Ситуація в зоні АТО

Терористи за прямої участі російських військових та інструкторів продовжують приготування до проведення агресивних дій проти ЗС України та мирного населення. З території Росії до України прибувають військова техніка та конвої з живою силою.

Про це поінформував сьогодні на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

За оперативною інформацією, вчора опівночі з території України через закритий пункт пропуску «Довжанський» (Луганська область) здійснювалося вивезення «вантажу 200» (імовірно військовослужбовців РФ) на 5 вантажівках, які належать ростовській поховальній фірмі.

Протягом доби найбільшу активність терористів зафіксовано на Дебальцевському, Донецькому та Луганському напрямках.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 12 листопада

На Луганському напрямку бойовики понад десяти разів застосували  РСЗВ БМ-21 «Град» та міномети.

Вчора о 17:25 спільний наряд з прикордонників та військовослужбовців ЗСУ під час патрулювання Станиці Луганської біля центральної районної лікарні виявив диверсійну групу ворога та вступив в бій. Втрат серед наших військових немає, ворога було відкинуто. Триває операція із зачистки даного району від терористів.

За оперативною інформацією, в Луганську бойовики перевдягаються в українську форму з розпізнавальними знаками батальйону «Айдар» для вчинення провокацій і диверсій.

На Первомайському напрямку з реактивних установок «Град» та мінометів бойовики 5 разів обстріляли блокпост та опорний пункт військових біля с.Кримське. Це зараз найгарячіша точка у зоні АТО.

На Дебальцевському напрямку тривають вогневі сутички з застосуванням стрілецької зброї та мінометів. Біля н.п. Зайцеве та Неліпівка терористи обстріляли наші позиції з «Градів» та мінометів. Поблизу с.Майорське українські військові відбили танкову атаку. Терористи зазнали втрат.

В районі донецького аеропорту наші бійці відбили атаку терористів на взводний опорний пункт під Авдіївкою. Сам аеропорт терористи обстріляли чотири рази.

Сили АТО адекватно реагують на обстріли терористів. У відповідь наші військові знищують вогневі точки ворога. Зокрема, поблизу міста Докучаєвськ Донецької області наші військові знищили один з підрозділів зведеного реактивного дивізіону, укомплектованих російськими військовослужбовцями. Завдати точного удару дозволила активна підтримка з боку місцевих мешканців, які спочатку підтримували, але потім розчарувалися у так званій ДНР, і готові всіляко сприяти видворенню російських військ з української землі.

На Маріупольському напрямку бойовики обстріляли з артилерії та стрілецької зброї ротні опорні пункти сил АТО поблизу сіл Заможне, Новоласпа та Гранітне. Вчора о 17:55 на напрямку Маріуполь–Павлопіль зафіксовано російський безпілотник.

Сьогодні о 9:00 терористи обстріляли з лісосмуги блокпост прикордонників біля Маріуполя. Вогнем у відповідь напад відбито. На місці працює додаткова група на бронетехніці, яка зачищає район.

Внаслідок обстрілів та зіткнень протягом минулої доби загинув один військовий, п’ятеро поранено.

Учора в Міністерстві оборони України відбулася робоча зустріч з керівником секції логістичних спроможностей Департаменту оборонної політики та планування НАТО Брюно Кантеном. Під час зустрічі обговорено питання організації роботи нових трастових фондів НАТО, які були створені за результатами саміту НАТО в Уельсі за участі Президента України.

Зокрема, до компетенції Міноборони належить діяльність фондів з реформування систем логістики та стандартизації; покращення системи управління, зв’язку та інформатизації; перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або у відставку.

Сьогодні з полону терористів було звільнено капітана Ігоря Цинтила, який провів у приміщенні Донецького СБУ 75 діб. Вчора звільнено ще 4 заручників, які тривалий час перебували у терористів. Робота зі звільнення заручників триває.

Фахівці виїзних бригад підприємств ДК «Укроборонпром» за добу відновили 1 БТР-70, а також 2 одиниці БТР-4 та одну вантажівку.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

За період з 1 березня до 10 листопада 2014 року за сприянням у працевлаштуванні до центрів зайнятості звернулися 23,4 тис. мешканців АР Крим, м. Севастополя, Донецької та Луганської областей, з них статус зареєстрованого безробітного отримали 13,9 тис. осіб. Допомогу з безробіття отримали 8,9 тис. осіб.

Для оперативного підбору роботи громадянам на основі загальнодержавної бази даних оперативних вакансій функціонує сервіс «Пошук роботи» державної служби зайнятості. Звертатися можна за номером 0-800-50-50-60 зі стаціонарного телефону та 730 – з мобільного. База вакансій оновлюється щодня.

Нагадуємо, що відповідно до рішення Уряду, в населених пунктах Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади повністю або частково не здійснюють свої повноваження, видатки з державного бюджету, бюджету Пенсійного фонду України та бюджетів інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування здійснюватимуться лише після повернення згаданої території під контроль української влади. До 1 грудня з цих територій мають бути виведені усі бюджетні установи. Усі соціальні виплати також здійснюватимуться на територіях, які контролює українська влада. Мешканцям тимчасово окупованих територій будуть нараховуватися усі належні виплати, отримати які можна, звернувшись у встановленому порядку до органів соціального захисту на звільнених територіях Донбасу або за місцем реєстрації в інших регіонах України.

Служба безпеки України протягом останніх двох днів знешкодила дві диверсійні групи спецслужб РФ та викрила мережу інформаторів, які передавали терористам відомості про сили АТО – одну у Маріуполі, другу – у м. Рубіжне Луганської області. Диверсанти намагались створити розвідувально-інформаційну мережу для збору і передачі терористам даних щодо дислокації та переміщення сил АТО та корегування їх вогню. Також вони планували вчинити провокації і теракти з людськими жертвами на військових та стратегічних об’єктах регіону, у місцях масового скупчення людей.

Також Служба безпеки України затримала десятьох учасників терористичної діяльності «ДНР». П’ятеро з них безпосередньо входили до незаконних збройних формувань, а ще п’ятеро передавали терористам відомості про сили АТО. Затримані терористи – громадяни України під час окупації м. Слов’янськ чергували з вогнепальною зброєю на блокпостах, виконували роль «поліцаїв» – виявляли місцевих патріотів, охороняли склади зі зброєю тощо.

Крім того, СБУ разом з підрозділами Збройних Сил України та Нацгвардії затримали чотирьох осіб, які коригували вогонь бойовиків та повідомляли їм про дислокацію і переміщення сил АТО.

За усіма випадками наразі тривають оперативно-слідчі дії. Затримані надають свідчення. Підкреслимо, що затримання диверсантів відбулися завдяки допомозі місцевих мешканців.

Вчора до міста Краматорськ Донецької області прибула чергова гуманітарна допомога вагою майже 30 тонн, яку доправили рятувальники ДСНС України з Києва. До вантажу входять продукти харчування, ковдри, матраци, подушки тощо. Працівники Донецької ОДА розповсюдять цю гуманітарну допомогу серед жителів регіону.

До Маріуполя та Краматорська вже направлено понад 200 тонн гуманітарної допомоги.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та знешкодили 164 одиниці боєприпасів, з них: 60 артилерійських снарядів – 60, 17 мінометних мін та 87 інших вибухонебезпечних предметів. Обстежено 4 га територій. Загалом від початку робіт обстежено 1506,6 га територій. Виявлено та знешкоджено 27 453 одиниць боєприпасів.

Міжнародна підтримка

Президент України Петро Порошенко провів телефонні консультації з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель та Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським.

Під час телефонних консультацій з канцлером ФРН обговорено розвиток ситуації на Сході України, а також питання гуманітарної допомоги для мешканців Донбасу та енергетичної безпеки. Сторони відзначили значне нарощення військової присутності та важкого озброєння, що надходить з боку російського кордону. Ангела Меркель запевнила, що ситуація в Україні стане одним з найважливіших питань на саміті «Великої двадцятки», що відбудеться 15-16 листопада.

Броніслав Коморовський також запевнив у підтримці та солідарності з Україною через загрози, спричинені переміщенням військових та важкого озброєння на територію Донбасу з боку російського кордону.

Сьогодні Рада безпеки ООН проведе екстрене засідання у зв’язку із загостренням ситуації на Сході України. Під час засідання, в якому візьме участь і постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв, представники секретаріату ООН прозвітують щодо ситуації в Україні. Засідання розпочнеться о 14:30 за місцевим часом (о 21:30 – за Києвом), воно буде відкритим.

Верховний головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі, генерал Філіп Брідлав заявив, що НАТО стурбовано збільшенням кількості конвоїв, якими Росія постачає артилерію і запаси бойовикам на схід України.

Генерал зазначив, що кількість російських військ на території Донбасу, які допомагали і навчали бойовиків користуватись сучасною зброєю, ймовірно, збільшилась. Також російські війська накопичуються на кордоні з Україною. Генерал Брідлав також підтвердив, що до Криму передислоковано засоби доставки ядерної зброї.

Про те, що ці засоби з’явилися на півострові, ми вже повідомляли раніше, тепер цей факт офіційно підтверджено НАТО.

Міністр закордонних справ Королівства Данія Мартін Лідегор зазначив, що продовження постачання озброєння та бойовиків з території Росії є неприйнятним. Він підкреслив також, що гуманітарна ситуація на території, контрольованій бойовиками, погіршується.

Офіційний представник Верховного представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Майя Косьянчич заявила, що міністри закордонних справ країн Євросоюзу 17 листопада обговорять можливість запровадження нових санкцій проти Росії з огляду на ситуацію в Україні.

За її словами, у Брюсселі підготовлено нові можливі обмежувальні заходи щодо Росії, і ці пропозиції і далі залишаються актуальними.

Речник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків заявив, що небезпека ескалації конфлікту на Сході України зростає. За його словами, останніми днями спостерігачі місії зафіксували на захоплених терористами територіях Донбасу колони військової техніки і важкого озброєння.

Міжнародна правозахисна організація Human rights Watch у своєму звіті спростувала маніпулятивні заяви російських медіа щодо нібито використання білого фосфору українськими військовими.

В звіті організації йдеться про червневі повідомлення каналу «Лайф Ньюс», де українську армію звинуватили у використанні зарядів з білим фосфором, що було проілюстровано відео із запалювальною речовиною, яка світиться. Наступного ж дня гнівні заяви щодо використання заборонених видів озброєння виголосив постійний представник Росії при ООН пан Чуркін. Експерти Human Rights Watch проаналізували повідомлення і з’ясували, що на відео не було ні фосфорних боєприпасів, ні будь-якого запалювального озброєння, тому доказів його використання насправді ніколи не було.

Це чергова ознака роздратування експертних та державних організацій західних країн маніпулятивними діями російських ЗМІ. На початку цього тижня попередження від Британського регулятора телевізійного простору ОФКОМ (ofcom) отримав канал Russia Today. ОФКОМ визнав незбалансованим та перекрученим висвітлення каналом березневих подій в Україні, пов’язаних в тому числі з призначенням перехідного уряду. Це не перший висновок щодо незбалансованості Russia Today, тому регулятор дав зрозуміти, що в разі появи наступних подібних відеоматеріалів ліценція каналу опиниться під загрозою.



Переглядів: 3481
Поширень: 0