Ситуація в зоні АТО

Напередодні виборів до Верховної Ради України підрозділи сил АТО переведено на посилений режим несення служби. На звільнених територіях Донбасу правоохоронці та представники спецслужб посилили антитерористичні заходи, щоб завтра усі громадяни України змогли спокійно проголосувати. Зокрема, у населених пунктах Донеччини відкриються виборчі дільниці, де зможуть віддати свій голос близько 1,5 млн. мешканців області. Безпеку громадянам та гарантії невтручання у процес волевиявлення буде забезпечено на всіх етапах – під час голосування, підрахунку голосів та перевезення бюлетенів з виборчих дільниць до окружних виборчих комісій.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 25 жовтня

В цілому активність терористів у зоні АТО за минулу добу не підвищилася. За минулу добу загиблих серед наших військовослужбовців немає, поранення отримали 10 українських військових.

Відбулися певні зміні в локалізації активності бойовиків, яка наразі сконцентрована навколо Донецька. При цьому на півдні Донецької області та на Луганщині активність терористів знизилася.

Ми спостерігаємо передислокацію озброєних терористичних угрупувань та техніки на напрямках Донецького аеропорту та у районі м. Дебальцеве. Сили АТО готові діяти адекватно до розвитку ситуації. За оперативними даними, на кілька одиниць бронетехніки у Донецьку терористи нанесли позначки Збройних Сил України. У зв’язку з цим не виключені провокації проти місцевих мешканців.

Ситуація на 32-му блокпосту у районі н.п. Сміле контрольована, у даний момент він не обстрілюється, у наших військових достатньо зброї та боєприпасів, щоб відбити можливий напад. У разі необхідності підрозділи Збройних Сил готові надати підкріплення захисникам цього блокпосту.

У Маріуполі ситуація стабільна, комунальні служби та транспорт працюють у шатному режимі.

На ділянках кордону, які контролюються українськими військовими, бойових зіткнень з терористами за минулу добу не було.

У районі н.п. Станиця Луганська було зафіксовано активність снайперських груп бойовиків. Так, вчора о 15:50 у районі н.п. Колесніковка снайпер-терорист обстріляв прикордонний наряд Луганського прикордонного загону. Постраждалих серед прикордонників немає. 

Збройні Сили РФ продовжують здійснення повітряної розвідки у прикордонній зоні зі своєї території. Вчора о 18:58 у районі н.п. Красна Талівка прикордонники зафіксувати проліт на висоті до 2 км безпілотника в районі н.п. Благовіщенка на території РФ. Також вчора о 19:25 проліт безпілотника зафіксовано у районі н.п. Можаєвка на території РФ, на висоті до 2 км. В обох випадках порушення повітряного простору України не зафіксовано.

 Ситуація у населених пунктах зони АТО

Наші військові блокують спроби виїзду за межі зони АТО терористів та вивезення зброї. Вчора о 14:30 на одному з контрольних пунктів у районі м. Краматорська під час огляду легкового автомобіля «Деу» (водій гр. України), виявлено 1 гранату «РГД 5», 40 мм гранату «ВОГ – 25» та радіостанцію «Кенвуд». Водія разом з виявленими гранатами та радіостанцією передано співробітникам Костянтинівського РВВС у Донецькій області.

На Донеччині внаслідок дій терористів повністю знеструмлено 38 населених пунктів в Шахтарському, Амвросіївському, Мар’їнському, Ясинуватському та Тельманівському районах, а також частково міста Донецьк, Мар’їнка, Горлівка та Авдіївка.

Органи влади на звільнених територіях налагоджують роботу за підтримки громадян, які залишають райони, окуповані терористами. Станом на 24 жовтня 2014 р. управління праці та соціального захисту населення м. Краматорська зареєстровало близько 1400 осіб, які переміщуються із зони проведення АТО. З метою отримання адресної грошової допомоги для покриття витрат на проживання управління зареєструвало 1059 переміщених осіб.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Під час засідання Ради Безпеки ООН, яке завершилося вчора у Нью-Йорку, вкотре було озвучено підтримку України. Зокрема, представник Генерального секретаря ООН Оскар Таранко у своєму виступі заявив, що чесні та прозорі парламентські вибори в Україні - це необхідний крок до мирного вирішення кризи. Водночас він засудив спробу керівників проросійських угруповань провести власні вибори 2 листопада.

Верховний комісар ООН з прав людини Іван Шимонович у своїй доповіді під час засідання Ради Безпеки ООН наголосив на численних порушеннях прав людини бойовиками, зокрема, він звернув увагу на насильницьку мобілізацію і страти на території, підконтрольній терористам, зникнення людей на півострові Крим і порушення прав на віросповідання та освіту.

Представник Великої Британії в ООН Майкл Лайал Грант заявив про те, що попри Мінські домовленості Росія продовжує розпалювати конфлікт на сході України. «Росія і далі постачає сепаратистам зброю, включно з артилерією. Їхні військові сили залишаються на території України. Там застосовують знайому тактику, яку Росія вже використовувала під час конфліктів у Молдові та Грузії - з роздачею паспортів на територіях, що контролюють сепаратисти», - сказав він. Члени Ради Безпеки ООН наголосили на тому, що Росія має припинити ескалацію конфлікту та дотримуватись мінських угод. Також було повідомлено, що місія ОБСЄ не знайшла доказів використання Україною касетних бомб.



Переглядів: 3401
Поширень: 0