного замовлення. Планується, що наступного місяця «Завод ім. Малишева» випустить рекордну кількість продукції.

Петро Порошенко здійснив робочу поїздку до Харківської області

Ситуація в зоні АТО

Незважаючи на певне зниження напруги в зоні проведення АТО, в окремих районах ситуація залишається складною через провокації терористів. Найбільш неспокійна ситуація під Дебальцево, у Донецькому аеропорту та біля міста Щастя. Як зазначив сьогодні під час щоденного брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, за минулу добу загиблих серед українських військових немає, поранено 4 військовослужбовця.

Протягом доби терористи 4 рази обстріляли Донецький аеропорт з мінометів, зенітних установок та стрілецької зброї. У результаті постійних штурмів позицій ЗС України в аеропорту Донецька загони терористів та російських найманців зазнають критичних втрат. За оперативними даними, поповнювати угруповання бойовиків планують за рахунок членів козачих організацій з Російської Федерації. Однак з цим є проблеми, бо все більше найманців відмовляється їхати на Донбас, адже інформація про мужність і героїзм українських військових широко поширюється у Росії.

У передмісті м. Горлівки - селі Майорське наші бійці відбили атаку терористів на наш блокпост. Наші позиції неподалік н.п. Нікішине, Новоласпа, Уманське були обстріляні з гранатометів, мінометів та стрілецької зброї.

Єдиний випадок застосування терористами артилерії зафіксовано поблизу с. Міус, де було обстріляно блокпост сил АТО. В цілому стволову та реактивну артилерію проти українських військ бойовики майже застосовують. Водночас артилерія регулярно використовується під час сутичок між різними бандами терористів. Такі сутички останнім часом почастішали. Вони несуть особливу небезпеку для мирного населення.

Ситуація у Маріуполі спокійна і контрольована, міські служби працюють у штатному режимі.

За минулу добу зафіксовано зростання активності у веденні повітряної розвідки позицій сил АТО з боку терористів та російських військ. Роботу БПЛА 6 разів зафіксовали на Маріупольському напрямку, а також двічі на адміністративному кордоні окупованим Кримом.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У м. Попасна Луганської філії Концерну РРТ після відновлення електроживлення налагоджено роботу аналогових передавачів українських телевізійних каналів «1+1» та «Інтер».

Протягом доби піротехнічними підрозділами ДСНС України виявлено та вилучено 177 одиниць вибухонебезпечних предметів. Всього на звільнених територіях обстежено 1 400 га територій. Виявлено та вилучено понад 23 тисячі одиниць боєприпасів.

Міжнародна підтримка України

Німецькі громадські організації відмовляються брати участь у російсько-німецькому форумі «Петербурзький діалог». У своєму листі на ім’я Федерального канцлера ФРН А.Меркель та глави МЗС ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра численні фонди та організації аргументують своє небажання тим, що російське керівництво «анексувало Крим, порушуючи норми міжнародного права, та розпочало неоголошену війну нового типу на Сході України». Представники німецького громадського сектору вказують на тиск, який чиниться в Росії на незалежні ЗМІ, опозицію та неурядові організації, зокрема на той факт, що останніх змушують реєструватися як «іноземних агентів», якщо вони отримують закордонну підтримку.



Переглядів: 3263
Поширень: 0