Завдання із забезпечення безпеки під час проведення позачергових виборів до Верховної Ради України, яке було поставлено Президентом України перед силовими відомствами, виконане.

Правоохоронці, спецслужби та Збройні Сили України провели велику підготовчу роботу, діяли на випередження. Тому кількість ексцесів, які становили загрозу безпеці громадян, у день голосування була мінімальною. У тих ситуаціях, де виникали проблеми, силовики діяли оперативно та фахово.

Зокрема, протягом останнього тижня СБУ виявила і знешкодила кілька диверсійних груп у Харкові, Одесі, Запоріжжі, Маріуполі. Потужне злочинне угруповання готувало вчинення терактів у столиці. Усіх членів угрупування затримано. Роботу з нейтралізації зловмисників розпочато з моменту оголошення позачергових парламентських виборів в Україні.

За дорученням Президента України Служба безпеки спільно з Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України долучилася до забезпечення безперебійної роботи серверу ЦВК та забезпечила безперебійне функціонування інформаційних систем ЦВК. Сьогодні можна вже говорити про те, що з DDos-атаками служби справилися.

В зоні АТО вчора проголосували близько 10 тисяч військових.

Виборчий процес у Збройних Силах відбувся організовано, проблемних питань з голосування у пунктах постійної дислокації військ виявлено не було. У зоні проведення антитерористичної операції, а також на полігонах, у районах відновлення бойової готовності, особовий склад узяв участь у виборах шляхом зміни місця голосування без зміни виборчої адреси та голосував лише у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Завдяки злагодженій роботі органів місцевої влади та сил АТО вибори на Донеччині та Луганщині відбулися без істотних проблем. Явка виборців у Донецькій області склала 32,4%, у Луганській – 32,87%. Окремі підрозділи сил АТО, які перебували на передовій або в інших небезпечних районах, проголосувати не змогли. Але переважна більшість воїнів змогла реалізувати своє право голосу.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд привітав дострокові парламентські вибори в Україні та зазначив, що вони були яскравим вираженням прагнень її народу до миру, демократії та єдності країни.

У спільній заяві посла США в Україні Джеффрі Пайєтта й посла США при ОБСЄ Деніела Беєра, оприлюдненій вчора, наголошується на тому, що атмосфера на тих десяти дільницях, які вони відвідали протягом кількох годин у Києві в неділю, була оптимістичною й позитивною. «Сьогодні ми мали честь спостерігати українську демократію в дії», - сказано в заяві.

Президент правозахисної організації Freedom House Девід Кремер вважає, що попри напружену обстановку парламентські вибори в Україні були демократичними та прозорими.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк Вальтер Штайнмайєр надав позитивну оцінку парламентським виборам в Україні та охарактеризував їх такими, що сприятимуть реформам в нашій державі.

Глава МЗС Польщі Гжегож Схетина заявив, що вибори в Україні відбулися у демократичний і відкритий спосіб, легітимність та прозорість яких не викликає сумнівів.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус констатував, що результати парламентських виборів засвідчили перемогу європейського вибору українського народу.

Крім того, Прем’єр-міністр Канади Стівен Харпер заявив, що парламентські вибори в Україні стали важливим кроком на шляху до зміцнення демократії в країні та наголосив, що Оттава й надалі підтримуватиме Київ у питаннях інтеграції з ЄС.

Міністр закордонних справ Австрії Себастіан Курц вважає, що дострокові парламентські вибори в Україні є сигналом для демократичного прогресу.

 Ситуація в зоні АТО

У день виборів інтенсивність обстрілів терористами позицій українських військових була на такому ж рівні, як і в суботу. В цілому можна констатувати, що наприкінці тижня активність терористів знизилися, хоча вони продовжують порушувати режим припинення вогню в окремих районах.

Ситуація на блокпосту №32 у районі Сміле залишається непростою, але контрольованою. Учора було проведено рейд з деблокування блокпосту, під час якого було доставлено питну воду, боєприпаси та продукти харчування. Наші військові продовжують утримувати позиції.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 27 жовтня

Під час рейду внаслідок підриву на фугасі було виведено з ладу бойову машину розмінування сил АТО. Також наші сили втратили один БТР, який вів бій зі сторони блокпосту для підтримки прориву деблокуючих підрозділів. 2 членів екіпажу БТР загинули.

Учора українські військовослужбовці вступили в бій та успішно відбили напад біля Новоласпи Донецької області. Атака почалася після двох обстрілів наших позицій з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї. Противник зазнав втрат і відступив.

Триває фіксація стягування військової техніки та живої сили противника до північно-західних передмість та районів Донецька. Вчора терористи тричі з гранатометів та стрілецької зброї обстрілювали позиції українських військових у районі Донецького аеропорту. Проте піти на штурм бойовики не наважилися, оскільки протягом останнього часу вони зазнали значних втрат.

З установок «Град» бойовики обстріляли взводні опорні пункти сил АТО поблизу с. Нікішине Донецької області та с. Міус Луганської області.

Сьогодні зранку о 8:15 на Маріупольському напрямку почався обстріл позицій сил АТО на лінії Павлопіль-Гнутове. Обстріл вівся з мінометів і танків. Наші військові успішно відбили атаку та підбили танк, який терористи одразу покинули на полі бою.

За минулу добу зафіксовано 3 випадки застосування безпілотників у районах активних операцій та обстрілів терористів: неподалік Сартани на півдні Донецької області, та біля Трьохізбенки та Новоайдару Луганської області.

Протягом доби бойових зіткнень на кордоні поза межами зони АТО не зафіксовано.

Державна прикордонна служба України розпочала підготовку до проведення кардинальних реформ у відомстві. Основна мета змін – привести структуру Державної прикордонної служби України у відповідність до реалій сьогодення, позбутися корупціонерів, посилити протидію контрабанді та організованій злочинності на державному кордоні.

Для реалізації цього в Адміністрації Державної прикордонної служби України вже створено робочу групу, яка опрацює дорожню карту реалізації реформ. Анонсовані у відомстві зміни направлені на виконання Мирного Плану Президента України та «Стратегії реформ-2020».

Усі військовослужбовці НГУ, які служать у зоні АТО, повністю забезпечені зимовою формою одягу. Тривають роботи з утеплення бліндажів поблизу блокпостів, оснащення переносними печами для обігріву та приготування їжі. Щодня військовослужбовці забезпечуються трьохразовим гарячим харчуванням, на далеких блокпостах – сухими пайками та питною водою.

За останні 7 днів виїзні бригади «Укроборонпрому» відремонтували 34 одиниці техніки. Власними потужностями Концерн відновив 10 танків та 13 БМП. Крім того, відновлено 8 бронетранспортерів БТР-70, БТР-80, а також 3 бронетранспортери БТР-3 та БТР-4 для Нацгвардії України. Всю відновлену техніку спрямовано до зони АТО.

Ситуація у населених пунктах зони АТО

У Донецьку ніч з 26 на 27 жовтня пройшла спокійно. З метою виправдання протиправного вилучення техніки і майна у громадян, примусового залучення населення до лав незаконних озброєних формувань, а також здійснення провокацій представники незаконних збройних формувань продовжують поширювати дезінформацію про підготовку українських військ до наступу після проведення виборів у Верховну Раду України.

Бойовики сьогодні близько 10 години ранку почали обстріли з великокаліберної артилерії житлових кварталів Куйбишевського, Київського, Ленінського та Петровського районів міста Донецька.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та знешкодили 128 одиниць боєприпасів, з них: 95 артилерійських снарядів; 10 мінометних мін; 5 бойових гранат та мін; 18 інших вибухонебезпечних предметів. Обстежено 2,3 га територій. Загалом від початку робіт перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 960 адміністративних споруд та інших будівель. Обстежено понад 1454 га територій. Виявлено та знешкоджено 25 537 одиниць боєприпасів.



Переглядів: 2517
Поширень: 0