Ситуація в зоні АТО

Істотних змін у ситуації в зоні АТО протягом дня не відбулося. Щодо безпекової ситуації повідомляємо, що вибори проходять без надзвичайних подій, серйозних проблем не зафіксовано. На даний момент проголосували вже близько 80% військовослужбовців, які перебувають у зоні АТО.

Станом на 15:00 досі не розпочали роботу 8 дільничних виборчих комісій, що розташовані в Попаснянському районі Луганської області. Причина – несвоєчасна підготовка виборчих комісій. Зареєстровано 19 повідомлень про замінування приміщень дільничних виборчих комісій. Після здійснення перевірки правоохоронцями у жодному випадку вибухівку знайдено не було.

Органи внутрішніх справ розслідують чотири факти вилучення зброї. У с. Андріївка на Донеччині на виборчій дільниці №140095 виборчого округу №59 працівники підрозділу патрульної служби міліції «Дніпро-1» в сумці у спостерігача від одного з кандидатів виявили гранату РГД-5.

Також протягом дня терористи переважно зі стрілецької зброї обстрілювали позиції наших військових. Зокрема, було обстріляно аеропорт Донецька та опорний пункт у районі н.п. Нікішине. Загиблих і поранених серед українських військових немає.

У Донецьку терористи виселяють людей з багатоповерхових житлових будинків, розташованих біля аеропорту. Бойовики завозять зброю, захоплюють вказані будівлі та облаштовують там вогневі точки.

О 14:00 відбувся обстріл зі стрілецької зброї позицій прикордонників в районі селища Камишне Луганської області, що біля кордону з Росією. Постраждалих серед прикордонників немає.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Військовослужбовці Національної гвардії України з 25 жовтня охороняють громадський порядок із забезпечення виборчого процесу під час позачергових виборів народних депутатів України. Військові патрулюють місцевість біля виборчих дільниць у населених пунктах по всій території країни, зокрема, на території проведення антитерористичної операції - в населених пунктах Маріуполь, Слов’янськ, Красноармійськ та Велика Новоселівка.

У тимчасово окупованих населених пунктах Луганської області терористи у день виборів до Верховної Ради України вдаються до залякування виборців. Так, за наявними даними, 26 жовтня на тимчасово підконтрольній терористам території Луганської області розповсюджувалися листівки, в яких бойовики залякували пенсіонерів, що в разі якщо останні прийдуть на вибори, вони не отримають пенсію. В інших листівках вказано, що осіб, які прийдуть на вибори, судитимуть за законом воєнного часу, а представників виборчих дільниць розстрілюватимуть.

Також аби завадити проведенню виборів до Верховної Ради України на території Луганської області терористи з 25 жовтня перешкоджають мешканцям виїжджати за межі контрольованої бойовиками території.

Інформація про те, що на 107 виборчу дільницю 106-го виборчого округу міста Сєвєродонецьк Луганської області прийшло десять озброєних людей та вимагали змінити голову виборчої комісії, не відповідає дійсності. У місті на даний час вибори відбуваються спокійно, грубих порушень виборчого законодавства не зафіксовано.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Голова місії спостерігачів Парламентської асамблеї ОБСЄ Доріс Барнетт заявила, що непроведення виборів у ряді районів Донецької та Луганської областей не дає підстав говорити про те, що загальний процес волевиявлення буде нелегітимним. «Через неучасть певних територій України у виборах ми не маємо жодного права сказати чи натякнути, що ці вибори можуть бути нелегітимними», - сказала вона. На переконання Доріс Барнетт, люди, які говорять про це, «ставлять під загрозу весь процес та хочуть дискредитувати самі вибори».



Переглядів: 2892
Поширень: 0