Зведені дані ІАЦ РНБО станом на 12:30 4 грудня

 Ситуація в зоні АТО

За минулу добу зафіксовано рекордну кількість та інтенсивність застосування реактивних систем залпового вогню та рекордну загальну кількість обстрілів та атак бандитів, що відпрацьовують російські гроші. Загалом терористи здійснили 71 обстріл сил АТО. Зазначене може свідчити про те, що гуманітарна допомога північного сусіда надійшла на позиції бойовиків та активно використовується.

Так, не припинявся вогонь по Донецькому аеропорту. Двічі з танків та артилерії терористи обстріляли українські позиції біля Авдіївки. Поблизу н.п. Тоненьке, Новокалинове, Новобахмутівка бойовики багаторазово обстрілювали наші позиції з установок «Град». Біля с.Опитне - двічі з мінометів.

На Донеччині зростає спротив окупантам за широкої підтримки місцевого населення. Першого грудня у взаємодії зі Збройними силами України воїни місцевого партизанського загону знищили на фермі в районі Старомихайлівки близько 50-ти бойовиків. Наступного дня знищено ще 10, а згодом – 50 бойовиків у районі Петрівки.

Посилилися обстріли під Дебальцевим. Військові витримали масовані обстріли з «Градів» біля самого Дебальцевого, Санжарівки, Кам’янки, Чорнухине та в передмісті Дзержинська біля м.Артемове. З мінометів терористи обстрілювали позиції біля сіл Нікішине, Рідкодуб, Міус.

Активізувався вогонь терористів на південному напрямі. З реактивних установок «Град» вони обстріляли позиції сил АТО біля Лутугіно, Виноградне, Талаківка, Комінтернове, Водяне. Позиції поблизу н.п. Богданівка та Чермалик терористи обстріляли з мінометів.

На Луганщині позиції під м.Щастя бойовики обстріляли з мінометів. В районі Бахмутівської траси з реактивних установок «Град» та мінометів обстріляно наш опорний пункт поблизу селища Донецький. Біля с.Трьохізбенка та у Станиці Луганській терористи вели вогонь зі стрілецької зброї.

Вчора о 15:00 в Луганській області неподалік державного кордону на напрямку «Колесниківка (Укр) – Маноцький (РФ)» відбувся бій з російською диверсійно-розвідувальною групою. В цьому районі прикордонники, СБУ, МВС та ЗСУ проводили антидиверсійну операцію та виявили диверсійно-розвідувальну групу росіян. Ворог зазнав втрат та був змушений відступити. 1 військовослужбовець ЗСУ отримав поранення. Для його евакуації з групи прикриття прибув прикордонний наряд на бронеавтомобілі «Кугуар»., Автомобіль під час евакуації пораненого підірвався на міні, однак броня врятувала життя прикордонникам та пораненому військовослужбовцю, які отримали незначні ушкодження.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 4 грудня

На Первомайському напрямі позиції українських військових терористи двічі обстріляли з «Градів» біля м.Золоте. Наші артилеристи у відповідь знищують вогневі точки бойовиків. Загалом артилерія сил АТО завдала 45 ударів у відповідь.

Внаслідок бойових дій за добу загинув 1 український військовослужбовець, 13 отримали поранення.

У підрозділах Нацгвардії в Слов’янську учора відбулися планові стрільби зі стрілецької зброї, під час яких військовослужбовці вдосконалили свої навички в стрільбі з автомата та кулемета, пересуванні на полі бою та прикритті вогнем своїх позицій.

За дорученням Президента України Петра Порошенка, керівництво Державного концерну «Укроборонпром» розпочало розробку програми розвитку українського оборонно-промислового комплексу до 2020 року.

Головна мета Концерну – найближчим часом повністю перейти на виробництво сучасних видів озброєння. Основними передумовами для цього стануть впровадження ефективних управлінських рішень, ефективна кадрова політика та залучення інвестицій.

Окрему увагу в «Укроборонпромі» буде приділено можливостям поєднання приватних інвестицій та сфери державного управління. Наразі тривають переговори з міжнародними компаніями військово-технічної сфери задля створення спільних партнерських проектів та залучення коштів у розвиток ОПК України. Це дозволить суттєво наблизити українське оборонне виробництво до світових стандартів, створити нові робочі місця та збільшити відрахування до бюджетів всіх рівнів.

 Ситуація в населених пунктах зони АТО

Співробітники СБУ затримали у м. Дніпродзержинськ громадянина України, який здійснював антиукраїнську пропаганду серед жителів міста, схиляв їх створювати так зване партизанське підпілля та переходити на бік терористів. Встановлено, що 33-річний місцевий мешканець був завербований через соціальну мережуь«Однокласники» представниками спецслужб РФ.

Від своїх російських кураторів за підтримки терористів т. зв. ДНР він отримав завдання проводити провокаційну роботу серед місцевого населення. Завданням агента терористів було також втягування місцевих мешканців до публічних провокацій, незаконних захоплень адмінбудівель, антиукраїнських акцій для створення відповідних пропагандистських сюжетів у російських ЗМІ. Проросійський агітатор намагався залучити до злочинної діяльності і українських військовослужбовців, які повернулися із зони АТО.

В рамках кримінального провадження за ст.110 Кримінального кодексу України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст.258 (Терористичний акт) тривають невідкладні слідчі дії.

Співробітники УБОЗ ГУМВС України в Донецькій області спільно зі слідчими главку затримали 49-річного жителя м. Артемівська, який готував терористичні акти на території, підконтрольній українській владі. Під час огляду його автомобіля було виявлено 3 одиниці саморобних вибухових пристроїв, що складалися з гранат РГД-5 та тротилових шашок. У помешканні диверсанта виявлено та вилучено 2 гранатомети, 2 автомати з глушниками і 5 боєкомплектів до них, близько 1000 патронів, 9 гранат (Ф-1 і РГД-5), під ствольний гранатомет з 10 гранатами та 10 сигнальних ракет. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Посилені заходи безпеки та взаємодія правоохоронців з військовими дають переконливі результати. Так, учора о 10:50 прикордонний наряд спільно зі співробітниками МВС на залізничному вокзалі м. Маріуполь Донецької області за допомогою службового собаки на пероні виявили сумку із вибуховим пристроєм. Рішенням керівництва сектору до Маріупольського залізничного вокзалу одразу ж направлено дві групи розмінування з військовослужбовців підрозділів інженерних військ Збройних Сил України. Військові сапери небезпечну знахідку кваліфікували як саморобний вибуховий пристрій, який складався з двох тротилових шашок по 200 грамів, електродетонатору та оборонної гранати типу РГО. Саморобний вибуховий пристрій було знешкоджено та передано слідчим органам Служби безпеки України для подальшого з’ясування усіх обставин. Зазначимо, що у разі приведення в дію цього пристрою постраждали б десятки людей. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Нагадаємо, що у разі виявлення підозрілих предметів, слід негайно повідомити працівникам міліції.

У Донецьку незважаючи на постійні обстріли бойовиків та руйнування інфраструктури міста, продовжується будівництво житлових та офісних приміщень компанією «МАКО» (100% активів належить О. Януковичу). Всі ці об’єкти охороняє незаконне збройне формування «Оплот», яке контролює О.Захарченко.

Значно ускладнює ситуацію на Донбасі пошкодження електромереж внаслідок бойових дій терористів. Так, у Донецькій області залишаються знеструмленими 30 населених пунктів у Шахтарському, Мар’їнському, Волноваському, Ясинуватському та Тельманівському районах, а також частково у містах Донецьк, Мар’їнка, Горлівка, Ясинувата та Авдіївка.

Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області перереєструвалося і працює в штатному режимі на базі управління Пенсійного фонду в м. Слов’янську та Слов’янському районі Донецької області. На даний час за новими адресами на території, підконтрольній українській владі, перереєстровано 28 управлінь Пенсійного фонду України в Донецькій області.

На сьогодні виплати пенсій та грошових допомог профінансовано у 22 районних та міських управліннях, зокрема, у містах Дебальцеве, Дзержинськ, Димитрів, Дружківка, Краматорськ, Красний Лиман, Маріуполь, в Артемівському, Добропільському, Слов’янському, Волноваському, Мар’їнському районах тощо.

Головне управління Пенсійного фонду у Луганській області працює на базі управління Пенсійного фонду в Сєверодонецьку. На сьогодні виплати пенсій та грошових допомог профінансовано в 15 районних та міських управліннях, зокрема, у містах Лисичанськ, Рубіжне, Сєверодонецьк.

Станом на вчора, в Авдіївці, Дружківці, Красному Лимані та Костянтинівці, а також у Волноваському, Добропільському, Костянтинівському, Красноармійському, Слов’янському та Першотравневому районах Донецької області в управліннях соціального захисту населення зареєстровано 28200 вимушених переселенців з територій, тимчасово окупованих терористами.

Сім’ям переселенців надається адресна допомога, призначено різні види державних допомог для поновлення виплат за місцем проживання, в тому числі - на оплату житлово-комунальних послуг. Триває робота з приватними підприємцями та населенням області з метою надання інших видів гуманітарної допомоги сім’ям переселенців. У зв’язку із великою кількістю переселенців у контрольовані українською владою райони Донеччини, під час отримання соціальних виплат зафіксовано великі черги. Нагадаємо, що інформацію про місця для розміщення внутрішньопереміщених осіб в інших регіонах України можна на сайті www.vpo.gov.ua.

 Выдбулась чергова ротація саперів Державної спеціальної служби транспорту Мінінфраструктури. За час виконання завдання за призначенням військовослужбовці групи розмінування 36 шляховідновлювального загону Держспецтрансслужби у районі Артемівська та Дебальцевого з 20 жовтня до 4 грудня знешкодили 167 вибухонебезпечних предметів, з яких реактивно-фугасних снарядів «Смерч» - 79, гранат від АГС-17 – 29, розтяжки з гранатами Ф-1 – 5, у тому числі реактивні снаряди від БМ-21 «Град», міни та заряди від гранатометів та артилерійських установок. Всього від початку виконання робіт з розмінування транспортної інфраструктури у зоні проведення АТО з 8 липня 2014 року інженерно-саперні підрозділи Держспецтрансслужби знайшли та знешкодили понад 600 вибухонебезпечних предметів.

Міжнародна підтримка

Президент Європейської Ради Дональд Туск та генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг заявляють, що ЄС та НАТО продовжують тісно працювати над вирішенням української кризи і закликають Росію припинити дестабілізацію України.

«Росія несе особливу відповідальність. Вона має вивести війська зі східної України, припинити постачати війська та зброю, дозволити забезпечити ефективний контроль за кордоном та дозволити ОБСЄ проводити її місію», - заявив Дональд Туск.

Йєнс Столтенберг заявив, що Росія порушила фундаментальні принципи щодо того, що кордони не можуть змінюватися силою. «Дискусія повинна вирішуватися у переговорах, але не танками», - сказав він.

У спільній заяві, ухваленій за результатами Ради ЄС-США з енергетичних питань йдеться про те, що Європейський Союз та Сполучені Штати посилюватимуть заходи проти сепаратистів, координуючи запровадження санкцій, та закликають Росію вивести війська зі східної України і забезпечити безпеку кордону.

Крім того, Рада підтвердила, що має поважатися територіальна цілісність, незалежність і суверенітет України, і підкреслила «свою рішучість допомогти припинити конфлікт в східній Україні та порушення прав населення, що постраждало».

До слів підтримки Україні, які висловлюють голови європейських країн, долучився і Президент США Барак Обама. Він заявив, що Сполучені Штати і Європейський Союз продовжуватимуть чинити економічний тиск на Росію у вигляді санкцій та інших обмежень, щоб примусити її змінити свою агресивну поведінку.



Переглядів: 3692
Поширень: 0