Литва зможе обійтися без російського газу після того, як почне працювати термінал зрідженого газу, заявила президент країни Даля Грибаускайте в інтерв\'ю агентству Reuters. За її словами, за допомогою терміналу в Клайпедському порту Литва зможе не тільки задовольнити свої потреби в газі, а й постачати зріджений газ в сусідні країни - Латвію і Естонію.

Литва не тільки готова відмовитись від російського газу, а ще й хоче допомогти газом Латвії та Естонії"Ми не будемо залежати від поставок Газпрому. В разі перебоїв в поставках наш термінал зможе задовольнити близько 90% потреб трьох балтійських держав в газі", - сказала Грібаускайте.

Нагадаємо, термін дії договору Литви з Газпромом закінчується наприкінці 2015 року. За словами Грібаускайте, угоду переукладуть, тільки якщо російська компанія виконає низку умов. Відкриття терміналу зрідженого газу в Литві призначено на 27 жовтня цього року.

16 червня Газпром скоротив до нуля поставки газу для України, залишивши тільки обсяги прокачування для європейських споживачів. Крім того, Україна і Росія подали позови до Стокгольмського арбітражу: Україна - про встановлення справедливої ​​ціни на газ при збереженні діючого контракту та про стягнення $ 6 млрд в якості переплати в попередні періоди. Позовна вимога російської сторони - стягнути з України борг за спожите паливо.



Переглядів: 3073
Поширень: 0