Україна отримала гарантії того, що словацькою стороною буде забезпечено постачання реверсного газу. Про це Президент України Петро Порошенко повідомив під час спільної прес-конференції зі словацьким колегою у Братиславі.

"Ми отримали чіткі гарантії, що питання реверсу і забезпечення України європейським газом будуть чітко виконуватися словацькими партнерами", - сказав Глава держави зазначивши, що такої домовленості було досягнуто сьогодні під час переговорів.

Петро Порошенко подякував Андрею Кіскі за забезпечення цього постачання. "Ми дякуємо Словаччині за те, що в тяжкі часи вона забезпечила реверсні поставки газу", - сказав він.

Президент повідомив, що для забезпечення надійності реверсних поставок сторони домовилися про створення робочої групи, яка відпрацює систему інтерконнекторів.

За його словами йдеться про розширення співпраці та створення хабу із залученням Словаччини, Польщі та Угорщини, який дозволить зробити газове питання не засобом тиску, а ринковим механізмом. Глава держави підкреслив, що Євросоюз має брати активну участь у цих процесах, адже йдеться про енергетичну безпеку всієї Європи.

Президент України також зазначив, що питання євробезпеки було головним під час сьогоднішніх перемовин і висловив подяку своєму словацькому колезі за слова підтримки, який сказав, що українські солдати зараз воюють не тільки за Україну, а й за Європу, за європейські цінності та безпеку. "Головне, що ми відчуваємо з боку ЄС єдність і солідарність з Україною. Ми вдячні вам за все, пане президент", - наголосив Глава держави.

Андрей Кіска у свою чергу запевнив, що Словаччина й далі підтримуватиме нашу державу, стоїть і стоятиме на позиції підтримки міжнародного права у питанні щодо суверенітету та територіальної цілісності України, визнання її права самій вирішувати свій шлях. "Це - не дипломатична фраза, це - принципово важливий підхід не тільки для України", - наголосив Президент Словацької Республіки.

"Наша допомога в тому, щоб ми в Європі єдині, і Росія має чути наш спільний голос. Я хочу, щоб Україна завжди бачила в нас друга, який протягне руку допомоги", - додав він.



Переглядів: 2814
Поширень: 0