Зведені дані ІАЦ РНБО

Ситуація у зоні АТО

Аналіз отриманих даних говорить про тенденцію до збільшення активності розвідувально-диверсійних груп та інтенсивності обстрілів з боку терористів та російських військових. Зокрема, посилились обстріли контрольованих українською владою населених пунктів Луганської області, перепідпорядкованих до Новоайдарського та Попаснянського районів.

Таку інформацію оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

На лівому березі річки Сіверський Донець наші військові відбили атаку з напрямку селища Геєвка на взводний опорний пункт позицій ЗСУ. Терористи зазнали втрат.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 31 жовтня

У Донецькому аеропорту та в районі Авдіївки з систем залпового вогню, мінометів, гранатометів, зенітних установок та стрілецької зброї бойовики сім разів обстріляли позиції українських військових. Тривають обстріли під Дебальцеве та селищем Тоненьке.

Окрім цього терористи обстріляли наші позиції в районі н.п. Нікішине, Вуглегірськ, Ольховатка, Майорськ, Красногорівка, Миколаївка, Кірове на Донеччині, та в районі н.п. Сокільники, Трьохізбенка, Щастя, Кримське, Золоте, Міус, Новогригорівка, Попасна, Чорнухине – у Луганській області.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 31 жовтня

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження стосовно громадянина Російської Федерації Михайла Порєчєнкова за ст.258-3 Кримінального кодексу України за участь у терористичній діяльності т.зв. «ДНР».

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 31 жовтня

Під час обстрілу позицій українських військових у Донецькому аеропорту Порєчєнков був у касці з написом «Преса», що грубо порушує журналістські стандарти та зайвий раз підкреслює характер участі російської преси у конфлікті в Україні.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 31 жовтня

Росіяни продовжують перекидати на територію Донбасу особовий склад та техніку наступального характеру.

Факти здійснення повітряної розвідки за допомогою безпілотників були зафіксовані в районі н.п. Сартана, Велика Новосілка у Донецькій області. Ще один безпілотний літальний апарат виявили прикордонники на придністровському сегменті українсько-молдовської ділянки кордону поблизу українського н.п. Садове Одеської області.

За минулу добу загинув один український військовий, ще 4 отримали поранення.

Вчора вдалося звільнити ще одного українського військового, який був поранений в бою і перебував у терористів. Зараз нашому бійцю надають необхідну медичну допомогу.

Упродовж доби бойових зіткнень на кордоні поза межами АТО не було.

Ситуація в населених пунктах

Сьогодні близько 7 години ранку розпочалося переміщення так званого російського гуманітарного конвою на територію України. Загалом, у двох російських пунктах пропуску – «Матвєєв Курган» та «Донецьк» – зафіксовано переміщення 76 автомобілів та 147 осіб.

Українські прикордонники, які працюють на цих пунктах у міжвідомчих робочих групах, здійснили лише візуальний огляд транспортних засобів і вантажу. Митне оформлення вантажу не здійснювалось, оскільки не надано жодної інформації про його набувачів.

Представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста не брали участь в оформленні та переміщенні вантажу. Російська сторона порушила вимоги міжнародного та українського законодавства щодо переміщення товарів гуманітарної допомоги. За оперативними даними, левова частка вантажу призначена для забезпечення підрозділів бойовиків, оскільки у них бракує постачання. Частину продуктів росіяни планують перед телекамерами роздати місцевим мешканцям під час псевдовиборів 2 листопада.

На Маріупольському напрямку зафіксовано активізацію незаконних збройних формувань кавказької національності в районі н.п. Саханка. Вся наявна бойова техніка з цього району переміщується в напрямку н.п. Широкіне. Ситуація у самому Маріуполі спокійна, міські служби працюють у штатному режимі.

Як ми вже повідомляли, між терористичними угрупуваннями загострюються протистояння. Від цього, на жаль, потерпають мирні громадяни. Зокрема, вчора у Донецьку бойовики різних збройних угрупувань обстрілювали одне одного з артилерії. Внаслідок цієї перестрілки загинув мирний мешканець, ще один отримав осколкові поранення. Також внаслідок цього обстрілу в Куйбишевському і Петровському районах міста пошкоджено житлові будинки і господарські будівлі по вул. Двінська 18, Білозерська 19, Ургальська, 37.

Учора о 9:30 у місті Дебальцеве в сортувальному парку станції «Дебальцеве» Донецької залізниці між залізничними коліями біля цистерни, заповненої кам’яновугільною смолою, виявлено та вилучено саморобний вибуховий пристрій. Саморобна міна складалась з 9 гранат – з шести гранат Ф-1 та трьох гранат РГД-5, автомобільного акумулятора й електричних дротів. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.15 та ч.1 ст. 258 КК України (замах на терористичний акт).

Зважаючи на те, що останнім часом активність диверсійних груп збільшилась, у тому числі, у населених пунктах за межами зони АТО, закликаємо громадян України бути пильними. Зокрема, звертати особливу увагу на нехарактерну активність у підвальних приміщеннях житлових будинків. Інформацію щодо підозрілих осіб та ознак диверсійної діяльності можна передавати на гарячу лінію СБУ: 0800 501 482

До 39 районів та міст Донецької області сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам профінансовано державну допомогу у сумі 166,1 млн. гривень. Станом на 30 жовтня з цієї суми вже виплачено допомогу на 162,6 млн. грн. Виплати тривають у Петровському районі Донецька. До 16 районів та міст Луганської області надійшла субвенція у сумі 68,1 млн. гривень. Станом на 30 жовтня виплачено допомогу у сумі 38,5 млн. грн. Здійснення виплат очікується у м. Луганськ та Станично-Луганському районі.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову із Жан-Клодом Юнкером, який із 1 листопада розпочинає виконувати обов’язки Голови Європейської Комісії. Співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі. Петро Порошенко підкреслив, що недотримання бойовиками двостороннього режиму припинення вогню та намір провести нелегітимні вибори 2 листопада руйнують Мінські домовленості про мирне врегулювання.

У розмові з Президентом України Канцлер Німеччини Ангела Меркель засудила намір проведення псевдовиборів у так званих “ДНР” та “ЛНР” 2 листопада, оскільки вони суперечить Мінському протоколу від 5 вересня. Президент України наголосив, що всі сторони Мінського протоколу і Мінського меморандуму несуть відповідальність за його виконання, в тому числі Російська Федерація, яка підтвердила відданість цим домовленостям за результатами багатостороннього діалогу у Мілані 17 жовтня.

Президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Ангела Меркель наголосили на важливості втілення в життя Мінського протоколу від 5 вересня та закликали повністю дотримуватися режиму припинення вогню, який терористи постійно порушують.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що Росії варто зробити «реальні зусилля з метою дотримання сторонами угоди про припинення вогню в Україні», натомість вибори у самопроголошених «Донецькій і Луганській народних республіках» підривають Мінські домовленості і не сприяють мирному врегулюванню конфлікту. Генсек Альянсу також заявив про безпрецедентну військово-повітряну активність Росії в Балтійському, Північному і Чорному морях. Столтенберг уточнив, що з середи тільки за 48 годин західними країнами було перехоплено не менше 24 літаків, а в цілому за рік – понад сотні. Такі показники перевищують минулорічні у тричі.

Міністри закордонних справ країн Вишеградської четвірки та Великобританії у спільній заяві наголосили на незаконності т.зв. виборів, які заплановані на 2 листопада у самопроголошених «ДНР» і «ЛНР», оскільки вони йдуть урозріз із Мінськими домовленостями від 5 вересня. Крім того, дипломати закликали Росію сприяти мирному розв’язанню українського конфлікту та не визнавати цих «виборів» легітимними.



Переглядів: 3399
Поширень: 0