Зведені дані ІАЦ РНБО

Вчора на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей, тимчасово підконтрольних терористам з так званих ДНР та ЛНР відбулись псевдовибори керівних органів цих організацій. Нагадаємо, що за фактом проведення цих виборів СБУ порушила кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 109 Кримінального Кодексу України. Йдеться про дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

Про це наголосив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Сам процес так званого голосування мав усі ознаки постановочного дійства для російських ЗМІ. Для імітації високої явки громадян у підконтрольних бойовикам районах Донецької області втричі, а в Луганській області – в 7 разів зменшено кількість місць голосування. Людей намагалися стимулювати продажем дешевих овочів та роздачею так званих соціальних карток. Після цього навіть самі мешканці Донецька і Луганська називають керівництво ДНР та ЛНР «овочевою хунтою». Для забезпечення «масової явки» у процесі «голосування» під виглядом «мирних мешканців» взяли участь військовослужбовці ЗС РФ.

Показники голосування не мають жодного сенсу, оскільки проголосувати міг будь-хто, голосування відбувалося навіть у Росії, бюлетені на цих виборах були надруковані на звичайних принтерах, а за три дні до виборів голосування розпочалося в Інтернеті. Про фарс цих псевдовиборів говорить навіть те, що серед тих, хто проголосував на них, є свійські тварини.

Красномовним фактом є пряме залякування виборців зброєю. На усіх ділянках перебували озброєні бойовики. При цьому активно поширювалась інформація, що усі, хто не прийде на голосування, будуть визнані «нелояльними особами», яких судитимуть «за законами воєнного стану». Пенсіонерів переконували, що дані для отримання їх пенсій були заблоковані Українською державою, для чого потрібно з’явитися на дільницю, щоб підтвердити своє місцезнаходження, а також отримати вищезазначену «соціальну карту», попередньо надавши свої дані. У м.Сніжному, оскільки явка на виборчих дільницях була вкрай низькою, терористи під’їхали на танках до житлових масивів, та погрожуючи обстрілом, примушували людей взяти участь у виборах. У м. Ровеньки місцеві вчителі та лікарі хотіли вийти на страйк, щоб не брати участь у «виборах», але терористи зібрали їх та пригрозивши зброєю, примусили йти на виборчі дільниці.

Водночас у 8 містах України мешканці Донбасу, вимушені залишити свої домівки через небезпеку, яку створюють бойовики, провели акції протесту проти так званих виборів.

Президент України Петро Порошенко заявив, що так звані вибори в окупованих районах Донецької та Луганської областей грубо порушують Мінські домовленості. «Фарс під дулами танків та автоматів, який влаштували дві терористичні організації на частині Донбасу – це жахлива подія, яка не має нічого спільного з реальним волевиявленням», – сказав Президент України.

Глава держави наголосив, що вже зараз провідні країни світу та впливові міжнародні організації засудили ці псевдовибори. «Мінський протокол передбачає проведення в окремих районах Донбасу дострокових місцевих виборів винятково на основі законів України. Тому грубе порушення міжнародних домовленостей ставить під загрозу мирний процес. Україна адекватно відреагує на цей виклик», – заявив Петро Порошенко.

Міністерство закордонних справ України заявило, що жодна авторитетна міжнародна організація та жодна демократична держава світу не направляли на псевдовибори своїх спостерігачів. Приїзд у Донецьку та Луганську області самопроголошених спостерігачів матиме для них відповідні правові наслідки.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що псевдовибори 2 листопада стали серйозним порушенням Мінських домовленостей і не сприятимуть мирному врегулюванню конфлікту в Україні.

Державний секретар США Джон Керрі наголосив, що офіційний Вашингтон не розглядає «псевдовибори» на Донбасі як легітимні, а заяви Росії про їх підтримку виходять за межі досягнутих Мінських угод.

Крім цього, офіційний представник Ради національної безпеки США Марк Строх заявив, що США «радять Росії утриматися від використання» результатів виборів в ДНР і ЛНР як «приводу для введення додаткових військ і військової техніки в Україну».

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, Голова комітету Європарламенту із закордонних справ Ельмар Брок та Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні назвали псевдовибори нелегітимними, вказали на невідповідність т.зв. виборів у «ДНР» і «ЛНР» 2 листопада Мінським домовленостям і закликали усі залучені сторони до повного виконання узгоджених положень.

Глава МЗС Німеччини Франк Вальтер Штайнмайєр наголосив, що Росія повинна утриматись від заяв щодо визнання «виборів» на територіях Донбасу, окупованих терористами т.зв. «ДНР» і «ЛНР», оскільки вони можуть бути розцінені терористами як заохочення до відділення від України. Німецький дипломат підкреслив, що вказане волевиявлення однозначно суперечить Мінськими домовленостями, тому ФРН їх не визнає.

Проведення в окупованих районах Донбасу псевдовиборів, які відбулись 2 листопада, засудили лідери та зовнішньополітичні відомства Литви, Латвії, Естонії. Зокрема, Міністр закордонних справ Естонської Республіки Урмас Пает заявив, що т.зв. вибори в Луганську і Донецьку є незаконними та націленими на «створення нових заморожених конфліктів на додаток до Криму».

Ситуація в зоні АТО

Минулої доби в зоні АТО спостерігалися дві тенденції. Активність терористів, які продовжують порушувати режим припинення вогню, вчора дещо зменшилася. Зменшилась кількість та інтенсивність обстрілів позицій українських військових. За минулу добу жоден військовослужбовець не загинув і не був поранений. Водночас не припиняється інтенсивне переміщення військової техніки та живої сили противника з території РФ до території, яка тимчасово підконтрольна бойовикам. Присутність російських військ вже навіть не маскується.

Найбільшу активність терористи проявляють у районі Донецького аеропорту, який було обстріляно з мінометів, а також у Станично-Луганському, Словяносербському та Попаснянському районах Луганської області.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на першу половину дня 3 листопада

Біля смт Фрунзе Слов’яносербського району Луганської області терористи з установок «Град», гранатометів та стрілецької зброї обстріляли блокпост № 31. Наша артилерія завдала удару у відповідь по вогневим точкам противника. Ситуація на цій ділянці залишається непростою. Проте захисники блокпосту його суттєво підсилили, вони мають все необхідне для виконання завдань. Минулої доби терористи обстріляли і блокпост у районі с. Кримське.

Поблизу с. Старий Айдар Станично-Луганського району бойовики 4 рази обстріляли з мінометів, гранатометів, зенітних установок та стрілецької зброї взводний опорний пункт українських військових.

Бойових зіткнень на ділянках кордону за межами зони АТО минулої доби не було. Також не зафіксовано фактів здійснення повітряної розвідки незаконними збройними формуваннями на кордоні та в контрольованих районах. Загалом за минулий тиждень прикордонники зафіксували використання противниками 25 безпілотників.

Водночас протягом доби зафіксовано проліт 3-х розвідувальних Су-24 Збройних Сил РФ над акваторією Азовського моря та над Керченською протокою, а також російського літака Іл-20 для проведення радіоелектронної розвідки над акваторією Чорного моря та поблизу острова Зміїний.

Вчора на контрольному пункті поблизу н.п. Піски було зупинено автомобіль ВАЗ без номерних знаків, в якому перебувало два громадяни Росії. Під час огляду автомобіля та перевірки документів у даних громадян було знайдено військові квитки Збройних Сил Росії. Затриманих передали співробітникам СБУ.

Фахівці виїзних бригад підприємств ДК «Укроборонпром» протягом доби відремонтували 1 танк Т-64, а також 1 одиницю автомобільної техніки.

Триває процес надання статусу учасника бойових дій військовослужбовцям, які несли службу у зоні АТО. На даний момент цей статус отримали понад 1100 осіб.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Учора після завершення псевдовиборів терористи знов розпочали обстріли житлових кварталів на тимчасово підконтрольних їм територіях.

Зокрема, у Луганській області, о 21:20 бойовики «Всевеликого войска донского» знову обстріляли с.Кримське у Новоайдарському районі. Селище терористи обстрілювали з мінометів, «Градів» та артилерії, внаслідок чого пошкоджено кілька приватних будинків, лінія електропередач і зруйновано обласний протитуберкульозний диспансер. Цей заклад розміщений на околиці селища, від нього до найближчої вогневої точки терористів – всього 650 метрів. Терористи прямим влученням мінометних мін зруйнували їдальню диспансеру, хворі на туберкульоз змушені тепер самотужки на відкритому вогні готувати собі їжу. Істотно пошкоджено житловий корпус. Після обстрілу персонал втік, з 16-ма пацієнтами залишилися тільки українські військовослужбовці. Сьогодні вранці обстріли Кримського поновилися, наразі бойовики обстрілюють цей нп зі стрілецької зброї.

Також з установок «Град» бойовики обстріляли м. Гірське Первомайської міськради та з мінометів –смт Чорнухине у Попаснянському районі.

У Донецькій області у с. Павлопіль Новоазовського району внаслідок обстрілів терористів отримали поранення 2 місцевих мешканця, пошкоджено газопровід та лінію електропередач. Місцеві жителі залишили частину приватних будинків.

Правоохоронці та спецслужби України посилили антидиверсійні заходи в усіх регіонах держави. Зокрема, учора голова СБУ доповів Президенту України Петру Порошенку про затримання в Києві шістьох членів особливо небезпечної диверсійної групи. Усі правопорушники затримані вчасно – скоїти злочин, який вони планували, зловмисникам не вдалося. До групи входили колишні співробітники органів внутрішніх справ, усіх їх було звільнено з органів МВС за дії, що дискредитують співробітників відомства. Злочинці були затримані у тому числі завдяки пильності пересічних киян. Диверсанти були озброєні автоматичною та стрілецькою зброєю. Також зі схованки правопорушників було вилучено арсенал зброї, зокрема, чотири АК, десять пістолетів та велику кількість набоїв до них.

Закликаємо громадян України бути пильними та у випадках виявлення підозрілих осіб повідомляти про це на гарячу лінію СБУ: 0800 501 482.



Переглядів: 2771
Поширень: 0